Min varmbänk i pallkragar

En extra varm odlingsplats på vintern kan göras med hjälp av en varmbänk. Och den enklaste och snabbaste varianten ordnas i pallkragar. Här visar jag hur den görs.

En blå vattenkanna står framför en bänk av pallkragar.

 

Nu är varmbänken äntligen byggd! Eftersom jag valt att göra en enkel varmbänk modell mindre i år gick det snabbt och väldigt enkelt, inte ens en timme tog det.

Mitt i tunnelväxthuset ligger den stora odlingsbädden där jag gjorde en riktigt stor varmbänk förra året. Nu har jag delat av bädden och gjort en del till varmbänk och en annan del till vanlig odlingsbädd. Den ska jag berätta mer om senare.

Nu ser det grymt ståtligt ut med den stora och höga varmbänken alldeles innanför dörren. En stor fördel med att bygga i tunnelväxthuset är förstås att det är så behagligt att vara där och sköta om odlingen. Att bädden också är hög är bekvämt och jag ser fram emot att möta våren här tillsammans med mina barn och alla grönsakerna.

I de här två klippen på min YouTube-kanal visar jag hur jag hur jag gjort bygget.

 
 

 
 

Sammanlagt har jag använt femton halvfyllda byggsäckar med gödsel och halm till den här varmbänken, som är motsvarande fyra pallkragar hög.
 

Glöm inte att prenumerera på min YouTube-kanal för att få snabb info om när det finns nytt klipp att se.

 

Vad händer om det blir kallt?

@stegenroad undrar: Om det blir -25 grader sista natten i februari, vad händer då? 
Svar: Ofta har den som gör varmbänk koll på väderleken via till exempel en väderapp i mobilen. Om det vankas en natt med kyliga temperaturer åker ett stort täcke på över locket nattetid. Det är viktigt att isolera hela bädden väl så att inte kyla åker in och värmen ut. Kylan är i sig inget problem för en bra byggd bänk med ordentlig värmeutveckling. För en bädd som inte nått så högt i temperatur kan det hända att den svalnar fortare än möjligt. Men om bädden är 20 grader varm och det är -25 på utsidan är det 45 graders fördel för bädden och ändå en bra odlingsplats. Poängen med hela varmbänken är ju att den ska göras när det är för kallt för växterna att odlas utan extra värme.

Vill du ha svar på fler frågor om varmbänken kan du läsa inlägget När en varmbänk går åt pipan.

Läs mer om varmbänk här på bloggen under taggen VARMBÄNK.
/Sara Bäckmo

04. februari 2017

15 svar till “Min varmbänk i pallkragar”

 1. Cecilia skriver:

  Vi vill göra en varmbänk, har tillgång till ensilage men inte halm, tror du att det går att göra en varmbänk med ensilage istället för halm?

 2. Sofias Lantliv skriver:

  Blir så sugen på att bygga en varmbänk men har försökt tänka lite praktiskt och väntar med den till nästa år. Nu har jag fått hem en massa roliga fröer och kan knappt vänta tills jag kan förkultivera (har dock tjuvstartat lite) och så i pallkragarna och friland.. ?

 3. Göran skriver:

  Hej,
  Jag har samma fundering som Cecilia med att använda ensilage istället för hästgödsel. Dock att jag tror att man måste blanda/varva det med halm för att få igång nedbrytningen och därmed värmealstringen. Det vore praktiskt om det skulle fungera eftersom det för mig vore enklare att hantera.

  Tyvärr har jag inte möjlighet att testa i år - först nästa vinter så om någon med erfarenhet kunde göra ett inlägg vore det bra.

 4. Monika skriver:

  Hej Sara och tack för jätteinspirerande tips, och klippen är så fina och tydliga! Jag har lyckan av att ha ett stall, en ridskola, på "skottkärreavstånd", typ 200 meter från min koloniträdgård som i sin tur ligger 200 m från bostaden, åt andra hållet. Optimalt alltså! 🙂 Enda kruxet jag tänker på är att om jag drar till med en varmbänk, vilket det nog blir i år, så är jag alltid lite skraj för objudna gäster i form av tjuvar. De där som ser det som nån jädra rättighet att klampa in och ta grödor och prylar, eller helt sonika bara förstöra. Längre fram på säsongen är ju vårt område mer befolkat av odlare, nu är jag en av ytterst få hurtbullar.
  Hur som, jag känner mig väldigt säker på utformning efter att ha läst och hört dina förklaringar. Du gör ett så himla bra jobb med din fina blogg, tack så mycket! Ha en fin helg!

 5. Åsa skriver:

  Jag har gjort med ensilage, och det funkar det med. Ensilage eller hö är skördat tidigare i växtprocessen, vilket påverkar hur det brinner, och dessutom har halm fördelen med ihåliga strån, vilket tillför mer syre till processen. Packa lite mindre hårt. var en aning uppmärksam på hur mycket vatten det går att tillsätta (halm är ganska dålig på att suga upp väta men ensilaget är ofta blötare/tätare och håller därför mer vatten) och se till att det är väl isolerat mot kyla både från sidor, uppifrån och nedifrån. I år ska jag köra med halm och se hur stor skillnad det blir.

 6. Emma Classon skriver:

  Tack tack tack för all inspiration och tips! Det är såå roligt och spännande! Nu, precis nu är min första varmbänk någonsin klar!! Det är ofattbart spännande ?

 7. Elisabeth Ahlbaum skriver:

  lyssnade på er Pod idag ang vinterodling,hörde då om planerna på ny bok.Var nu inne på Camilla Plums hemsida och tittade hon hade säkert 25 olika sorters grönkål,värt en titt om du inte redan varit där

 8. Martina skriver:

  Hej! Började fundera nu... Förra året hade du bra kompostgaller och i år har du både pallkrage och kompostgaller, blev det inte helt bra förra året? Hade tänkt härma det och bara ha kompostgaller, i glasväxthus.
  /Martina

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jo, det blev kanonbra förra året. Men i år gör jag en liten bänk, inte så stor som förra året. Kolla gärna tidigare blogginlägg om årets varmbänk, där berättar jag mer om mitt lilla experiment. /Sara

 9. Christin skriver:

  Du är grym Sara! Jag har lärt mig så mycket genom att läsa din blogg och kolla på dina klipp.
  En fråga : går det att använda koskit blandat med halm istället för hästgödsel? Bor granne med ett gäng kossor ☺
  Tack på förhand!
  Christin

 10. Petra skriver:

  Hej!
  Byxorna du har på dig i filmerna är väldigt snygga och ser sköna ut. Vad är det för märke på dem?

 11. ida skriver:

  Hej Sara, Min varmbänk har passerat 40 grader på en dag, är det bra eller dåligt att den blir varm så snabbt?

 12. Anna skriver:

  Hej!!
  Funderar att göra en sån här bänk på friland i zon 4.. Men jag har inte tillgång till hönsgödsel, så vad kan man använda istället..
  Första gången jag ska göra en så.. Kan vara roligt att testa om de fungerar och börja odla lite tidigare..
  Kan man så morötter i varmbänken eller är de bar lätta grönsaker.?

  Tack på förhand.. älskar din blogg och alla You tube klipp, eftersom de ger så mycket inspiration
  Kram Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *