31. januari 2018

Min vintersådd gror!

Igår gjorde jag en fantastisk upptäckt. Vintersådd spenat i tunnelväxthuset gror! Det är några kvadratmeter bredsådd spenat i en av bäddarna som tittat upp

Närbild på grodden.

Spenaten är breddsådd med många frön på liten yta. När den växer upp blir den som en bred matta över jorden som skördas som småblad.

 

Det är något speciellt när den första sådden för året gror! Jag var helt oförberedd på det. Hade rusat ut i tunnelväxthuset i tofflor för att hämta vintersallat till lunchen igår, medan lilleman var inne och för en gångs skull nöjd lekte med tågbana.

Min hjärna är så funtad när det gäller odlingen att den registrerar alla förändringar utan att jag hinner tänka på det. Direkt när jag kom innanför dörren såg jag att det var nåt grönt i bädden men det var först några meter in i tunneln som jag fattade vad jag sett. Det gror! Små späda stjälkar, vissa med en hatt av fröskalet kvar fortfarande och andra med utvecklade hjärtblad, sträcker sig upp ur jorden i massor. Hela bädden är full.

Den här bädden sådde jag tidigt i januari. Själva bädden sträcker sig längs en del av gaveln och långsidan och upptas till största del av aprikos, persika, kiwi, nektarin och en till persika. Samt sparris mellan fruktträden och så några smultronplantor i kortsidan. För att använda utrymmet max bredsådde jag spenat i en tätt remsa, samt sådde den lilla pak choi 'Green Fortune' längs kanten. Både frön till spenat och pak choi klarar utan problem att ligga i kall jord och det är inte ens ett problem om jorden fryser.

Läs gärna mer om vintersådd spenat i mina artiklar: Vintersådd spenat gjorde succé.

 

Närbild på en nyss groddad spenat.

Det vita på spenatgrodden är inte mögel. Det är en del av rotsystemet som utvecklas ovan jord på en del fröer som såtts grunt, till exempel genom en bredsådd. Jag vet dock inte vad fenomenet kallas.

Närbild på en kruka med spenat.

Ju mindre spenatplantorna är desto större risk att de fryser sönder. Den här höstsådden har klarat sig fint genom köldknäpparna hittills under vintern.

 

Hur blir det nu?
Ja, nu måste jag ta hänsyn till att det fortfarande är vinter. Just nu är det milt, men det kan komma en köldknäpp framöver hur lätt som helst. Spenat är en tålig bladgrönsak men alldeles nygrodda plantor överlever inte kalla temperaturer. Däremot gör större plantor det. Bilden ovan visar sådder som gjordes i krukor sent under hösten 2017. Det är väl etablerade plantor, med betydligt kraftigare stjälk än pyttesmå plantor. De står pall för ordentligt med kyla! Men det gör alltså inte de som nyss grott.

Anledningen till att spenaten gror just nu tror jag är för att jag vattnade med snö för cirka två veckor sedan. Fröerna har liksom aktivierats och passar på att gro nu när jorden är lagom varm. Spenat gror vid bara fyra grader i jorden! Vi har ett gäng milda dagar framför oss så jag tänker fjäska för spenaten för att få den att växa, i den mån den tänker växa något förstås. Jag räknar inte med annat än att den sträcker ut sig lite och kanske bildar något karaktärsblad. Dagsljuset är fortfarande förfärligt dåligt.

Nu tänker jag vattna, med vattenkanna med stril, och ge plantorna precis så lite vatten som behövs för att de ska orka växa lite. Dessutom tänker jag lägga på en fiberduk. Den blir både ett skydd mot eventuell kyla, men också något som skapar lite extra värme.

 

Bild från växtplatsen i tunnelväxthuset.

Så här ser det ut i tunnelväxthuset där spenaten grott. Förhoppningsvis syns mest en grön matta här i mars.

 

Om du vill prova att göra en vintersådd av spenat men inte riktigt vet hur du ska börja kan du kolla på en video jag gjorde för några vintrar sedan. Där visar jag hur enkelt det är att så spenat under vintern utomhus, samma princip kan användas i växthus.


Nyfiken på...
Det som är mest intressant i den här bädden är ändå inte spenaten utan ett helt gäng sparrisplantor. Jag har länge varit nyfiken på hur det skulle vara att odla sparris i tunneln och hur tidig skörden skulle vara här jämfört med ute på friland. Jag har valt de tidigaste sorterna jag kunnat hitta, Primaverde och Gijnlim. Om spenaten gror redan i januari undrar jag ju lite hur tidigt sparrisen tänker titta fram. Så spännande!

Ja, nu vill jag ju sitta här i tunnelväxthuset och titta på mina pyttesmå plantor hela tiden. Jag nästan inbillar mig att jag kan se dem växa. Ha ha! Och förstås vattnas det i mun när de första sådderna tittar fram. Färsk späd spenat är en favorit på frukostsmörgåsarna och alla mina barn älskar just spenat. Hoppas på en tidigt skörd!
/Sara Bäckmo

 

13 svar till “Min vintersådd gror!”

 1. fia.whiskey skriver:

  Min vintersådda spenat ute i pallkrage har också tittat upp, får hoppas att den överlever kylan som är på intågande.

 2. Annaemmasofiehedlund skriver:

  Bor i zon 1. Och satte spenat i en skottkärra i början på januari, Mina tittade upp för ca 14 veckor sedan! Jahhhha tänkte jag, nu kommer dem dö, Tråkigt! Jag la över ett fönster, i brist på annat. Köldknäppar på runt 5-10 minus grader slog till och massa snö kom. Idag är de mildväder, 4 grader och ösregn och de lever! Nu tänker jag absolut se till att de ska klara av alla väderomslag framöver.
  Så roligt att får läsa om din spenat!

 3. Kitty skriver:

  Åh vad härligt att se dem gro! Jag som inte har växthus och bor några zoner högre upp har inte ens sått ännu 😀
  /Kitty

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja det är underbart! Nu är vi på väg in i nästa köldperiod så jag fyller upp rubbet nu. Spenat får vi aldrig för mycket av och januari-februari är perfekt tid att så här i zon 3! /Sara

 4. Elin skriver:

  Hej! Mina sådder har inte grott än, hoppas på att de visar sig snart.

  La märke till att du odlar i tunnor. Har du gjort hål i botten??

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, jag har många stora krukor och några tunnor. Alla kärl jag odlar i har hål i botten. Masken vandrar så fint och hjälper mig att bearbeta komposten som är i krukorna. /Sara

 5. Anders skriver:

  Hej, och tack för en fantastiskt inspirerande blogg!
  Har du provat att huva på snö som isolering även efter att det grott ngn gång? Jag trodde att det var så du tänkte, men verkar inte så? Jag har aldrig provat själv, men gör kanske det. Snö isolerar ju en del, även om det inte hindrar att det fryser.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, snö är jättebra. Men vi har ingen. De här små groddarna är dessutom väldigt känsliga och skulle knäckas om jag lägger på just nu. De är också känsligare för fukt som fryser till is på bladen, så det är ingen bra idé för just de här plantorna. För perenner, som lökväxter, rabarber och sånt där är snö kanon, de är kraftiga plantor som klarar mycket. /Sara

 6. isabell.olsson skriver:

  Hej sara!
  Jag har följt dig i många år och måste nog sett alla klipp du lagt ut på youtube. Jag har precis flyttat till en liten gård som ligger på gränsen zon 1-2. På gården står det ett ganska stort växthus och jag hade gärna haft ett par träd där inne, aprikos har jag tänkt och nu när jag läste detta så kanske kiwi? Du skulle inte kunna göra ett klipp om dina fruktträd i växthus?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vad roligt att veta att ni är så många som följt riktigt länge. Gör mig glad! Tack. Jo, det kommer ett blogginlägg eller en video om träden. Jag såg nyss att det är knoppar på persikan och tänkte vänta tills de blommar =). /Sara

 7. Marion skriver:

  Fantastisk blogg, böcker, podd - tack för all inspiration!
  En fråga om spenat, hur mycket törs man använda som salladsgrönsak? Tycker den är kanongod men innehåller den inte en massa nitrat(?)?

  • Anna skriver:

   Spenat innehåller nitrat liksom rödbetor bl a. Detta behöver inte alls vara dåligt utan t om hälsosamt (se info på t ex livsmedelsverkets hemsida). Barn under ett ska väl helst inte äta det eftersom det kan hämma syreupptagningsförmågan men annars tror jag personligen man måste äta rätt mkt spenat för att se några liknande negativa effekter hos vuxna. Sen kan det ju finnas andra anledningar till varför man bör vara försiktig, t ex om man går på vissa blodförtunnande, eller om man är histaminöverkänslig osv. När det gäller spenat-nitrat handlar det mkt om hur man tillagar det. Man ska kyla maten snabbt efter tillagning så hämmas nitratproduktionen. Finns väldigt bra info på ovan nämnda hemsida!

 8. Evelina skriver:

  När jag hade läst din blogg var jag ju tvungen att skynda mig ut och kolla på min spenat, som såddes den 20 dec.
  Joodå den hade också grott. Jag bor i zon 2. Nu ska det bli många minusgrader nästa vecka, så det gäller att svepa över den med ett varmt täcke.
  Du ger sån härlig inspiration.
  Det blir ringar på vattnet, då jag berättar för mina kompisar vad man kan så på vintern.
  Tack Sara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *