Mina grönsakssådder för mars månad

Nu till exempel är det inget som är lika viktigt som att så. Jag måste så nu, överallt, då kan jag skörda sen.

Odlingsbäddar

Odlingsbäddar grävda under senvintern, nu redo att sås.

Jag har blivit drabbad av tvivel. Kommer den här säsongen att bli ens i närheten av vad jag önskar mig? Plötsligt är det så rasande mycket saker som ska göras.

Mitt bästa knep när allt trillar över mig samtidigt är att skriva upp på en lista allt det som behöver göras. Sen delar jag in listan i det som behöver göras pronto, nästan pronto och lite senare. Då blir det hanterbart.

Nu till exempel är det inget som är lika viktigt som att så. Jag måste så nu, både på friland och i krukor, byttor, tråg, brätten. Överallt. Då kan jag skörda sen. Att så tar egentligen inte så mycket tid, det är bara det att det ska göras. Jag siktar på att ha de nödvändigaste sådderna på friland gjorda under helgen och har därför förberett två bäddar, hinner med fler ytor imorgon. Täckmaterialet har krattats åt sidan och blir nu tydlig gångar, lätt för barnen att röra sig i kvarteren då, och efter det har ytan jorden krattats jämn. Här ska bland annat sås majrova, rädisa och bladgrönsaker.

Något som efterfrågats av flera är att i förhand få veta vad för saker jag tänkt att så under till exempel kommande månad. Nu är vi i mars och min önskade så lista ser ut som följer.

I början av mars:
Basilika
Persilja
Torpedlök
Tidig kål
Svartkål
Broccoli
Brysselkål
Rucola
Rädisa

I mitten av mars:
Kronärtskockor
Sallat
Salladslök
Piplök
Stjälkselleri
Tomat
Rädisa
Betor
Bondbönor
Dill
Majrova
Morot, sommar- och höst-
Palsternacka

I slutet av mars:
Grönkål
Nyzeeländsk spenat
Portlak
Rucola
Mangold

Har jag tur hinner jag så det mesta. Och en del annat med för den delen. Ofta gör jag så att jag flyttar de fröpåsar som nyss såtts och som jag tror att jag snart vill så igen mellan facken med för månad de ska sås. Det blir kaos i lådorna rätt snart, men fördelen är att jag sår rackarns mycket eftersom det alltid ligger många påsar startklara. Då har vi också mycket att välja mellan när vi ska äta upp grönsakerna.

Vilket av det som planerats som verkligen kommer i jord kan du följa under fliken Sådder 2015 här på bloggen.
/Sara Bäckmo

12. mars 2015

2 svar till “Mina grönsakssådder för mars månad”

  1. Malin Kjellberg skriver:

    Åh kan inte du skriva en stjärna för sådant som försås resp sås utomhus…? ❤️

  2. Ida skriver:

    Hej Sara!

    Sår du allt detta direkt på friland, eller förodlar du en del?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *