31. maj 2018

Misslyckad vintersådd av tomat

Nä, det gick inte alls. Bara ett fåtal plantor i årets tomatodling kommer från sådder som gjordes under vintern i mina experiment med vintersådd av tomat. Känns trist, men samtidigt bra. 

En massa små såtråg uppradade, med vita lappar som sitter i jorden.

En av tre vintersådder av tomat 2018 på väg att kasseras. Synd på mitt ambitiösa projekt och på alla etiketter jag så flitigt skrivit.

 

Jag har gjort de experiment jag behöver för att dra en slutsats. Vintersådd av tomat är alltför chansartat och jag ska inte hänga upp odlingens alla plantor på sådder gjorda under vintern. Det är vad jag kommit fram till!

Läs gärna:
Vintersådd av tomater
Ännu en vintersådd av tomat
Vintersådd tomat - 48 sorter

Såtråg fyllda med jord och små växter som grott.

Efter vinterns värsta köldknäppar har jag vattnat sådden. I april en bråkdel av fröerna grott.

 

Närbild på en liten planta som dukat under.

Kort tid efter att tomaterna grott dukar de få groddarna under. Kanske de omväxlande temperaturerna är boven, kanske jorden eller bara så enkelt att tomaten tycker livet är helkass.

 

Extremt dålig groning

Jag har provat två år tidigare att så tomater under vintern, i hopp om att kunna driva upp många plantor utomhus eller i tunnelväxthus (se länkar ovan) och gjorde därför en rejäl satsning i år. Om allt hade gått som önskat hade jag vid det här laget stått med hundratals frodiga plantor, men så blev det alltså inte.

Jag sådde tomat på tre sätt i vintras. Krukor utomhus, små pluggar i tunnelväxthusen samt stora krukor där endast två frön såddes, alltså direkt i stora krukan där de senare förväntades växa upp och ge skörd. Förhoppningarna var på topp i februari och jag var ganska säker på att de i alla fall skulle gro. Utmaningen var snarare att få plantor ungefär samtidigt som inomhusodlade tomaterna.

Men så här gick det:

 • Krukor utomhus - Grodde över huvudet taget inte alls. Krukorna togs in i tunnelväxthuset i våras och vattnades. Inte ett enda frö tittade upp.
 • Pluggar i tunnelväxthus - Endast ett fåtal fröer tittade upp och växte sedan inte alls. Hela sådden kasserades.
 • Stora krukor i tunnelväxthuset - Alla fröer grodde. Dock ojämn tillväxt. Särskilt en planta har vuxit helt fantastiskt, medan andra har vuxit betydligt mer långsamt (se bild nedan).

Vad har jag för teori? Att de små krukorna varit för fuktiga och fröerna ruttnat. Att det möjligen grott men att de små groddarna skadats av efterföljande köldknäppar. Att tomaterna inte tyckt om temperaturskillnaderna.

Men varför inte ett enda av tomatfröerna i krukor utomhus grott är ett mysterium, de brukar ju gro flitigt efter att tomater dråsat i backen. Kanske bara dåliga fröer?

 

En frodig tomatplanta i en stor kruka.

Tomaten 'Black Vernissage' såddes direkt i den här krukan i februari och har utvecklats väldigt fint. Det är den enda av årets vintersådder av tomat som lyckats.

 

Allt för stor chansning

Min slutsats är rätt dyster. Att vinterså tomat verkar ge fina plantor - vissa år. Andra år inte alls. Säkert beror det på hur vintern har varit, hur mycket fukt som funnits i jorden och hur temperaturerna växlat. Det går ju inte att säga på förhand hur vintern blir och vis av erfarehet från årets sådd känner jag mig övertygad om att det är dumt att chansa. Just tomat är ju en växt som det obönhörligen är för sent att så till exempel sent i april och framåt, plantorna hinner inte utveckla den stora fina skörden då. Om en vintersådd går åt pipan är det med andra ord svårt att ersätta den förlorade sådden med ny som ger bra frukt. Andra grönsaker som vintersås kan ge fint resultat av genom att så om i maj, om vintersådden inte ger det resultat jag önskar.

Framöver har jag inte tänkt att odla merparten av tomaterna i vintersådder utan sprida ut det mer; en del inomhus för att säkra bra plantor och några små experiment utomhus.

 

 

Vill minimera plantorna inomhus

En anledning till att jag gärna vill lyckas med vintersådden är för att minimera mängden plantor inomhus under vintern. Nu funderar jag istället på om jag ska satsa på att odla färre plantor inomhus och sedan ta sticklingar av dem på våren för att få fler exemplar. Det är verkligen toppen med tomatsticklingar, men det försenar ju skörden något på moderplantan om den toppas. Perfekt att kunna ta sticklingar av ordentliga tjuvar, se videon ovan för inspiration.

Men. Hur gör de egentligen i typ Kanada för att lyckas så bra med vintersådden? De odlare jag sett vinterså tomater verkar så övertygade om att det är toppen. Jag kanske måste göra ett test till nästa år, bara för att utesluta slumpen. Trots allt.
/Sara Bäckmo

 

4 svar till “Misslyckad vintersådd av tomat”

 1. fia.whiskey skriver:

  Jag vintersådde tomater i fruktaskar i växthuset. Sådde även alla tomater jag behöver inne, då jag ville ha plantor om det inte lyckades. Alla vintersådda sorter tog sig, så jag fick plantor i överflöd. Har gett bort många men har även fått utöka min tomatodling i år. Bor i zon 3 utanför Växjö.

 2. Malin Klint skriver:

  Kanske kan man "så" hela tomaten!? Det är ju egentligen det som händer när tomater självsår sig, att hela tomaten hamnar i jorden. Kanske fungerar själva frukten som ett skyddande skal på nåt sett, mot både kyla och för mycket fukt.

  Mina vintersådda tomater grodde inte heller. Vilket i för sig var tur för jag har alldeles får många plantor som det är... 😉

  Hälsningar Malin

 3. Lotti i Killstad skriver:

  Jag hade tur....gjorde mitt första försök och sådde tomat Costoluto Fiorentino i en större, svart innerkruka i februari/marsskiftet i år, som jag ställde på verandan (inga väggar, bara tak)...och täckte med snö i öppen kruka å fyllde på med snö vid behov, så länge det fanns kvar.

  Jag bredsådde rätt många frön (läs: aaalldeles för många frön 😉 ) i krukan...och ca 90 % av fröerna tog sig hela vägen upp till fruktbärande plantor, trots att jag "vanvårdade" dem å det grövsta...mycket pga att även inomhusplantorna också tog sig bra, så jag fick mängder med tomatplantor.....platsbrist de luxe!

  Tyckte att det tog tid innan de vintersådda grodde, men när de väl kom upp, då var de både fina, "knubbiga" och mycket toleranta.

  Kommer att testa vårvintern 2019 igen! 😀 😛

  Tack för all härlig inspiration, kunskap och mod, Sara!!!! <3

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är precis min erfarenhet med efter förra vintern. I stor kruka gror de, men inte i små tråg och brätten. Så roligt att du sett samma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *