Mitt år på Kalvsviks handelsträdgård - Juni - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mitt år på Kalvsviks handelsträdgård - Juni

Under året praoar jag på Kalvsviks handelsträdgård. Det ger nya insikter om odling och företagande och är väldigt spännande. Se min rapport från juni och förberedelserna för torgdag på midsommarafton.

En av midsommarbuketterna från handelsträdgården, med blåklint, prästkragar, råg och kirskål. Många köper buketterna till sina hem, men också till att sätta på gravar och i minneslundar.

 

När det här året ändå blev så knasigt, med inställda evenemang och träffar, bestämde jag mig för att göra något annorlunda. I våras började jag praoa på byns handelsträdgård en till två dagar per månad, och har fortsatt att göra så under året.

Med guidning från Anna-Stina Gustavsson, som driver gården, har jag försökt att skapa mig en bild av hur det är att ha en handelsträdgård. Jag har sått växter, skolat om, förberett för försäljning, plockat blommor, lärt mig göra buketter och varit med på torget och sålt varor. Därtill har vi hunnit prata jättemycket om odling och hur vi driver våra företag. Och fikat!

Under mina besök har jag passat på att göra en video varje månad med en liten rapport om läget på gården och vad som händer den aktuella månaden. Nu kan du se en kort uppdatering från handelsträdgården i juni, dagen före midsommar.

 

 

För att se nya delar i serien kan du prenumerera gratis på min YouTube-kanal. Då får du en notering om när det finns en ny video att se. Prenumerera på min kanal här!

Jag skulle vilja be dig som tittar på den här serien att komma ihåg att ge oss en tumme upp och en kommentar till den här videon på YouTube. En tumme upp och en kommentar visar för YouTube att ni uppskattar videos från min kanal, vilket gör att videon visas för fler. Det är också så roligt för oss som lägger ner vår själ i att göra videos att få en klapp på axeln tillbaka. Snälla, glöm inte det. Det betyder mycket för mig, redaktionen och alla som medverkar i mina videos. Tack!

 

Tidigare avsnitt

Här kan du se tidigare avsnitt av serien, som började spelas in våren 2020.

 

 

 

 

Bilder

Här kan du se några bilder från mitt år på handelsträdgården.

 

En plöjd åker mitt i skogen.

Så här ser en av gårdens blomsterodlingar ut i månadsskiftet april-maj 2020.

 

Odlingsplatser under en stor bok på en gård.

Vy över del av odlingsplats på framsidan av gården, samt område med kallbänkar och växthus i sluttningen.

 

Interiör från växthus med tusentals gröna plantor på ett bord.

På gården finns två växthus, bägge håller frostfritt under vintern och ett kan dessutom värmas upp ytterligare.

 

Plantor i drivbänkar.

I drivbänkarna i sluttningen på framsidan ställs vårens sådder av sommarblommor och grönsaker. En del har skolats om från bredsådd en första gång. Anna-Stina har ett system med band runt backarna som indikerar vilken sort det är i. Fiberduk skyddar mot kyliga dagar. Bild från tidig maj 2020.

 

Kallbänkar på en handelsträdgård.

Sent i maj har växterna i kallbänkarna på handelsträdgården vuxit ordentligt och ska börja både säljas och planteras ut.

 

Små rosa blommor i närbild.

De små tusenskönorna (bellis) växer i tät matta i en del av odlingen, och används i små buketter och arrangemang.

 

Massor av plantor och blommor i ett stort växthus.

Sent i maj blommar det i Anna-Stinas växthus och massor av plantor står redo att säljas.

 

Om Kalvsviks Handelsträdgård

Handelsträdgården startades i början av 50-talet av Anna-Stinas föräldrar Holger och Margit i Kalvsvik. Från början odlades grönsaker, som såldes på gården och på torget i Växjö. Handelsträdgården är det företag som "torgat" längst av alla torghandlare i Växjö. Snart 70 år! I början hade inte Holger körkort och åkte bussen till stan med sina grönsaker.

I slutet av 90-talet tog Anna-Stina Gustavsson över verksamheten på föräldragården. Hon har sedan dess odlat mer och mer blommor till snitt. Idag är gården en lokal snittblomsodling, med diverse arrangemang av både blommor och olika dekorationer till högtider och beställning. På våren säljs också plantor, av både grönsaker och sommarblommor. Verksamheten har ingen hemsida eller sociala medier. Om du vill beställa blommor till vardags, fest och begravning så finns telefonnummer att söka på nätet.
/Sara Bäckmo

19. december 2020