Mitt nya hus Berghem - april 2019

I april kom våren till mitt nya hus Berghem. Jag började boa in mig, skapa ett litet "kontor" och tog de första spadtagen i en ny köksträdgård. Häng med!

 

Välkommen till Berghem, mitt nya lilla hus på en sällsynt bergknalle i Småland! Passande för en skärgårdstjej som jag. I senaste videon från Berghem får du följa med på rundvisning i huset.

 

 

Emellanåt passar jag på att dela bilder från månaderna som gått här på bloggen. Jag har ju lite julledigt men har förberett så att ni ska få ta del av det gulliga lilla huset. Nedan är ett gäng bilder från april, plockade direkt från min mobil. Svep med markören över bilden eller klicka på den, så kan du läsa bildtexter.

 

Färgmatchad! Första skörden i nya lilla huset - härodlade groddar fyra dagar efter att huset blev mitt. Ädelost och päron på knäcke med groddar. Knäckebröd är för övrigt något av det godaste jag vet och en standardfika i huset med gott te.

 

Vi höll husköpet helt hemligt för barnen, man vet ju aldrig vad som kan hända. Jag kan berätta mer senare om hur vi sedan berättade och hur fantastiskt det var. Barnen älskar huset! Bilden är från början av april då hela familjen sovit i huset för första gången och äter frukost. Lite kallt....

 

Berghem ligger exakt tre kilometer hemifrån. När det varit varmt har jag cyklat hit. I april har jag hunnit få upp något slags skrivbord och håller på att installera mig och mina datorer.

 

Ett första uppdrag i huset blev att skapa en liten miljö att spela in inramningen till min webbkurs om att odla bönor och ärter. Kul projekt!

 

I april börjar jag måtta upp min nya köksträdgård. Det här är så roligt att jag fnittrar högt för mig själv. Jag har längtat så efter att skapa en ny trädgård - det är nästan som ett litet test och jag är så spänd på hur det kommer att se ut. Vattenslangarna på marken markerar formen på nya bädden. Fattar du hur den ska se ut?

 

Halva nöjet i att anlägga var att möta förbipasserandes kommentarer. Ha ha ha! Från början hade jag tänkt göra köksträdgården på baksidan, men min kollega och vän Maria Fors Östberg fick mig på andra tankar. "Gör nu en maffig Sara-trädgård där alla kan se den!" Så då gjorde jag det.

 

Jag jobbade i väldigt korta pass i trädgården och så här i efterhand är det smått overkligt att så mycket blev gjort på den korta tiden.

 

En ny bädd växte fram. Jag har använt precis samma enkla metoder som hemma på Skillnadens och jag har känt mig stolt som en tupp över att allt jag skriver om funkar så jäkla bra!!! Det är så här man ska odla för att hinna med, orka med och få det att växa bra!

 

Huset är väldigt litet och vår hund är väldigt stor. Dessvärre får han endast vara i en liten hall när han är inne, men utomhus har han en stor trädgård att röra sig i. Mestadels följer han med Philip hem och sover, och så stannar barnen och jag kvar när de vill ha mys i lilla huset. De största killarna är mer hemkära...

 

På påskaftons morgon kom Håkan på ett av byns sågverk med två skopor träflis till nya trädgården - ungefär sju kubik.

Jag har många små hjälpredor och det tog inte lång tid förrän all träflis var utportionerad i den nya köksträdgården. Träflis är ett utmärkt material i en trädgård som ska vara lättarbetad!

 

Den här trädgården är gammal och även om den mest består av berg och sten finns det en del ytor som odlats genom åren. Här finns fruktträd och några rester av bärbuskar. Och förstås också rabarber. Just nu håller jag på att gödsla dem för bättre skörd nästa år. En av mina skördar i april bestod av rabarber, som jag drev fram på 18 dagar. Hur jag gjorde kan du se i videon nedan.

 

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Ny video publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

23. december 2019

14 svar till “Mitt nya hus Berghem - april 2019”

 1. hellberg.marita skriver:

  Vad underbart fint, SARA!
  Det är verkligen spännande att följa!???
  Med vänlig hälsning, Marita

 2. Emma skriver:

  Hej Sara!
  Du är en stor inspiratör ska bliu
  så roligt o följa detta projekt:)

  /Mvh Emma

 3. Lena skriver:

  Mäh!! Var det där du satt när du spelade in bönkursen? Haha ? Jösses vad du hållt länge på din hemlis ?

 4. Linda skriver:

  Ska bli så kul att följa dig från början, särskilt när min trädgård är i ungefär samma skede.

 5. Jennie skriver:

  Så kul att följa.

 6. Jenny skriver:

  Ett sådant fint ställe ?

  Skall bli kul att följa, du inspererar en till att odla skall göra mig en liten året runt odling i år i min egen trädgård för att se om det går ???

 7. Moa skriver:

  Vilken underbar plats!! Så fint du gör. Kliar i fingrarna och kroppen av att läsa och följa din trädgård. Tack vare din inspo krattade vi löv, eldade i eldkorg och täckte två odlingsbäddar med löv från vårt enda träd på villaträdgården. Det var så jag och min familj tillbringade årets mörkaste dag och väntade in julafton i duggregn. Så bra att du påminner om att det är gött att vara utomhus alla dagar på året (har även följt din kalender i engelska kanalen) håller en sig sysselsatt och varm med brasa kan man vara ute många timmar även med barnen ? Tack

 8. Tina skriver:

  Åh vad härligt att få följa dig i ditt nya hus! Ska precis bli husägare och vill ha en trädgård. Har inga "gröna" fingrar men försöker man inte så vet man inte hur det går. Lycka till med dina projekt!

 9. lillemor.meijer skriver:

  Hihihi, så himla rätt hon hade Maria! När jag och maken körde genom byn med motorcykeln i somras, tänkte jag genast när jag såg de fina grönsakerna - väl synliga när en passerar på vägen - att det där måste vara huset Sara köpt! Så himla fint och mysigt, och jätteroligt att få följa med på din resa med nytt hus och ny trädgård!

 10. bergstromsmaria2 skriver:

  Men Sara.. du har ju valt att köpa ett hus med en trädgård fylld med kirskål. ??
  Ja för oss känns det ju betryggande att du gör det vi andra också tampas med.
  Jag har ju lyckats lära mig leva med den men den är ju helt omöjlig att ta död på. Den bara ploppar upp på nya ställen & finns alltid kvar i odlingen om än mycket mycket mer svagväxande. Du är en kämpe Sara!!??

 11. Mylittleswedishgarden skriver:

  Är så tacksam för denna fina gåva du gett oss alla, ja det känns så eftersom vi får vara med på din resa. Det spritter i magen varje gång du visar något nytt o ens egna energi för trädgården tar fart fast man just nu är inne i en period där glädjen försvunnit lite, så TACK för att jag får vara med och så glad för att du hjälper oss att se att allt är möjligt.

 12. Inger Härjerud skriver:

  Du ser så glad nöjd och tacksam ut och låter så nyfiken och förväntansfull att det smittar mig som trodde att jag hade tröttnat mycket pga värk.
  Din entusiasm verkar också smitta av sig på dina ungar. Roligt att se och höra!

 13. karin.blomdin skriver:

  Såååå inspirerande att få följa din nya trädgård från start - jag odlar år 2 i min nya trädgård 2020 så det känns som att jag är i lite samma fas 🙂 Jag använder också flis så mycket jag kan, tyvärr så har vi inte något sågverk för nära och prisvärd tillgång, men vi har mycket träd som beskärs och sly som behöver hållas efter så kompostkvarnen går varm 🙂

 14. Myntmesterens hage skriver:

  Hei og Grattis med nytt hus og nye fantastiske muligheter både inne og ute. Gleder meg stort å følge deg videre! Lykke, lykke til med kommende trädgårdssessong!
  Mvh Odd B.Hauge, Hamar, Norge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *