Mitt nya hus Berghem - april 2019 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - april 2019

I april kom våren till mitt nya hus Berghem. Jag började boa in mig, skapa ett litet "kontor" och tog de första spadtagen i en ny köksträdgård. Häng med!

 

Välkommen till Berghem, mitt nya lilla hus på en sällsynt bergknalle i Småland! Passande för en skärgårdstjej som jag. I senaste videon från Berghem får du följa med på rundvisning i huset.

 

 

Emellanåt passar jag på att dela bilder från månaderna som gått här på bloggen. Jag har ju lite julledigt men har förberett så att ni ska få ta del av det gulliga lilla huset. Nedan är ett gäng bilder från april, plockade direkt från min mobil. Svep med markören över bilden eller klicka på den, så kan du läsa bildtexter.

 

Färgmatchad! Första skörden i nya lilla huset - härodlade groddar fyra dagar efter att huset blev mitt. Ädelost och päron på knäcke med groddar. Knäckebröd är för övrigt något av det godaste jag vet och en standardfika i huset med gott te.

 

Vi höll husköpet helt hemligt för barnen, man vet ju aldrig vad som kan hända. Jag kan berätta mer senare om hur vi sedan berättade och hur fantastiskt det var. Barnen älskar huset! Bilden är från början av april då hela familjen sovit i huset för första gången och äter frukost. Lite kallt....

 

Berghem ligger exakt tre kilometer hemifrån. När det varit varmt har jag cyklat hit. I april har jag hunnit få upp något slags skrivbord och håller på att installera mig och mina datorer.

 

Ett första uppdrag i huset blev att skapa en liten miljö att spela in inramningen till min webbkurs om att odla bönor och ärter. Kul projekt!

 

I april börjar jag måtta upp min nya köksträdgård. Det här är så roligt att jag fnittrar högt för mig själv. Jag har längtat så efter att skapa en ny trädgård - det är nästan som ett litet test och jag är så spänd på hur det kommer att se ut. Vattenslangarna på marken markerar formen på nya bädden. Fattar du hur den ska se ut?

 

Halva nöjet i att anlägga var att möta förbipasserandes kommentarer. Ha ha ha! Från början hade jag tänkt göra köksträdgården på baksidan, men min kollega och vän Maria Fors Östberg fick mig på andra tankar. "Gör nu en maffig Sara-trädgård där alla kan se den!" Så då gjorde jag det.

 

Jag jobbade i väldigt korta pass i trädgården och så här i efterhand är det smått overkligt att så mycket blev gjort på den korta tiden.

 

En ny bädd växte fram. Jag har använt precis samma enkla metoder som hemma på Skillnadens och jag har känt mig stolt som en tupp över att allt jag skriver om funkar så jäkla bra!!! Det är så här man ska odla för att hinna med, orka med och få det att växa bra!

 

Huset är väldigt litet och vår hund är väldigt stor. Dessvärre får han endast vara i en liten hall när han är inne, men utomhus har han en stor trädgård att röra sig i. Mestadels följer han med Philip hem och sover, och så stannar barnen och jag kvar när de vill ha mys i lilla huset. De största killarna är mer hemkära...

 

På påskaftons morgon kom Håkan på ett av byns sågverk med två skopor träflis till nya trädgården - ungefär sju kubik.

Jag har många små hjälpredor och det tog inte lång tid förrän all träflis var utportionerad i den nya köksträdgården. Träflis är ett utmärkt material i en trädgård som ska vara lättarbetad!

 

Den här trädgården är gammal och även om den mest består av berg och sten finns det en del ytor som odlats genom åren. Här finns fruktträd och några rester av bärbuskar. Och förstås också rabarber. Just nu håller jag på att gödsla dem för bättre skörd nästa år. En av mina skördar i april bestod av rabarber, som jag drev fram på 18 dagar. Hur jag gjorde kan du se i videon nedan.

 

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Ny video publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

23. december 2019