Mitt nya hus Berghem - augusti 2019

Det är explosion i köksträdgården och jag njuter av allt som växer. Jag kan skörda mangold, sallat och salladskål och så sår jag så klart lite nytt.

Känslan av att få packa in sitt lilla hus i grönska och blomster! I augusti var det svårt att fokusera på annat än att det först och främst var så himla vackert.

 

Augusti är min månad och den känns extra mycket min sedan jag blev galen i att odla. Den tionde fyller jag år och det är alltid lite extra mycket trädgård för mig då. Det är härligt! Lika mycket som jag är mitt i det jag för tillfället odlar, lika mycket har jag svävat iväg framåt nästa år i planerna.

I min vlogg för augusti blir det lite blandade tankar om trädgården. Om sånt jag gjort och sånt jag funderar på att göra.

 

 

Det är ju mycket av trädgården som visas i videon ovan, men jag kunde bara inte låta bli att också sätta ihop en video med fina bilder som lite inspiration. Tycker det behövs mitt i vintern när vi drömmer oss mot sommaren. Varsågod!

 

 

På väldigt kort tid, bara tre till fyra månader, har min nya trädgård förvandlats från en torr och trist gräsmatta till en underbar köksträdgård. Jag är faktiskt lite mallig och stolt, det blev ju så bra! En del av er kommer stilla att undra hur katten jag hann med detta också, mitt i allt annat. Hi hi, det undrar jag med. Men jag ska inte grunna så länge på det, snart har jag ju en ny säsong att kasta mig in i, lika bra att inte göra för stora planer att bekymra sig med.

Från min kamerarulle kommer här några bilder från augusti.

 

På en av bergknallarna på tomten har jag byggt upp en ny odlingsbädd inför 2020, här ska jag odla sommarblommor. Men redan under hösten har jag odlat asiatisk kål. Här är små plantor av pak choi som skördas pronto då de gått i blom.

 

På bergknallen växer också kinesisk salladskål. Den har såtts tätt och jag började gallringsskörda cirka fyra veckor efter sådd.

 

Läcker salladskål från egen odling på berget. Övriga plantor växer vidare och skördas i större format senare.

 

Vilken härlig mix! I framkant växer den nyzeeländska spenaten, den är verkligen massiv. Purjolök, squash, stjälkselleri och mangold skymtar bland sommarblommor och övriga grönsaker.

 

Jag lyckades få till en ganska blandad kompott av växter första säsongen. Trädgården ligger så vackert nedanför berget och jag tycker själv att både huset och tomten ser mer intressant ut med den fina köksträdgården framför. På vägen genom byn cyklar många turister och jag har fått höra fina ord på engelska med olika brytningar under sommaren.

 

Om du vill odla något pampigt som fångar ögat kan jag verkligen rekommendera tobak. Den vita till vänster i bild heter 'Sylvestris'. Det är en blomstertobak, som dock inte doftar.

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Ny video publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

02. januari 2020

4 svar till “Mitt nya hus Berghem - augusti 2019”

 1. Karin skriver:

  Berghem är ditt mest inspirerande tilltag på länge Sara, stort grattis till det fina lilla huset och tack för all odlarlust du väcker! Du nämnde i gårdagens inlägg att torka varit en av de största utmaningarna under odlingssäsongen i nya trädgården, det vore väldigt intressant att höra mer om vilka lösningar du tycker fungerat bäst. Förutom droppbevattning ser det ut som att du även har en svettslang, är det också ett solcellsdrivet system?

  Min trädgård har många likheter med Berghems, med berg i dagen på flera ställen och stora träd i närheten som suger mycket fukt och näring. Varken pallkragar fyllda med organiskt material, bokashi och bra kompostjord eller försök att skapa enkla odlingsytor enligt din modell (uppochnedvända grästuvor toppat med gräsklipp mm) i kombination med täckodling lyckas hålla fukten utan det blir till att tillföra mycket extra vatten om något ska vilja växa under högsommaren. Droppbevattning fungerar bra men går ju inte att installera överallt. Mer fukttips på önskelistan med andra ord!

  Tack igen för ovärderlig inspiration, och gott odlingsår 2020!

  • Birgitta Jagell skriver:

   Jag vill hemskt gärna veta hur du robotvattnar med solsystem.

  • anna lingman skriver:

   jag har exakt samma situation! Har löst många av mina problem med nedgrävdbar fuktslang kombinerad med Irrigatia solcells-system. Har också problem att mycket av jorden liksom försvinner ner i marken (tomten är till stor del uppbyggd av sprängsten) med tiden vilket är frustrerande.

 2. Katinka skriver:

  Så kul att se! Klarade du den nya bergrabatten med bara solcellsbevattning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *