Mitt nya hus Berghem - december 2019 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - december 2019

Året på Berghem avslutas med odling både ute och inne. Små tomatplantor växer fint i mina odlingsstationer och ute sår jag för tidig vårskörd.

 

Efter drygt två veckors intensiva uppdateringar från mitt år i nya Berghem är det dags att runda av. Idag har jag publicerat den sista vloggen för 2019 och här kommer också några blandade bilder från december. Jag är så glad och tacksam över att ni med så stort intresse och därtill uppmuntran har följt den här serien. Stort tack!

Vill redan nu berätta att jag gör min allra första livesändning på YouTube från Berghem på lördag klockan 8.00. Hoppas att ni vill vakna med mig som sällskap från lilla huset! Jag tänkte berätta lite om året, tankar efter de här veckorna då serien publicerats och svara på några av de mest vanliga frågorna som dykt upp under veckorna som gått. Du ser videon live på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Prenumerera gärna här för att stödja min kanal och få en liten påminnelse om när jag lagt ut nytt material.

Här är 2019 års sista video från Berghem.

 

 

Nu är det dags att kika på några av bilderna från månaden också. I december har jag till exempel tapetserat lite, sått grönsaker utomhus, glatt mig åt snö och funderat över golv.

 

Med träflis i odlingen ser det förvånande stiligt ut trots att vädret varit osedvanligt blött och slaskigt hela senhösten. Min komposthög har omvandlats till en plats för vintersådd, innanför det lilla flätade staketet.

 

Väl måttat, får man väl ändå säga! Pallkragarna gick precis ner på bredden. Jag har lagt jord rakt över växtmaterialet i komposthögen och sått grönsaker där. Kul!

 

Den här väggen är perfekt att använda som en liten ministudio för inspelningar och foto. Tapeten är ursngg, men nu när den suttit uppe är jag inte säker på att färgen funkar i bild. Tusan, allt ser liksom lite grönt ut. Kanske får tänka om. Tips på bra färg som gör sig bra som bakgrund i video? "Bucklorna" i tapeten beror på tidigare tapetlager som släppt från underlaget. Syns inte när tapeten torkat och sträckt ut lite.

 

"Fin-hallen" blir mitt första rejäla projekt i huset. Nu har jag äntligen gett bort det svarta skåpet till ett nyinflyttat ungt par i byn. Strukturtapeterna på väggen ska bort och en liten myshörna ska skapas.

 

Första dagarna i december fick vi snö. Första gången jag såg hela marken täckt av snö här i mitt nya lilla hus. Utsikten från mitt sovrum visar en snötäckt sjö bortom hustaken nedanför hagen. Sjön är inte alltid lätt att se om man inte vet att den finns där, men om man vet det ser man den hela tiden. Det är härligt.

 

Jag som är van vid att bo i ett mycket dragigt hus som eldas varmt med vedspis och kakelugn tycker att Berghem är lyxigt värre. Varmluftspumpen håller en grundvärme på nedervåningen på cirka 18 grader nattetid och dagtid eldar jag när jag är där. Annars går varmluften på dagen med. Otroligt skönt att inte behöva oroa sig för att vattnet fryser!

 

Just här håller jag på att förbereda adventsfika och samtidigt fundera över golvet. Det är ju hopplöst med ett vitt golv för en som odlar. Jag vill ha ett rejält målat golv som är lätt att torka av och där jag inte behöver ha dåligt samvete om jag smyger in i stövlar för att hämta nåt jag glömt. Jag skulle älska ett mörkt blodrött golv. Vad tycker ni?

 

Årets julförberedelser har varit ganska enkla eftersom vi bygger om hemma och för tillfället har så lite plats. Vi har gjort adventsfika här på Berghem, med ett nytt bakverk varje vecka utöver pepparkakor och lussebullar. Rullrån är något vi älskar allihop och med rätt spis har jag bra hand med järnet. Mums!

 

Hi hi, piffigare än så här blev det inte. Jag har till och med sovtröjan på, fastän det är eftermiddag. Precis som jag kommer ihåg att min mamma ibland överraskades med - att inte hinna byta om alltså. Men det är väl så det får vara. Alba har i alla fall tomtedräkt på och rånen smakade toppen!

 

När snön smälte blev det nästan vår i luften. Äntligen var det dags att börja täcka gräsplätten utanför arbetsrummet och påbörja det som ska bli Ottos trädgård. Han vill ha en pytteliten trädgård att sköta. Och viktigast av allt; det ska vara en gång (som han gjort själv av träflis från kompostkvarnen här på Berghem) och en häck. I framkanten mot gruset har han planterat sticklingar av liguster hemifrån. I jordremsan har jag planterat några hundra blandade vårlökar.

 

En sak som förvånat mig på Berghem är att det är väldigt få djur som sökt sig hit. En enda gång har kompost grävts upp ur bäddarna, men väldigt sällan har något ätits upp. Antagligen är läget nära vägen en fördel här. Kort efter att jag gjort min vintersådd lade jag ändå specialfiberduk över landet för att slippa att katter sprätter iväg fröerna.

 

Och inomhus börjar det äntligen bli lite grönt med! Nu flyttar jag pö om pö hit omskolade växter hemifrån. Jag har en stor odlingsstation på ovanvåningen, med extraljus och underbevattning, och en liten odlingsstation på köksbordet. Man vill ju gärna kunna se sina små älsklingar och prata med dem. Här växer kruktomater som såddes i mitten av november.

 

Tack snälla du för att du har kikat på min serie om Berghem, både här på bloggen och på YouTube! Det ska bli otroligt roligt att bjuda med dig på resten av den här resan. Det är så mycket jag vill göra! Jag älskar att jag köpt ett nytt hus och ger mig själv möjligheten att ta vara på den energi och kreativitet jag har. Att göra något som jag tycker om fyller mig med glädje. Och nu ska jag få göra det fullt ut och också dela det med er under året - en fullträff!

Om några veckor hoppas jag ha klart vilka datum som jag bjuder in till öppen trädgård på Berghem, det kommer att läggas ut biljetter till detta i webbutiken. Jag har tänkt mig en dag per månad under april eller maj till september. Därtill skulle jag vilja ordna några mysiga stickkvällar under sommaren. Berghem ligger bara några minuter från badplatsen här i Kalvsvik och det är verkligen perfekt för trädgårdshäng i goda vänners lag i sommartid. Hoppas att ni vill komma hit och hänga med mig!
/Sara Bäckmo

09. januari 2020

13 svar till “Mitt nya hus Berghem - december 2019”

 1. Anna Tjäder skriver:

  Haha vad glad jag blev när jag såg bilden på tomaterna! Ser att du odlar Maskotka och de ser EXAKT ut som mina gör, lite tunna och liksom klena. Började bli lite orolig att det var något fel på dem, eftersom de andra sex sorterna är små och bulliga. Men det är väl som det ska vara med dem då:) Ha det gott/Anna

  • Sara Bäckmo skriver:

   Maskota är lite hängigare i växtsättet, så jag tycker de ser helt ok ut. Håller tummarna för bägge våras plantor =)

 2. cattismagnusson skriver:

  Hej!
  Va kul att få träffa mamma Ulla! Man hör var du fått ditt fniss ifrån!
  Kram Cattis

 3. Mariana Sundberg skriver:

  Jättekul serie med ditt nya hus, Berghem. Det kliar rejält i odlingsfingrarna. Jag får massor av inspiration och energi av dina filmer. Hoppas kunna närvara på nån av dina öppna trädgårdar. Lycka till

 4. Mari Nustad skriver:

  Love love love this! Utrolig roligt å følge Bergehem på vloggen!! Så nyfiken: hva mer en pak choi sådde du i vinterodlingen??
  Klem fra Engo Skoghage i vinter og snø i Valdres:) Mari

 5. Moa skriver:

  Perfekt serie att följa under ledigheten! Samt läsa här på hemsidan. Har vart underbar inspo! Hoppas också att jag får möjligheten att besöka dig och din trädgård. Håller tummarna att ett av tillfällena kommer passa ? mycket intressant med stickning också. Nu ska jag strax också börja peta ner frön och beställa några nya

 6. Katinka Bille skriver:

  Jag som har lovat mig själv att inte så några tomater innan mars! Nu börjar jag svaja. När du skriver kruktomater så uppfattar jag det som att du menar plantor som ska växa utomhus sen, men i krukor? Kanske ska jag ändå börja så mina låga dwarf busktomater som ska planteras i murarhinkar?

  • Sara Bäckmo skriver:

   He he. Mina plantor har såtts så tidigt att de ger skörd redan i fönstret inomhus. Jag kan berätta mer om dem i en video eller inlägg sedan, men det är alltså pyttesmå sorter. Antagligen flyttar jag ut dem i krukor under sommaren.

 7. Christina Forsberg skriver:

  Härligt Sara med en bergig trädgård! Så kul att du gör vloggar som en kan vänta på och längta efter varje dag! Nu vill jag komma till din nya trädgård också!

 8. asak.alexandersson skriver:

  Tack för en inspirerande serie. Jag har odlat på ett berg i 15 år, när jag köpte mitt hus visste jag inget om odling, jag hade bara drömmar, och tur det, för jag visste inte att man inte kan odla på berg 🙂 Idag odlar jag alla mina grönsaker och har även en vacker perennträdgård.

 9. Rosmarie skriver:

  Sara!
  Jag gläds med dig för Berghem. Det är bara ”wow” !
  Undrar så, hur du tänker angående plantering i slänten till ”platån”.
  Kan du inte lägga ut några tips om odlingar i slänter.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi, hi, det blir kanske du som får tipsa mig istället =) Jag ska absolut skriva om det på sajten och har så stor nytta av era tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *