Mitt nya hus Berghem - juli 2019 - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mitt nya hus Berghem - juli 2019

Kompost är guld värd, och det behövs mycket kompost för att skapa nya odlingar och underhålla de befintliga. Då är det bra att vara en hamster, som jag!

Jag är vansinnigt förtjust i rosa och röda toner, de passar så fint tillsammans med växternas gröna bladverk. Att se blommor och blad som väller över min nya lilla gång är så roligt!

 

Idag är det ändå på sin plats att inleda med ett rungande Gott Nytt År! I skrivande stund har jag inte en aning om hur jag kommer att fira nyår, annat än att familjen har bestämt att vi mest ska mysa tillsammans och inte göra något särskilt stort och väldigt. Det känns fint!

Mitt i steget över till ett nytt år är det dags att blicka tillbaka till juli och sommaren på Berghem. Juli var varm och härlig. Och torr. Men trots det blommade trädgården för fullt, en anledning var att jag äntligen gjort slag i saken och satsat på bevattningssystem. Min finfina grund till jord var en en annan anledning. Jag samlar kompostmaterial varhelst jag kan och jobbar hårt med att skapa jord på plats här i nya trädgården. Här får du följa med på en trädgårdsrunda och höra mer om hur jag hanterar komposteringen här på Berghem.

 

 

En av sommarblommorna jag odlade på Berghem sommaren 2019 var solrosor. De ger ett glatt intryck och är på något sätt sinnebilden av en lyckad odling, med sina höga stänglar och maffiga blommor. Jag odlade också låga sorter - men alla var i rosa och röda nyanser. Här är ett tips för att förlänga blomningstiden för solrosor och andra sommarblommor.

 

 

Inför nästa sommar planerar jag ännu mer sommarblommor i trädgården och har faktiskt gjort en jättestor bädd på ena berget helt dedikerad blomsterprakt, men det ska du få se mer om senare. Först några bilder från sommaren.

 

Fina Alba fyller sju år i juli och plockar rosor till sin fin-fika med tårta. Tidigare ägare har planterat "New Dawn" som är en jättevacker ros jag odlar hemma med. Stora, vackra och doftande blommor som faller min fina dotter i smaken.

 

Det här är vår vän Ninnie som kommit förbi för att fika. Hon är en fantastisk stöttepelare i det här projektet och har så fina idéer. Vi delar både intresse för stickning och trädgård.

 

Barnen får liksom sysselsätta sig själva medan jag jobbar med mitt, ungefär som hemma. Här har de många verktyg att jobba med och det har blivit många olika slags snickerier. En favorit är att göra olika maskiner till lillebror Loa. Här har han sin favorit-trimmer. Detaljerna på apparaten är många och han sysselsätter sig länge med den.

 

I juli 2019 var jag i full gång med att skriva på nya boken Skillnadens Favoriter. Jag skrev i princip hela boken här på Berghem och det var skönt att kunna fokusera ordentligt. Från köksfönstret hade jag utsikt över "violbacken" och busken med rosenkvitten. Bakom den har jag börjat anlägga min blomsterbädd inför 2020.

 

Jag gräver nytt lite överallt och bryr mig inte så mycket om att ha en färdig plan. Ena sidan av tomten blir grönsaksodling och andra blir blomsterodling. Kanske. Här har jag börjat gräva bort torr grässvål för att gödsla med bokashi.

 

Jag varvar ganska korta arbetspass ute med inne-göra. Gräsklipp hämtar jag vid kyrkan till mina projekt.

 

Jordförbättring á la Sara. Här blir det en liten kvadratmeter för blommor av något slag, alldeles vid stenmuren. Då blir både jag och förbipasserande glada nästa år.

 

Det är inte illa att skörda morötter i den egna trädgården bara några få månader efter tillträde. De är lite skruvade efter att ha vuxit i den hårda marken, men smaken är fantastisk.

 

Jag hade en del blomsterkål över från hemma och satte dem här på Berghem tillsammans med luktärter. Det fick bära eller brista, jag hade ingen lust att täcka med nät den här sommaren. I juli började larver från kålmal och kålfjäril att kläckas och i slutet av sommaren var plantorna uppätna. Vilket inte bekom mig särskilt.

 

Det är betydligt mer att göra med min stora köksträdgård hemma på Skillnadens och under sommaren är jag nästan förvånad över hur lite det är att göra här. Jag börjar ana en potential som jag kan utforska sommaren 2020.

 

Den här trädgården har väldigt vackert kvällsljus. Solen går runt huset under dagen och hela framsidan är vackert belyst. I hörnet vid den lilla utbyggnaden har jag planterat ett persikoträd och en bit bort en vinranka, jag hoppas bägge ska ta sig och ge trädgården lite exotiska vibbar.

 

Att skramla ihop lite plantor och sätta ut huller om buller blev min melodi under sommaren. Inspirerad av Anna i Umeå gjorde jag en huller-om-buller-bädd också här - så himla fint!

 

Jag tror inte på gud, men jag tycker mycket om att ha kyrkan så nära. Det är lite som om den övervakar mig och ger sin välsignelse till trädgården. Vackert!

 

Här har jag börjat bygga min nya blomsterbädd inför 2020. En gammal taggig häck från kyrkan, gamla grästorvor, mossa och lite av varje blir grund. I säckarna bakom finns trädgårdsjord som jag inte vet riktigt hur jag ska använda. När jag beställde till ett projekt hemma tyckte jag det var lika bra att köpa två säckar hit också, men nu tycker jag mest de står i vägen.

 

Jag vet inte om det var någon som noterade det under sommaren, men jag postade nästan inga bilder på sallat i mina sociala medier. Jag odlade nästan ingen sallat hemma, jag hade ju så galet mycket sallat här på Berghem. Bland annat en riktigt storvuxen romansallat som var väldigt god.

 

När jag ser tillbaka på bilderna tycker jag att trädgården nästintill exploderade här i juli. Det sammanföll med att det blev ordentligt varmt efter en kall start på sommaren, att jag vattnade mer flitigt och tillförde mycket gräsklipp.

 

Den här muren är inte så himla gammal som man kan tro. En av de tidigare ägarna var murare och byggde muren eftersom han var trött på att folk dönade in på hans tomt vid berget, eller var det kanske till och med in i husgrunden? Nu sviktar muren lite så om några år kanske jag måste bättra på den lite, men än så länge ser det fint ut. Dock måste jag rensa bättre på utsidan mot vägen nästa år så det inte korkar igen av renfana och nässlor.

 

Jag hade inte så stort tålamod att vårda sommarblommor under 2019, men en del var så tacksamma att de blommade omöjligt fint oavsett. Sommarblommor, kålblad och majsblad - jag plockade många små buketter under sommaren och njöt av allt det fina.

 

Varje dag till och med den 9 januari kommer du att få se en helt ny video om mitt nya hus på min YouTube-kanal Sara Bäckmo. Glöm inte att prenumerera så du får en notering om när det finns nytt att se. Ny video publiceras klockan 07.00 varje morgon.

 

Prenumerera på min YouTube-kanal

 

Här på bloggen publiceras blogginlägg som jag förberett, med extramaterial till en del av videorna, i form av bilder från månaderna som gått. Själv är jag ju ledig, men kommer som sagt inte kunna hålla mig från att kika bland kommentarerna av ren nyfikenhet. Så skriv jättegärna om du har lust!
/Sara Bäckmo

31. december 2019