Mitt nya tunnelväxthus har anlänt

Nu passar jag på att byta upp mig lite. Jag vill fortfarande ha en enkel konstruktion som inte kräver mycket förarbete i form av grävning eller gjutning.

Tunnelväxthus

Lastpall med delar till mitt nya tunnelväxthus.

Några minuter över sju i morse backade den gula lastbilen ner längs grusvägen för att leverera mitt nya tunnelväxthus. Som jag har längtat! Aningen förvånad blev jag dock när en enda pall med pryttlar lastades ur. Men allt verkade rymmas.

Nu har jag odlat i under ett år i de billiga tunnlarna från Ebay (se Inköpsfakta om odlingstunneln) och de har varit kanon som nybörjartunnlar. Lätta att sätta upp, förvånande stabila och vansinnigt roliga att odla i. Men dragkedjorna har gett med sig på bägge tunnlarna under vintern och det försvårar användningen. Jag hoppas att jag ska kunna modifiera tunnlarna och bygga en slags dörr. Senare. När det finns tid.

Nu vill jag försäkra mig om att jag har en bra plats att odla på också denna säsong och passar på att byta upp mig lite. Jag vill fortfarande ha en enkel konstruktion som inte kräver mycket förarbete i form av grävning eller gjutning. Vår baksida innehåller en utmärkt plätt som är mycket svårbearbetad, full med mullvadshögar, grästorvor, lite sten och annat. Men att bearbeta den för ett större bygge är inte praktiskt möjligt just nu. Ett tunnelväxthus däremot är enklare att hantera.

Trädgård

Baksidan av huset blir en ny liten odlingsplats, med tunnelväxthus och plats för bärodling.

Valet blev ett tunnelväxthus från Gjordnära. Har kikat på deras hus redan förra året men valde då bort det eftersom det såg krångligt ut att behöva förankra stålrören i min steniga jord. Men efter kontakt med leverantören har jag övertygats om att det visst är möjligt eftersom konstruktionen går att anpassa om vi stöter på problem. Dessutom kunde jag få hjälp med att sätta upp huset. Otroligt glad över den möjligheten. Två man kommer hit och sätter upp i mitten av april.

Växthus

Så här ser tunnelväxthuset ut, fast jag har valt en mindre variant. Foto: Daniel Sjöstrand.

Det här tunnelväxthuset är dyrare än mina Ebay-tunnlar. Men eftersom jag köper det av ett svenskt företag (dessutom är tunneln svenskproducerad) räknar jag med att kunna få hjälp om något krånglar. Det är svårare att skicka tillbaka ett plastöverdrag med dåliga dragkedjor till Storbritannien.

Växthustunneln är 5 meter bred och 4,5 meter lång. Kräver inte bygglov i min kommun. Priset, inklusive två dörrar, markduk, snedsträvor och extra takrör för stabiliteten, är 15 432 kronor. Jag tycker att jag är värd en fin investering efter mitt slit de senaste åren. Det ska bli kul!
/Sara Bäckmo

Läs gärna också:
Våra höns bor i en odlingstunnel under vintern
Varmbänk i odlingstunneln
Tatueringar och odlingstunnlar

24. mars 2015

4 svar till “Mitt nya tunnelväxthus har anlänt”

 1. Maria H skriver:

  Hur är det med bygglov för odlingstunnlar? För växthus behöver ju bygglov...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är olika från kommun till kommun och beror till exempel på var man bor och hur stor tunneln är. En tunnel betraktas som flyttbar, vilket gör att det inte behövs bygglov på många platser. Kolla med din kommun. /Sara

 2. Maria H skriver:

  Hur är det med bygglov för odlingstunnlar? För växthus behöver ju bygglov...

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är olika från kommun till kommun och beror till exempel på var man bor och hur stor tunneln är. En tunnel betraktas som flyttbar, vilket gör att det inte behövs bygglov på många platser. Kolla med din kommun. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *