Mitt utbyggda tunnelväxthus - FAQ - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mitt utbyggda tunnelväxthus - FAQ

Det blev verklighet; stora tunnelväxthuset växte sig dubbelt så stort förra veckan. Jag har haft några dagar på mig att vänja mig och ser stor skillnad i plats och klimat.

Hela tunnelväxthuset sett från sidan.

 

Jag har sagt det förr. Trädgård, tunnelväxthus och tatueringar har det gemensamt att jag alltid önskar mig lite större. I förra veckan var Daniel från Gjordnära här och förlängde huset med 4,5 meter. Det går utmärkt att göra arbetet för egen maskin men det mäktar jag inte med just nu, därför ser jag till att ta hjälp. Och jag är så himla nöjd!

 

Montering av tunnelväxthuset.

Växthuset monteras med stålkonstruktion som fästs i jorden med jordankare. Ingen gjutning behövs.

 

Från futtig till stor
Det är konstigt hur rumsuppfattningen är skev ibland. Sedan jag bestämde mig för att bygga ut har jag försökt föreställa mig den nya ytan, måttat och stegat upp. Huset som det såg ut tidigare såg proppfullt ut med växter i varenda hörn. Men så snart ytan dubblerats upplevs den redan odlade ytan som minimal. Och allt ser så futtigt ut. Jag upplever att jag har massor av plats och det är ju kanon. Nu kan jag odla ännu mer!

Jag har valt att behålla stommen till den gamla dörren i mitten av huset, den kan växter klänga på. Det ger en avskärmning mellan nya och gamla delen.

 

En man monterar växthus med små barn runt fötterna.

All cred till Daniel från Gjordnära som monterade hela utbyggnaden i sällskap av pratsamma och hjälpsamma små människor.

 

Växthusplast flyger i luften.

När plasten läggs på är det bra att vara två. Min man Philip fick rycka in med starka nypor och rätt längd.

 

Klimatet ändras
Jag har varit nyfiken på hur klimatet i tunnelväxthuset påverkas av större luftvolym. Det blev stor skillnad ganska omgående. I ett litet hus är det lätt att det känns väldigt fuktigt och närmast instängt, även om dörrar står uppställda för maximal vädring. I det stora huset är klimatet drägligare både vad gäller fukt och värme. Jag har en automatisk vädringslucka installerad i taket och det känns att den hjälper luften att cirkulera på ett bättre sätt än innan.

 

Bevattningssytem
I samband med utbyggnaden har jag också äntligen fått tummen ur att börja installera ett bevattningssystem. Jag ska skriva mer om det vid senare tillfälle. Det funkar inte riktigt perfekt än, jag tror att slingan jag byggt är lite för lång för att få bästa möjliga tryck ut i knopparna där vattnet sipprar ut. Men vilken grej! Nu vill jag bygga bevattningssystem överallt. Otroligt smidigt och särskilt värdefullt när jag behöver vara sparsam med vatten en torr sommar.

 

Interiör från tunnelväxthuset.

Den nya delen är mest förvaringsplats just nu, men planteras allteftersom.

 

Mer frukt och bär
Min plan för tunnelväxthuset är nu att behålla den gamla delen så som den är. Det blir en ren produktionsyta med odlingsbäddar att använda hela året. Den nya ytan blir en kombination av fruktträd och bärbuskar som kommer att planteras rakt ner i backen. Persika, fikon, druva, björnbär och jordgubbar i första hand. Jag kommer också att ordna en bädd längs ena sidan för odling av några plantor sparris.

De planterade växterna får sällskap av krukodlade grönsaker som kan placeras efter tycke och smak. Det ska bli kul att tänka nytt här och skapa en yta som ger tidig skörd av både bär och grönsaker. Dessutom ger den nya ytan ordentlig plats för att dra upp plantor tidig vår. Och, hör och häpna, jag ska sätta in en gunga till lilleman! Tänk vad perfekt när de stora barnen börjat i skola och förskola på våren, då kan vi slå ihjäl lite tid här med att mysa med våra favoritsysslor, Loa och jag.

 

Pris
Per kvadratmeter är tunnelväxthus en bra affär, det kostar mindre att sätta upp en tunnel än ett permanent växthus med gjuten sockel och glas eller kanalplast.

Hela utbyggnaden av tunnelväxthuset, inklusive montering kostar cirka 17 000 kronor.
Växthuset i sin helhet kostar cirka 23 000 kronor (9m x 5 m= 45 kvadratmeter).

Jag har ju också tagit hjälp med att montera tunneln. Totalt gick det på 12 250 kronor för hela huset. Detaljer om priserna finns på Gjordnäras hemsida.

 

Växthuset sett från gaveln.

Dörren har förskjutits på gaveln och sitter inte i mitten. Det ger mig en längre bädd att odla i på ena kortsidan.

 

Frågor och svar

Många är nyfikna på tunnelväxthus och odling i dem. Här har jag samlat några av frågorna som trillat in senaste tiden om själva husen. Senare ska jag skriva en FAQ om tunnelodling med.

 

Måste man ha bygglov för tunnelväxthus?
Det beror på storleken på tunneln, samt var du bor. En liten tunnel behöver oftast inget bygglov eller anmälan till kommunen, men det kan vara bra att ringa och kolla för säkerhets skull. Jag har kontaktat kommunen för mina tunnlar och inte behövt göra anmälan eller ansöka om bygglov. Den avgörande punkten här har varit att konstruktionen inte är permanent, den kan alltså tas ner om så skulle behöva. Betona gärna det i samtal med kommunen, så kan det underlätta. Det behövs tillstånd från grannfastighet om tunneln sätts upp närmare än 4,5 meter från tomtgränsen, det kan vara bra att känna till.

 

Var köper du dina tunnelväxthus?
Min stora tunnel kommer från Gjordnära och den lilla tunneln från E-bay. Den lilla tunneln är uppgraderad med ordentlig växthusplast och två dörrar, som ersatte den mindre beständiga gröna plasten som följde med tunneln vid köp. Det finns många leverantörer av tunnelväxthus och också exempel på fantastiska hemmabyggen. Om du är nyfiken på alternativ ska du gå med i vår Facebook-grupp Odla i tunnel för att få mer inspiration.

 

Hur stort är tunnelväxthuset?
Till en början var tunneln 4,5m x 5 m. Nu är den tillbygd och då 9m x 5m. Det geniala med just den här konstruktionen är att storleken kan anpassas efter platsen där tunneln ska stå och den kan byggas ut efterhand. Det görs genom att önskat antal bågar byggs på och ny plast i lämplig längd sätts upp.

 

I vilket väderstreck står tunneln och hur är dörrarna placerade?
Den här tunneln står med kortändarna i riktning norr-söder och jag har dörrar i bägge ändar. Läs gärna mer om placeringen i inlägget Läge för tunnelväxthus.

 

Måste tunnelväxthus stå i solen?
Det beror på vad du har tänkt att odla. Den stora tunneln står i sol, med skugga i en del av tunneln mitt på dagen. Den lilla tunneln står med lite förmiddagssol och lite kvällssol, resten i skugga under en ask. Det är stor skillnad i hur det växer i de olika husen och hur klimatet är vid olika tider på året. Det avgör förstås vad jag odlar i dem. För vinterodling är det allra bästa att sätta tunneln så soligt det bara går, för sommarodling är det perfekt med lite skugga mitt på dagen.

 

Står tunneln uppe året runt?
Ja. Det här är en viktig del i min odling eftersom jag kan odla mat under hela året här. Om jag tog ner plasten under vintern skulle jag inte ha den skyddade växtplatsen jag behöver. Det är en avvägning förstås, det finns ju hela tiden en risk att plasten blåser sönder. Eftersom jag odlar så mycket grönsaker, som ger avtryck både matmässigt och ekonomiskt, tycker jag att det är värt de extra kronorna om plasten eventuellt behöver bytas ut. Själva stålkonstruktionen är väldigt robust. Skulle enstaka delar ta stryk är det ganska lätt att byta ut på tunneln från Gjordnära. Företaget har bra kundservice och skickar snabbt extragrejer om det behövs. Den lilla tunneln från E-bay kan vara klurigare att reparera, men den är å andra sidan så billig att det är mer prisvärt att köpa en ny. Se mer i YouTube-klippet Plasten på eller av.

 

Tål det stormar? 
Bägge tunnlarna har stått mycket bättre än jag vågat hoppas på. A och O är att förankra plasten ordentligt så att vinden inte letar sig in undertill och får alltihop att lyfta. Små odlingstunnlar som säljs billigt har ofta inte så tilltagen plast nertill vilket gör det svårt att gräva ner eller lägga tunga grejer på. Kika särskilt på den detaljen när du väljer tunnelväxthus. Det stora tunnelväxthuset fick sig en törn i stormen Gorm för några år sedan, men det var en så väldigt kraftig blåst att ett glashus på samma plats hade fått ännu större skador. I det avseendet föredrar jag alla gånger ett hus av plast eftersom jag inte behöver gå och samla glasskärvor på marken om något går sönder, det är mycket mer barnsäkert.

 

Vad har du för typ av plast?
Tunnlarna är täckta av en riktig växthusplast som följer med vid beställningen av tunnelväxthus från Gjordnära. Lilla tunnelväxthuset har samma plast. En väldigt stor fördel med den här plasten är att kondensen rinner ner längs tunnelväxthusets insida istället för att droppa rakt ner på marken. Det är särskilt viktig för oss som vinterodlar eftersom grönsaker och jord inte blir lika blöta när det är fuktigt i tunnelväxthuset.

 

Hur tycker du att hållbarheten på plasten är?
Väldigt bra. Jag har inte haft just den här plasten längre än två år men kan direkt säga att den håller sig väldigt fin också efter vintern och efter blåsigt väder.

 

Tunnelodlingen är en viktig del i min odling. Och jag tycker det är så roligt att ha den här platsen att experimentera på. Här på bloggen hittar du alla inlägg om tunnlarna i kategorin Tunnelväxthus och på YouTube i spellistan Tunnelväxthus.
/Sara Bäckmo

 

22. juni 2017