Tre sätt att mogna tomater ute

Vad ska du göra med tomatplantor som inte hunnit mogna fram tomater på sensommaren? Här är tre tips att testa innan hösten kommer.

Tomater i upphöjd bädd

I början av september är fortfarande många tomat-klasar helt gröna och omogna i min odling utomhus. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu när sommaren sett varmare dagar är det dags att börja tänka på att underlätta för de sista tomaterna att mogna så gott det går på plantorna ute. Nätterna är svala och det dröjer inte länge innan plantorna säger tack och hej. Innan dess vill jag gärna tvinga fram några fler att mogna, så att inte allt för stor del av skörden är grön. Jag brukar använda mig av tre steg för att rappa på tomaterna inför hösten.

 

Läs mer: Lyckas med tomater utomhus

 

Tomater i upphöjda bäddar

Jag har klippt bort större delen av bladen på mina tomatplantor. Dels för att tomaterna ska mogna snabbare, men också för att jag ser små tecken på potatisbladmögel på bladen. Foto: Ida Sjöö.

 

Beskära tomater på friland

Tomatplantor får många gånger otroligt stora och yviga blad, som kräver energi av växten och som skymmer tomaterna. Foto: Ida Sjöö.

 

Ta bort blad

Om tomaterna nås av solljus mognar de betydligt snabbare än om frukterna skuggas av blad. Under sommaren tar jag då och då bort blad som skuggar, men nu på hösten är jag mer aggressiv i min bladgallring och plockar i princip bort rubbet. Jag vill inte att plantan ska växa mer nu, den ska hellre lägga sin sista energi till frukterna. Det brukar funka bra att ta bort blad nu på sensommaren och början av hösten, särskilt som risken för bladmögel ökar i samband med ökad luftfuktighet.

 

Toppning av tomater

Hej då toppen! De minsta tomaterna i toppen av plantan offras, för att de större en bit ner ska hinna mogna. Foto: Ida Sjöö.

 

Toppade tomatplantor

Det ser brutalt ut att klippa av en stor del av plantan, men funkar fint att ta till i slutet av säsongen. Foto: Ida Sjöö.

 

Toppa tomaten

Nästa steg är att klippa av toppen av tomatplantan, samt alla sidoskott. Nu behöver inte plantan växa mer på höjden. Toppen av tomatplantan är ofta fylld med små tomater som inte hinner växa klart. Dessa offrar jag, eller plockar in för att mogna om de nått godtagbar storlek.

Att ta bort toppen på plantan tycker jag gör att tomaterna mognar lite snabbare. Dessutom blir det mindre bladmassa som skymmer tomaterna.

Om du har fina tomat-toppar kan du rota dessa till sticklingar som kan övervintra inomhus och senare ge nya sticklingar till plantor för nästa vår.

 

Läs mer: Tjuva tomater på sommaren

 

Tomatplantor i upphöjd bädd på Berghem

Ett trettiotal tomatskelett står nu kvar i odlingen och jag hoppas att en god del av tomaterna hinner få färg innan frosten kommer. Foto: Ida Sjöö.

 

Gröna tomater

Detta är sorten 'Ponderosa' - en så kallad vintertomat som kan lagras inomhus i rumstemperatur. Tomaterna skördas då de blivit apelsingula. Inuti är de rosa-röda. En otroligt vacker tomat. Foto: Ida Sjöö.

 

Sluta vattna

Det tredje knepet för att få tomaterna att mogna lite snabbare är att dra ner på vattningen. Utomhus kanske du inte behöver vattna lika mycket som i ett växthus oavsett, men nu på sensommaren/början av hösten behöver du åtminstone inte vattna extra. När vattnet stryps är det lite som att växten får en extra signal om att säsongen är över och instinkten att mogna fram fröer blir starkare, om man nu kan säga så om en tomat. Det är egentligen inget konstigt, det är lite som att vi stressar växten till att göra det den ska lite snabbare. Så funkar också andra växter, som lättare går i blom om det blir torrt till exempel.

 

Sara beskär och toppar tomatplantor

Alla tomater hinner kanske inte mogna ute. De som ser friska och fina ut får mogna inomhus på brickor i rumstemperatur eller i svalare utrymme. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: Tips för att eftermogna tomater inomhus

 

Tänk på att om dina plantor vuxit utomhus kan de ha många frukter som ändå inte hinner mogna under innan växten gjort sitt. Dessa kan tas in och mognar på olika sätt inomhus.

När du hanterar plantorna är det en god idé att se efter om de drabbats av potatisbladmögel. Om du ser tecken till detta ska du regelbundet gå igenom plantorna och skörda och frysa mogna frukter, de kan ej lagras eftersom frukterna ruttnar. Gröna frukter kan ej heller eftermogna inomhus, de ruttnar då med. Ät upp så mycket du kan, frys och tillaga resten. Gröna tomater kan bli fantastiskt goda i marmelad, chutney och inläggningar.
/Sara Bäckmo

03. september 2021

6 svar till “Tre sätt att mogna tomater ute”

 1. Jessica Hägglund skriver:

  Tack för tipsen!
  Kan samma tips användas för att påskynda paprika att mogna?

 2. Agneta Fahlgren skriver:

  Grön tomatmarmelad är underbart god. Magisk!

 3. Micke skriver:

  Jag brukar säga att så länge plantan får sol, vatten och näring så växer tomaterna, när dom växt färdigt så mognar dom.

  Om dom inte får detta så brukar jag säga att dom dör, då mognar dom. Ursäkta uttrycket dör men det är för att folk ska förstå.

  Sluta vattna så dödar du plantan och tomaterna slutar växa och mognar istället.

  Klipp bort bladen så dödar du plantan och tomaterna mognar, tomaterna behöver ingen sol, bladen fångar solen och transporterar näringen in i tomaterna.

  Plocka tomaterna så får dom givetvis varken vatten eller näring så mognar tomaterna, lägg dom i en mörk låda eller i solen i köksfönstret spelar ingen roll.

  Visst låter det som att jag vet vad jag pratar om:) Nja, jag har efter några års hobbyodlande kommit fram till detta, men om det stämmer till 100%, nej det vet jag inte☺️🙏

 4. Dan kristensen skriver:

  Jag låter mina gröna tomater eftermognad i papplåda med tidningar och rött äpple i bildas då en gas som får gröna tomater att bli röda Med vänlig hälsning, Dan

 5. Rebecca skriver:

  Jag eftermognade kilovis med gröna tomater förra hösten. Några få ruttnade, men övriga mognade fint! Jag lade dem i stora bunkar med en kökshandduk över och tittade till dem ett par gånger i veckan för att ta bort mogna tomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *