Mördarsniglar i min odling - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mördarsniglar i min odling

Min köksträdgård är hemvist åt en mängd olika slags sniglar. Trots det lyckas jag odla grönsakerna familjen behöver med bra resultat.

Det är verkligen tråkigt att läsa hur sniglarna förpestar och tar kål på lusten att odla hos många! Jag lider verkligen med alla som plockar hundratals sniglar var kväll och av förklarliga skäl är olidligt trött på eländet. När det gäller sniglar är det svårt att skriva något uppmuntrande, särskilt som min egen trädgård inte drabbats fullt så hårt som andras. Men eftersom många vill veta hur jag förhåller mig till sniglar och hur jag jobbar för att bekämpa dem (ja, jag tycker att "bekämpa" är ett rätt ord i sammanhanget) så vill jag gärna dela några tankar.

 

Torr vår
I år (2017) har sniglarna varit betydligt färre än förra året i köksträdgården på friland. Jag har bara hittat enstaka exemplar av mördarsniglar, medan parksniglar och åkersniglar är betydligt fler. Kanske har den torra våren bidragit till att slå ut en del. Googla gärna bilder på parksnigel och åkersnigel om du inte vet hur de ser ut.

Det är sällan jag letar sniglar i själva köksträdgården. Däremot lägger jag tid på tunnelväxthusen, de står på utsatta platser i mer oordnade delar av trädgården. I det här nya klippet på min YouTube berättar jag mer om de olika sätten jag använder för att bekämpa sniglarna. Och sist delar jag ett bra så-tips för morötter som kan ge fin skörd trots sniglar i trädgården.
 

Om du ännu inte prenumererar på kanalen kan du göra det gratis här: Prenumerera på Sara Bäckmo - YouTube!

 

Sänker humöret
Det jobbigaste med sniglarna är egentligen inte att de finns eller gör skada på grönsakerna. Det trista är att de får min uppmärksamhet, den jag istället skulle vilja lägga på grönsakerna som växer så fint eller jorden som jag annars gläds så mycket åt. När jag går omkring i trädgården kommer jag på mig själv med att söka av marken efter sniglar istället för att njuta av det jag odlar. Det är tråkigt. Å andra sidan skulle jag inte så flitigt vara ute i trädgården mitt i natten och känna dofterna och smygäta grejer, om det inte vore för sniglarna...

Läs också: Saxtricket för snigeljägare

 

Inte snigelfri
Förvånande nog är det många som tror att den här trädgården är snigelfri. 'Lyckliga du som kan odla utan sniglar!', kan någon skriva. Det är inte sant. Jag är lycklig även om jag odlar MED sniglar i trädgården. Det är inte så ofta jag skriver om sniglarna eller saker de äter upp, det känns så himla tråkigt att fokusera på det när så mycket annat är roligare. Men tro inte annat än att jag också förlorar sådder och växter till sniglarna! All sallat, sensommarsådder av morot, basilikan och salladskålen. Nu senast har de kapat en stor melonplanta - med meloner på. Jävlar! Ibland vill jag bara skrika -  men det gör ju ingen nytta alls.

Läs också: Maria bekämpar sniglarna med surdeg

 

Mina knep
Flera saker i mitt sätt att odla trädgården gör att arbete och skörd flyter bra trots sniglarna. Här är mina knep, som du kanske kan ha nytta av med.

  • Jag räknar alltid med ett bortfall av plantor - på så sätt blir jag inte besviken när något går åt fanders, oavsett om en sådd förstörs av sniglar eller annat.
  • Jag sår mer än jag tror mig behöva - då har jag ett överskott som täcker bortfallet.
  • Jag sår hellre mindre ytor många gånger, än stora ytor sällan - då är jag mindre sårbar för angrepp.
  • Jag försår och planterar ut de flesta grödor - stora plantor är mindre känsliga för angrepp av sniglar och andra skadegörare.
  • Jag odlar samma gröda på många platser - om en morotssådd på friland förstörs har jag skörd i en kruka istället.
  • Jag odlar hela året - då drunkar misslyckandena i mycket mer som lyckas och jag blir en gladare odlare.

Läs också: Så täckodlar du trots mördarsniglar

 

En hand i handske med mördarsniglar.

Trädgården har många olika slags sniglar, jag plockar och dödar så många jag kan.

 

Viktigt med inställningen
Sedan jag upptäckte de första sniglarna för fyra år sedan (då förstod jag inte att det var mördarsniglar jag såg, det tog ett år till för mig att bli varse det) har jag jobbat mycket med min inställning till det faktum att jag lever och odlar sida vid sida med sniglar. Och jag tror att det varit det största jobbet - att acceptera att det är så.

Nu är min uppgift som odlare lite lättare. Jag behöver mest ta reda på hur jag ska överlista dem. Här tycker jag att nätet och kontakten med andra odlare genom olika forum är helt fantastiskt och ger massor med inspiration.

Min största tillgång är, även om det låter konstigt, att jag odlar på en stor yta. I en liten trädgård hade bortfallet märkts tydligare. Om jag skulle förlora 25 % av det jag odlat en säsong skulle vi fortfarande ha skördar som gör stor skillnad för hushållet.

Visst är det så att trädgården just nu inte drunkar i sniglar. Precis som jag berättar om i klippet ovan har jag varit bra på att bekämpa på många olika sätt och förhoppningsvis har jag en hanterbar situation. Dessutom gör nog den torra våren sitt till - naturen själv har begränsat antalet. Jag är fullt beredd på att det kan bli annorlunda och kanske till och med helt odrägligt någon säsong, men jag känner mig rustad för det med och vet att det finns jätte många knep att ta till för att fortsätta också grönsaker också då!

 
Läs också: Karins täckodlade paradis - med mördarsniglar

 

Odla mer - trots sniglarna!
Det är svårt att skicka pepp till dig som känner dig helt uppgiven av alla snigelangrepp. Och jag vill på inga sätt förminska dig som tycker det är så jobbigt med sniglarna att du prioriterat bort grönsaksodling. Men ett tips är att då och då lyfta frågan i någon av trädgårdsgrupperna på Facebook. Jag tycker alltid att jag ser nya kreativa idéer på sätt att bekämpa sniglar och odla trots att de härjar i trädgårdarna. Själv tycker jag förstås att vår grupp Trädgårdsskafferiet är bästa, bästa gruppen (nästan 40 000 medlemmar - otroligt!!!) - gå gärna med där!

Med hopp om fina skördar trots snigel-eländet!
/Sara Bäckmo

 

14. juli 2017