14. juli 2017

Mördarsniglar i min odling

Min köksträdgård är hemvist åt en mängd olika slags sniglar. Trots det lyckas jag odla grönsakerna familjen behöver med bra resultat.

Det är verkligen tråkigt att läsa hur sniglarna förpestar och tar kål på lusten att odla hos många! Jag lider verkligen med alla som plockar hundratals sniglar var kväll och av förklarliga skäl är olidligt trött på eländet. När det gäller sniglar är det svårt att skriva något uppmuntrande, särskilt som min egen trädgård inte drabbats fullt så hårt som andras. Men eftersom många vill veta hur jag förhåller mig till sniglar och hur jag jobbar för att bekämpa dem (ja, jag tycker att "bekämpa" är ett rätt ord i sammanhanget) så vill jag gärna dela några tankar.

 

Torr vår
I år (2017) har sniglarna varit betydligt färre än förra året i köksträdgården på friland. Jag har bara hittat enstaka exemplar av mördarsniglar, medan parksniglar och åkersniglar är betydligt fler. Kanske har den torra våren bidragit till att slå ut en del. Googla gärna bilder på parksnigel och åkersnigel om du inte vet hur de ser ut.

Det är sällan jag letar sniglar i själva köksträdgården. Däremot lägger jag tid på tunnelväxthusen, de står på utsatta platser i mer oordnade delar av trädgården. I det här nya klippet på min YouTube berättar jag mer om de olika sätten jag använder för att bekämpa sniglarna. Och sist delar jag ett bra så-tips för morötter som kan ge fin skörd trots sniglar i trädgården.
 

Om du ännu inte prenumererar på kanalen kan du göra det gratis här: Prenumerera på Sara Bäckmo - YouTube!

 

Sänker humöret
Det jobbigaste med sniglarna är egentligen inte att de finns eller gör skada på grönsakerna. Det trista är att de får min uppmärksamhet, den jag istället skulle vilja lägga på grönsakerna som växer så fint eller jorden som jag annars gläds så mycket åt. När jag går omkring i trädgården kommer jag på mig själv med att söka av marken efter sniglar istället för att njuta av det jag odlar. Det är tråkigt. Å andra sidan skulle jag inte så flitigt vara ute i trädgården mitt i natten och känna dofterna och smygäta grejer, om det inte vore för sniglarna...

Läs också: Saxtricket för snigeljägare

 

Inte snigelfri
Förvånande nog är det många som tror att den här trädgården är snigelfri. 'Lyckliga du som kan odla utan sniglar!', kan någon skriva. Det är inte sant. Jag är lycklig även om jag odlar MED sniglar i trädgården. Det är inte så ofta jag skriver om sniglarna eller saker de äter upp, det känns så himla tråkigt att fokusera på det när så mycket annat är roligare. Men tro inte annat än att jag också förlorar sådder och växter till sniglarna! All sallat, sensommarsådder av morot, basilikan och salladskålen. Nu senast har de kapat en stor melonplanta - med meloner på. Jävlar! Ibland vill jag bara skrika -  men det gör ju ingen nytta alls.

Läs också: Maria bekämpar sniglarna med surdeg

 

Mina knep
Flera saker i mitt sätt att odla trädgården gör att arbete och skörd flyter bra trots sniglarna. Här är mina knep, som du kanske kan ha nytta av med.

 • Jag räknar alltid med ett bortfall av plantor - på så sätt blir jag inte besviken när något går åt fanders, oavsett om en sådd förstörs av sniglar eller annat.
 • Jag sår mer än jag tror mig behöva - då har jag ett överskott som täcker bortfallet.
 • Jag sår hellre mindre ytor många gånger, än stora ytor sällan - då är jag mindre sårbar för angrepp.
 • Jag försår och planterar ut de flesta grödor - stora plantor är mindre känsliga för angrepp av sniglar och andra skadegörare.
 • Jag odlar samma gröda på många platser - om en morotssådd på friland förstörs har jag skörd i en kruka istället.
 • Jag odlar hela året - då drunkar misslyckandena i mycket mer som lyckas och jag blir en gladare odlare.

Läs också: Så täckodlar du trots mördarsniglar

 

En hand i handske med mördarsniglar.

Trädgården har många olika slags sniglar, jag plockar och dödar så många jag kan.

 

Viktigt med inställningen
Sedan jag upptäckte de första sniglarna för fyra år sedan (då förstod jag inte att det var mördarsniglar jag såg, det tog ett år till för mig att bli varse det) har jag jobbat mycket med min inställning till det faktum att jag lever och odlar sida vid sida med sniglar. Och jag tror att det varit det största jobbet - att acceptera att det är så.

Nu är min uppgift som odlare lite lättare. Jag behöver mest ta reda på hur jag ska överlista dem. Här tycker jag att nätet och kontakten med andra odlare genom olika forum är helt fantastiskt och ger massor med inspiration.

Min största tillgång är, även om det låter konstigt, att jag odlar på en stor yta. I en liten trädgård hade bortfallet märkts tydligare. Om jag skulle förlora 25 % av det jag odlat en säsong skulle vi fortfarande ha skördar som gör stor skillnad för hushållet.

Visst är det så att trädgården just nu inte drunkar i sniglar. Precis som jag berättar om i klippet ovan har jag varit bra på att bekämpa på många olika sätt och förhoppningsvis har jag en hanterbar situation. Dessutom gör nog den torra våren sitt till - naturen själv har begränsat antalet. Jag är fullt beredd på att det kan bli annorlunda och kanske till och med helt odrägligt någon säsong, men jag känner mig rustad för det med och vet att det finns jätte många knep att ta till för att fortsätta också grönsaker också då!

 
Läs också: Karins täckodlade paradis - med mördarsniglar

 

Odla mer - trots sniglarna!
Det är svårt att skicka pepp till dig som känner dig helt uppgiven av alla snigelangrepp. Och jag vill på inga sätt förminska dig som tycker det är så jobbigt med sniglarna att du prioriterat bort grönsaksodling. Men ett tips är att då och då lyfta frågan i någon av trädgårdsgrupperna på Facebook. Jag tycker alltid att jag ser nya kreativa idéer på sätt att bekämpa sniglar och odla trots att de härjar i trädgårdarna. Själv tycker jag förstås att vår grupp Trädgårdsskafferiet är bästa, bästa gruppen (nästan 40 000 medlemmar - otroligt!!!) - gå gärna med där!

Med hopp om fina skördar trots snigel-eländet!
/Sara Bäckmo

 

11 svar till “Mördarsniglar i min odling”

 1. Benni skriver:

  Jeg har ikke brunsnegl - takk og lov, men åkersnegl finnes i massevis. I min hage er det spesielt blomkålen de ødelegger. De tar seg inn i blomkålhovudet og i et høstet blomkål kan det finnest en hel gjeng snegler. Ekkelt. Broccoli i samme bed er helt uten snegl. Jeg gir kanskje opp blomkålen neste år, hvis jeg ikke finner på noe lurt.
  I veksthuset tar også noen få åkersnegler seg inn og her er det agurken som er favoritten.
  Det positive i år er at kålen er helt uten kållarver. Kålmøllinvasjonen i fjor var verre enn snegleangrep tross alt.

 2. Yvonne Fröberg skriver:

  Sniglar, massor av sniglar! För 5-6 år sedan plockade vi drygt 2 tusen sniglar på en sommar och de har inte blivit färre.
  Idag odlar vi i pallkragar och har spikat horisontella brädor runt om och har inte sett några sniglar uppe i pallkragarna (2 kragar på varandra)
  Till nästa år har vi planerat att bygga riktigt stora "pallkragar".
  I ett litet växthus (med stenplattor på golvet) har vi tidigare haft problem med att sniglar tar sig in, klättrar upp i de stora murarhinkarna och vidare upp på tomatstjälkarna. Denna säsong började vi med att hälla vägsalt längs kanterna på insidan av växthuset och har inte sett någon snigel där ännu.

 3. marie skriver:

  Tak for dit informative indlæg. I år har vi for første gang overhovedet dræbersnegle i haven. På tørre dage er der ingen, andre dage er der 6 eller 13 - 25. Den værste omgang var 24. juni, hvor vi fangede ca. 60 og for alvor fandt ud af, at vi nu har dem i udkanten af haven. Det er svært at finde indlæg eller hjemmesider, hvor folk beskriver, hvad de helt konkret gør ved problemet. Vi sætter vores lid til Ferramol strøet ud, hvor vi især finder dem, og som bræmme op mod det område, som de indtil videre er begrænset til - plus aflivning naturligvis. Et sted har jeg læst, at Ferramol skal strøs ud over de angrebne steder med 14 dages mellemrum, ellers rammer man ikke de nyudklækkede æg.

 4. Ingrid Hansson skriver:

  Tack för ännu ett fint inlägg!
  En väldigt lärorik och informativ grupp är "Vi som vil mordersneglene til livs". Det är en norsk Facebook-grupp, men som sagt väldigt informativ när det gäller bekämpning av sk mördarsniglar.
  Fortsatt god sommar!

 5. Anonym skriver:

  Du behöver inte lägga dem i gift! Lägg dem bara i saltat vatten?

 6. Kerstin Hjelmare skriver:

  I fjol plockade jag 14003 mördarsniglar på vår tomt. Och då kroknade jag ändå inte. Det gjorde jag däremot året innan när jag inte började plocka direkt på vårkanten, utan väntade tills hela odlingsytan och gräsmattan kryllade och vi kunde gemensamt, mannen och jag, på 2 timmar plocka 1500 st dagen före midsommarafton... Sen gick jag in och grät. Tänkte inte odla alls mera. - Men jag kom som sagt igen. Och i år har jag sallat, sommarmorot, squash, dill och rädisor i krukor och lådor uppe på altanen, precis utanför köket. Superbra! - Och jag har anammat ditt tips om att förodla kålplantorna (samt har haft sådär en tio stycken i reserv krukade i skuggan på ett bord!) för högre motståndskraft. Bönor - två sådder, av två fröpåsar, har givit två plantor. Än så länge är dom alltså två. Nåväl, för mig är det bara att gilla läget, att plocka, klippa itu eller lägga i salt i en hundpåse (så jag slipper se dom!). Det är absolut en fråga om inställning. Och envishet. Tack för all peppning du ger, hela tiden!

 7. Anki skriver:

  Hej du har aldrig funderat på att skaffa ankor för att bekämpa sniglarna?

 8. Jennie Niesel skriver:

  Hej!
  Har än så länge varit lyckligt lottad utan mördarsnigel men har vissa år väldigt mkt åkersnigel. Förodling/uppdrivning har fungerat om man dessutom jagar på kvällen. Det år vi hade en igelkott på vår mark så höll den effektivt nere antalet. Vi satt och tittade på den när den "gled" omkring som en robotgräsklippare över gräset och satte i sig snigel i parti och minut. Igelkotten har det tyvärr svårt och minskar överallt. Så gynna dem med rishögar och andra skrymslen. Nu tror jag inte att de hunnit utveckla smak för mördarsnigel men det är bara en tidsfråga innan djurfienden etablerar sig. Tyvärr går det inte så fort som önskat så fortsätt att hjälpas åt! Vi får agera fiende. Här ett tips om vattenglas. Lycka till! http://www.alltomtradgard.se/vattenglas-mot-mordarsniglar/

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja det är många som förespråkar vattenglas men det är helt orimligt i min egen odling då jag inte odlar så mycket i ramar och inte har tid att "måla" så ofta som det behövs. Vet många andra som har stor nytta av det dock!

 9. […] Läs mer: Mördarsniglar i min odling […]

 10. Elisabeth skriver:

  Hej! Hur hanterar du frukt, grönsaker och annat ätbart som fått snigelslem på sig? Jag läser på nätet att slemet kan innehålla farliga bakterier, men skulle vilja från fler källor. Tack för att du bidrar med fin inspiration!

  Vänliga hälsningar
  Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *