Mycket grönt av vintersådderna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Mycket grönt av vintersådderna

I april grönskar det under skyddande lock och fiberväv där jag sått under vintern. Bit för bit blir köksträdgården redo för skörd, trots att hela ytan ser ut som ett litet månlandskap.

Redan under senhösten och vintern började jag så grönsaker som en förberedelse till den tidiga våren. Jag har ungefär 30 kvadratmeter odlingsyta som på olika sätt är lite fördelaktigare att odla just tidigt på året. Där värms jorden upp snabbt och är en bra växtplats för vissa grönsaker så snart dagsljuset blivit så bra i mitten av februari att något alls kan växa.

I veckans klipp tar jag dig med på en liten tur bland de tidiga växtplatserna i köksträdgården för att se hur långt sådderna kommit nu i mitten av april.

[YouPlaySinglePlayer video="392,495,73374" yot yod yos ]

Om du har problem att se klippet i spelaren ovan finns det också på YouTube: De tidiga växtplatserna i april.

 

Alla växtplatserna i klippet har du kunnat följa under vintern då jag sått. Se och läs mer här:
Jag gör sen sådd av morot
Många sorters spenat i kallbänk
Så grönsaker i plastback - utomhus
Barnens gröna mattor
Trettio meter spenat i djupbädden

 

I klippet visar jag inte sådder och planteringar i tunnelväxthuset eller varmbänken, helt enkelt för att jag regelbundet följer de växtplatserna i egna inlägg. Är du nyfiken kan du kika under taggarna Tunnelväxthus och Varmbänk.

 

Tidig sådd och tidigt resultat
Det sägs både bu och bä om att så tidigt i köksträdgården. Många tror felaktigt att alla fröer till exempel ruttnar och förstörs om de sås i jord som ömsom fryser och tinar. Men så är det inte. Det här har jag skrivit om till exempel i inlägget Är det ett misstag att så tidigt. Jag följer också upp det i inlägget Varför odla snabbväxande grönsaker? där jag berättar hur jag prioriterar bland de allra första grönsakerna jag sår.

På vissa håll i landet är det fortfarande tidigt och på andra håll har tidigt passerat för länge sen. Mitt bästa tips inför nästa vår är att redan den här säsongen se till att förbereda väl tilltagna ytor i skyddade lägen, typ kallbänkar, växthus, varmbänk, bäddar i skyddade lägen som kan täckas med lock eller väv, som kan sås och förberedas för vårskörd redan under vintern. För när vintern väl är här kan det vara svårt att ordna växtplatserna, det är bra att ha gjort det i god tid innan.
/Sara Bäckmo

 

14. april 2016

10 svar till “Mycket grönt av vintersådderna”

 1. Astrid skriver:

  Åh! Helt rätt inlägg för mig. Bor i Stockholm/Enköpings-trakten och är lite orolig för min höstsådd. Har inte haft möjlighet att riktigt skydda odlingsbäddarna. Ska köpa gamla fönster att lägga på för att värma lite men är lite förvirrad över när exakt "tidig skörd" infaller. Vet liksom inte när jag ska ge upp och tänka att det inte funkat... :/

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag hade inte riktigt gett upp än. Om du inte haft skydd över sådderna fram till nu tror jag det kan dröja ännu ett tag innan det tittar upp, särskilt om du sått sånt som tar tid på sig att gro. Glöm inte att vattna emellanåt! Lycka till! /Sara

 2. Åsa skriver:

  När ljuset blivit tillräckligt bra i mitten av december..? Felskrivning eller har du redan ljusare före midvintersolståndet? /Förvirrad norrlänning

 3. Meta Broddare skriver:

  Hej! Jag har en fråga som inte (alls!) hänger samman med inlägget, men jag hoppas på lite klarhet från dig i alla fall. Det handlar om gångarna i din köksträdgård; närmare bestämt de gångar som är täckta av någon slags silvergrå flis. Vad är det? Och hur har du gjort under fliset? Det närmsta jag hittat i handeln är täckbark, och det är ju mörkbrunt. Jag vill åt det silvriga. Gör hemskt gärna ett inlägg om "infrastrukturen" i trädgårdslandet!

  Vänlig hälsning,
  Meta Broddare

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är träflis i gångarna. Jag köper den direkt från vårt lokala sågverk. Under flisen ligger en vanlig svart markduk och ett lager tidningar för att se till att inte ogräs växer upp. Det har hållt sig jättefint i flera år. Ska gärna skriva mer om det på bloggen senare. /Sara

 4. Ingela skriver:

  Hej Sara!
  Jag har förvånats över dina stora kålplantor, hur har du fått så stora blad på dem?
  Mina kålplantor sådda i februari har bara halvfingerstora blad trots flera omplanteringar och nu utplanterade!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det har nog mycket med sorten att göra. Vorbote är en savoykål som växer ursnabbt. Annan kål som såddes ungefär samtidigt är inte lika stor. Mycket näring i jorden är också viktigt. Jag ger gärna mina plantor en extra dos med kissvatten nu på våren, det gillar dem. /Sara

 5. Hej Sara
  Du odlar bondbönor och förkultiverar inomhus. Vilket jag provade att göra iår, de har växt jättefint men varje litet bladpar som sitter under de stora bladen har en liten svart/mörktlila prick som det sitter växtsaft på. Har du sett det på dina bondbönor? Någon aning om vad det är? Jag har inte lagt märke till detta då jag odlat bondbönor tidigare ute på friland. Sorten är Super Aquadulce
  Mvh Angie

  • Sara Bäckmo skriver:

   Många växter behöver släppa ut ett litet överskott av växtsaft emellanåt. Det syns tydligt på en del plantor vars blad får en liten droppe på sig ibland. Kanske är det något sånt? Kan inte på direkten känna igen det du beskriver från mina plantor, men så har jag inte haft tid att kila ut och detaljstudera dem idag heller =) /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *