12. januari 2017

När är det dags att så min pallkrage?

En av de vanligare frågorna om pallkragar handlar om sådd. När är det dags att peta ner fröerna? Det är alltid dags att så en pallkrage! Börja nu.

Ärtskott som väller ut från en pallkrage.

En hel pallkrage full med fina ärtskott, perfekt att så tidigt på våren.

 

Jag har ändå ett gäng kragar som används för att bygga nya odlingsyta och odla i både tidigt och sent.  De är viktiga växtplatser för att få skörd när det är kallt ute. I många trädgårdar används pallkragar som huvudsaklig plats att odla i.

När är det egentligen dags att så ? Har det hunnit bli lagom varmt i april-maj? Oj, oj. Vänta inte så länge! Det är så synd att sumpa chansen till de tidiga sådderna, som ger injektion av odlarlust tidigt på våren när det spirar. Så i år förekommer jag frågan och uppmanar dig att så snarast möjligt.

 

En grön matta av olika bladgrönsaker.

En av barnens prunkande pallkragar, med fyra sorters bladgrönsaker sådd i februari. Bilden är tagen april.

 

Nyss grodda ärter på jorden i en pallkrage

Enklast av allt kan vara att strö ut ett paket gula ärter i pallkragen och vattna. Ett hav av ärtskott möter våren bara en kort tid efter.

 

Små odlingsplatser för hela året

Jag använder pallkragarna under hela året:

 • På vintern sår jag till exempel bladgrönsaker som vi äter tidig vår, sommarblommor som senare ska sättas ut i landen och andra grönsaker som tål att sås i kall jord för att senare sätta ut på andra växtplatser.
 • På våren ersätter jag vintersådderna med rotsaker, kål, bladgrönsaker och annat som passar.
 • På sommaren sår jag nya bladgrönsaker för att skörda till hösten.
 • På hösten planterar jag ännu mer bladgrönsaker, kanske rädisa, eller sätter vitlök.

Du ser, pallkragen är användbar året om. Med en fiberduk ovanpå eller kanske rentav ett enkelt lock snickrat av brädstumpar med plast häftad på kan jag skydda lådan tillräckligt för att höja temperaturen där inne och få riktigt tidig skörd.

 
 

Välj sånt som växer snabbt

Nu under vintern passar följande att så i pallkragar: spenat, sallat, persilja, salladslök, gräslök, rucola, sommarmorot, dill och mikroblad av kål. Flera andra saker funkar också fint. Sök på vintersådd här på bloggen för att få inspiration. Oftast väljer jag grönsaker som växer snabbt. På så sätt får jag skörd snabbt och kan använda ytan både två och tre gånger under året.

Om det ligger snö i din pallkrage kan du enkelt gräva bort den och tömma ut en säck tinad köpejord att så i. Det är en jättebra genväg! Frysta säckar tinas enkelt på golvvärmen i badrum eller groventré.

 

Ett fat med stora spenatblad.

Spenat skördad i april 2015.

 

Lock för snabbare skörd

Pallkragarna är väldigt enkla att använda på ett lite mer raffinerat sätt för att få tidig skörd. Det funkar fint också för den som inte är så grön om fingrarna. Snickra ett enkelt lock som passar över lådan, till exempel av små brädstumpar och genomskinlig plast som häftas på. Så på enklast möjliga sätt genom att strö ut en påse spenat över jorden och krafsa ner (eller täck med köpejord om ytan är frusen). Lägg snö på sådden eller låt den stå utan lock en tid så att jorden hinner fuktas. Sedan läggs locket på.

På det här sättet blir pallkragen en kallbänk. Hos mig i zon tre gror spenaten första dagarna i mars vid sådd nu under vintern och ger fin skörd i början av april. Värt att testa!

Det är alltid tid att så en pallkrage. Lycka till!
/Sara Bäckmo

10 svar till “När är det dags att så min pallkrage?”

 1. Ruth skriver:

  Härligt! Jag längtar till skörden men alla steg är givande, även att vänta.

 2. malin skriver:

  gud va glad ja hittad din sida flyttade till hus med stor trädgård för ett par år sedan och det ända som gror här är en massa ogräs ! knappt lyckas med några planteringar men i år då jädra ska det bli upphöjda täckta bäddar mm gud var du har inspirerat mig så glad nu och hoppfull nu ska mina pallkragar förberedas och så i håll tummarna mvh malin. ps älskar din podd finns inget mer rogivande och inspireande och din bok ska köpas så fort lönen kommer så nyfiken på den

 3. Monika skriver:

  Så jäkla bra inlägg, positivt, tydligt och med "det är verkligen möjligt"-känsla!! 🙂

 4. Mimmi kjellberg skriver:

  Hej jag undrar en ssk? Att göra en bädd utan att gräva med hjälp av kartonger tidningspapper m.m är det inte kemikalier eller gifter i det? Typ limmet i kartongen?

 5. Sofia Ivarsson skriver:

  Jag har två eventuella problem med min jord i trädgården. Det finns MASSOR av kompostmaterial som jag skulle kunna aavända men förre ägaren var en riktig skräpsamlare (eller, rättare sagt, trädgårdsskräpslängare). När jag går igenom de samlade högarna av trädgårdsmaterial hittar jag också t. ex. burkar med insektsgift, glas, plast i olika former, färgburkar, gamla sänggavlar och annat som trädgården ansågs vara bästa tipp till... Jag har dessutom mycket valnöt i trädgården och har hört att bladen minskar många växters tillväxt. Vad göra?

 6. Linda Y skriver:

  Aah, väntar så på att få börja så och plantera. Här är det dock en meter snö ännu. Får nog vänta ett tag till på våren. Blir nog att försöka så tidigt på nått ställe.

 7. Susanne Olsson skriver:

  Jag undrar om du behandlar dina pallkragar med något?

 8. Maria Kindesjö skriver:

  Vi gjorde en varmbänk enligt dina tips i början på februari. Nu var hästskiten frusen och halmen torr. Vi vattnade med varmt vatten , täckte och bäddade in, men temperaturen kom inte upp i mer än 31 grade i mitten och har sen långsamt sjunkit. Ligger nu på ca 10 grader. Kan man blanda i nåt och få igång värmeprocessen ?

 9. Catherine skriver:

  Bästa Sara, tack för alla bra tips!
  Vi kommer att få massa grässvål över nu under våren. Tror du det går att lägga direkt som fyllning i botten av nya odlingslådor med ca tre pallkragar på höjden?

 10. Margareta Wallinder skriver:

  Tack för en underbar sida med text o live. Har den 16 jan sått rädisa o vintersllad inne, som står i källarfönstret. När jag i dag tittade till mina sådder, har de redan kommit upp. Yippie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *