13. november 2015

När är en trädgård perfekt?

Den stora ytan rymmer en stor mängd projekt som ständigt är i rörelse. Jag gör lite här och jag gör lite där. Har planer. Har kul. Vi har kul!

Kommer på mig själv med att bara kliva över eländet. De trasiga såetiketterna som ska slängas. Kålnätet som råkade bli kvar. Och barnens improviserade verkstad som liksom makats ut ur deras del av köksträdgården och landat mitt på huvudgången. Här har de lekt ekorrar och gjort kastanjesoppa men leken avstannade efter att stormen Freja blåst bort cirkustältet. Det är ännu inte återfunnet.

Det fina med den här köksträdgården är att den är min. Jag kan fortfarande få en sån där rusig känsla i kroppen över insikten att jag är vuxen och själv bestämmer vad som är tillåtet här och inte. Jag pekar långt finger till glädjedödaren i mig och låter nästan lite rebelliskt skräphögen ligga kvar ett tag till. Anything goes. Än sen.

Det var förstås inte så här jag föreställde mig köksträdgården för tio år sedan när allting fortfarande var på planeringsstadiet. Då var jag förnuftig och tänkte mig en yta som jag lätt skulle kunna rå över och hålla sådär fin och presentabel. Gör klart en sak innan du börjar med nästa. Gör om och gör rätt.

Nu är jag så glad att det blev tvärtom. Den stora ytan rymmer en stor mängd projekt som ständigt är i rörelse. Jag gör lite här och jag gör lite där. När jag tröttnar gör jag nåt annat. Lämnar för nu och går vidare. Har planer. Har kul. Ganska få måsten som drar ner upplevelsen av att ha en egen trädgård.

Förstås är jag strukturerad med vissa delar. Som täckodlingen. Den är ju navet i hela köksträdgården och förenklar arbetet så väldigt mycket att jag är mån om att hålla den levande. Särskilt nu under hösten är det viktigt, som förberedelse inför nästa vår och sommar som kommer att bli mycket intensiv på flera plan.

En och annan skulle säga att det är en jävla röra här. Och det är det ju, på sina håll. Baksidan är ett enda kaos med alla odlingstråg och säckar som står staplade invid hönshuset, barnens byggprojekt, högen som ska till tippen och den förbenade sandhögen som skulle lassats i den tomma sandlådan för länge sen. Det finns lite hundbajs som inte plockats upp och rätt många grejer som liksom blivit kvar där de landade.

Men vet du vari det perfekta ligger?

Att jag varje dag kan ta en tur genom det här och se mina ungar skratta och leka. De äger den här platsen. Och jag skrattar och leker jag med. Varje dag. Vi fikar tillsammans under askarna. Krattar löv och går promenader. Säger till varandra att vi har det fint och att vi bor på en fin plats. Jag har tid för dem. Och jag har också valt att ha tid till sånt jag tycker är roligt – att odla grönsaker. Vi har ganska lite pengar. Men vi har tid och är glada och tacksamma för att vi också har varandra och vår plats på jorden.

Allt det andra, ordningen, pluttinuttet, det presentabla och kanske också rogivande i det finns det tid för sen. Det är möjligt att åtgärda och göra annorlunda. Men tiden med mina barn och möjligheten att ge dem sällskap av en glad och stark mamma kommer aldrig igen. Det händer nu.

Det var bara det.

När är din trädgård perfekt?
/Sara Bäckmo

20 svar till “När är en trädgård perfekt?”

 1. Cecilia skriver:

  Exakt så är det och ska vara med småbarn.

 2. Åsa Skogman skriver:

  Min trädgård är perfekt när allt jag behöver för att jobba i den finns inom räckhåll. Och då blir det precis så som du beskriver. Skulle aldrig få något gjort om jag ständigt skulle springa fram och tillbaka med allt material och redskap som man använder än här, än där. Men en perfekt gård vore en med lång uppfartsväg, kantad på båda sidor av mina hästhagar, huset rakt fram och stallflygel på ena sidan och höns/växthusflygel på andra och sedan köksträdgård och andra "skrotrelaterade" områden bakom flyglarna. Då kunde det se så där proffsigt ut men ändå vara helkreativt bakom fasaden!

 3. Benni skriver:

  Jeg har ikke små barn som roter i hagen. Det klarar jeg fint selv.
  Som du Sara har jeg alltid mange prosjekter på gang.
  Alle granner har ryddige og flotte presentable hager, med mange planter og blomster, men de dyrker ikke mat.
  Min hage er ingen "utstilling".
  I min hage prøver jeg å få mest mulig areal for dyrkning av mat, det er min hovedprioritet. Jeg har ikke mange blomster, men syns at mine grønsaker, bær, frukt og urter er like fint som blomster. Det er alltid et bed som skal graves og trillebåren og redskap står aldri på sin plass - for de er nesten alltid i bruk. Akkurat nå graves det tomt for veksthus.
  For meg er det ikke viktig med en presentabel hage, men en hage som gir meg giftfri gode grønsaker. En hage der jeg og familien jobber, lever og har det godt uten stress. Hage er det gode liv.

 4. Lena Lindberg skriver:

  Igår var min trädgård perfekt, för att jag gick ut i den. Det fanns ett par deciliter björnbär att plocka och en korg äpplen var vad vårt gamla Ingrid Marieträd gav i år. Det älskade trädet har gett 200kg äpplen som mest förr. Vi har försökt pyssla om det med lervälling på stammen och bokashispann vid kanten. Klappar trädet och plockar moniliamumier. Jag fick kraft att rensa i en pallkrage och hittade två små mördarsniglar i Little gem i en balkonglåda inuti en pallkrage som haft plastväxthus över sig. Nå - skall se om energin en annan dag räcker till att flytta den balkonglådan och en till med vintersallat till balkongen och måna om dem där, ifall de klarar sig. Jag, som inte gillar stark chili har ni sex trådar hängande i fönstren med chili på tork, alltihop från en planta. Första gången jag försökte med chili kom inget alls - och i år andra gången - full pott! Jag passade på att plocka in frön - från krasse, från persilja och dill igår. En dag när jag får lust blir de sorterade i kaffefilter med namnen på.
  Allt det där är perfekt bara för att jag kom ut i trädgården igår. Solen sken och jag andades och var tacksam. Nästa år blir det mera odling - och jag har skrivit upp en massa tips från underbara du Sara Bäckmo - och jag missar inte nåt du skrivit. TACK!

 5. Ninnie skriver:

  Ja jag tyckte din bildtext sa allt! Då är trädgården perfekt!

  Blir nostalgisk av att se det lilla röda vrålåket och tänker på att när mina barn var lika gamla som dina är nu, bodde vi med minimal radhusträdgård i Stockholm. Hade två sådana vrålåk, odlade i trälådor och lite ätbart och rosor fick samsas i små rabatter på framsidan ...och stortrivdes. Så hamnade vi några mil söder om dig i tio år...odlade lite och försökte få rosor att trivas i sydligaste smålands steniga jord.
  Senare har vi flyttat ännu längre söderut och jag har fått mera tid att leka i trädgården själv. Barnen är nu 36 och 35 och den ena har egna barn som redan passerat Bobbycaråldern...men odlar gör de!

  Ninnie

 6. Maria Eklöf skriver:

  ja, precis som din trädgård ser min ut, fast barnen börjar bli vuxna och leksakerna bytts ut mot motoriserade mekanikerprojekt (de står förstås inte i köksträdgården, men resten av trädgården är stooor). Labradorens mer eller mindre hela gosedjur ligger mellan krukor och hinkar och jag har spritt spadar och grepar, täckväv och annat bra ha material. Där ligger en hög av stallgödesl som ska grävas ner, en ensilagebal för täckning, brevid odlingstunneln en enorm lövhög. Det ÄR perfekt! Att ha en trädgård full av projekt , planer, och kreativitet. Att lyckas och att misslyckas ibland, att ha ett ställe som rymmer drömmar och livslust! Att det sen letar sig upp askskott mittemellan rosorna gör mig inget. De är gröna de också, och en vacker dag kommer sekatören fram för att klippa ner dem, men det finns tid till det sen, när jag har lust! Tack Sara för allt du delar med dig utav, du ger massor av odlingsinspiration och är så klok!

 7. Lena Breimark skriver:

  En perfekt trädgård är den som man trivs i, där barn får ta plats.
  Där man har projekt på gång, som liksom aldrig blir färdiga.
  Där man får energin till att kunna klara de som inte är lika kul.
  Må bra och gör som du själv känner
  Kramar /Lena

 8. cecilia lejon skriver:

  Tack för jag hittade Dej, utan det hade det inte blivit 18 odlingslådor/3 kvadratmeter i år. Innsperation JA! Du ger SÅ....mycket positiv energi...TACK!

 9. Helena skriver:

  Det är så underbart att läsa dina inlägg, ger alltid så mycket inspiration men DETTA var en fullträff och precis vad jag behövde just nu! Det är såååå mycket jag "borde" göra i min trädgård, som förskjuts från år-till-år.... att jag ibland glömmer att njuta av allt det jag hittills åstadkommit. Men i år fick jag äntligen den där jäkla sandlådan på plats iaf, MED SAND i....Tror att dottern lekt i den en gång sedan dess....SUCK!! 😀

 10. Jeanette skriver:

  Härligt Sara! Insuper varenda stavelse du skriver. Inspirationskälla nr1! Sanden i vår sandlåda, som jag snickrade ihop för ett antal år sedan, är överöst med jord. Där har jag nu jordgubbsland istället ?

 11. Anna skriver:

  Tack, tack, tack!! Det här behövde jag läsa. Jag stressar ihjäl mig i en alldeles för stor trädgård under uppbyggnad, men pengarna och tiden räcker aldrig till för att bli klara. Men vi har ju fortfarande smultron att plocka, en stor gräsmatta och plats för planer. Det är svårt att slappna av och njuta av det som är....men jag ska verkligen försöka!

 12. Inger skriver:

  Vad kloka ni är. Jag beundrar er mammor som kan tänka utanför att det ska vara perfekt och gå er och barnens väg. Det viktigaste är ju att familjen trivs.
  Önskar jag hade mindre noga med hur det ser ut när mina barn var små.
  Lycka till alla ni som vågar och hoppas ni står fast för det ni tror på. ❤

 13. Thii Knutsson skriver:

  Underbart precis så ser det perfekta ut ❤

 14. Siv Lindström skriver:

  Du Sara är fantastisk!! Vilken energi och livsglädje!! Du lever ett härligt liv mef familj och trädgård m.m. Jag har blivit mycket inspirerad av dig. Följer dina råd och tycker det är jätteroligt!!Har en kolonilott på 200 kv. m. Tänker verkligen på täckodling och nu vintersådd. Det bästa i livet är gratis!! Hälsa,familj mm.

 15. Monica skriver:

  Min trädgård är inte heller perfekt i andras ögon. Jag är allergisk mot sterila trädgårdar med raka kanter. Gräsmattor som är klippta med nagelsax. Precis som du, är jag lycklig över min odlingsbara mark.

 16. Jenni skriver:

  Och sen frågar du oss varför vi följer dig...???
  Just precis därför kära Sara. För att du är på riktigt, för att din trädgård och din odling är på riktigt, för att dina prioriteringar görs efter det viktigaste i livet och därför känner vi andra så nära samhörighet med dina projekt, för våra är nämligen ungefär likadana! En mänsklig form att odling...

 17. Carina Lindman skriver:

  Trädgården är perfekt för mig iaf (andra behöver inte tycka lika) när jag ser att det är projekt som är i olika faser så det är bara sätta igång igen till våren ☺ Nu har vi ju tyvärr fått kärle här så nu ligger allt utearbete i vila men i växthuset går det fortfarande gräva och jordförbättra och tänk alla trädgårdssidor man kan börja hämta inspiration ifrån inför planeringen och beställningarna inför nästa säsong ?

 18. Marianne Schmidt skriver:

  Olika dagar är den olika perfekt. Det är aldrig perfekt överallt samtidigt , då vore det ju klart...
  Men när en låda är sådär prunkande av mangold i alla färger så är just den perfekt just då och jag kan njuta bara av att titta på den med stolthet. Och veta att den växer sådär fint tack vare bokashi som jag jobbat med hela vintern.
  Det är perfekt lycka ?

 19. Camilla skriver:

  Du har helt rätt såklart. Tack för att du påminner mig om detta viktiga med att ha tid. Allting har sin tid. Mina barn är stora nu och lever sina egna liv. Jag kände förr konflikten inom mig om hur jag skulle förhålla mig. Jag arbetade halvtid tills barnen gick på lågstadiet. Hade också den starka känslan av att vi måste leva tillsammans nu nu nu. Mindre pengar - ett pris jag villigt betalade. Hoppas det gjorde någon skillnad. Vi hade varandra, vänner, en trädgård och djur. Jaa, vi hade roligt! Och man ska inte sluta ha kul, nej, låt det rulla på - hitta på grejer! Glädje är viktigt och kreativitet skänker glädje.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *