När köksträdgården vissnar och dör

Jamen nu då? Vad gör vi nu när ärterna ger sig och löken är skördad och sommaren är på upphällningen? Nu finns det gott om anledningar till att så nytt!

En köksträdgård med gröna växter och rosa blommor.

I augusti trängs högresta växter med de som vissnar och de som precis spirat. En härligt tid.

 

I augusti går köksträdgården in i en ny fas. En god del av det vi odlat ser ut att tappa stinget. Bladen blir gula och får tråkig lyster. Angrepp av olika slag har gått hårt åt plantorna och både torka och för mycket regn kan få grönsakerna att lägga av i tid och otid. Vissa har helt enkelt passerat sina bästa dagar. Inte alla förstås, mycket står fortsatt fint ännu en lång tid.

 

En odlingsbädd med kålrester och sommarblommor.

Här har min vitkål vuxit på berget. Nu har de kroknat och istället fyller rosenskära, lejongap

 

I min lilla köksträdgård har vitkålen gjort sitt. Det som är skördat har varit fint, men det jag inte hunnit ta hand om har rötskador efter snigelangrepp och är helt förstört. Kålhuvudena har liksom ruttnat underifrån, vid stjälken. Rutten kål luktar förfärligt och är inget att ens försöka putsa upp.

Olika ärter är passé nu också. Sockerärterna som såddes tidigt i somras börjar få gula blad och de baljor som inte skördats sväller upp och bildar nya fröer. I lilla köksträdgården växer den underbara gula sorten 'Märta'. Jag låter plantorna stå kvar fastän de gjort ditt. Det är för att jag vill att fröerna ska mogna fram. Ärter är lätta att ta frö från, som jag kan odla nästa år. Jag låter ärterna sitta kvar på plantan helst tills de torkat. Det går inte att plocka nästan platta baljor och ta in, de ska bli runda och fina på plantan och torka, då är fröerna mogna.

 

En rad med ärter har lagt sig ner över marken.

Här har sockerärterna kroknat och själva ärtskidorna har börjat svälla upp med mogna ärtor inuti.

 

Kål utan nät

Här på berghet har jag odlat all kål fram till nu utan nät. Jag har velat att alla som passerar förbi trädgården ska få se hur kål ser ut. Vitkål, rödkål och broccoli har stoltserat i land och krukor och det har varit så roligt att höra förbipasserande kommentera.

 

Läs mer: Använda kålnät

 

Att odla kål utan nät innebär att kålen blir ett smörgåsbord för flygfän som är beroende av kålväxter för sin fortplantning. Kålmal och kålfjäril lägger ägg på bladen, som senare kläcks till larver. Nu har broccolin klappat ihop av angrepp från larver. Jag har ingen lust att lägga tid på att bekämpa i år, så de plantor som är bortom räddning klickar jag ner.

Kålfjäril och kålmal brukar en normal sommar svärma en gång till i början av september, men jag är osäker på hur det blir den här sommaren när rytmen är satt lite ur spel efter en väldigt kall vår. Vi får se. Den salladskål jag odlar nu på sensommaren och hösten har jag nät över eftersom den sådden är lite mer värdefull. Sent på året kan jag ju inte reparera en dålig plantering med nya sådder, eftersom det är för sent på säsongen att sätta ut små plantor. De hinner inte ge någon skörd innan det blir kallt.

 

Hårt angripna kålväxter med nästan inga blad kvar.

Så här såg broccolin ut innan jag klippte ner allt. Nu har kålfjärilslarverna kläckts och de är mycket glupskare än kålmalslarver. Nu blir bara bladnerverna kvar nästan.

 

Nytt står bredvid gammalt, eller snarare yngre. I bädden till höger har jag nyss sått salladskål och i bädden till vänster växer salladskål som såtts tidigare under sommaren.

 

En rad med färsk fin salladskål.

Så här ser det ut under nätet, som håller kålfjäril och kålmal borta. Friska fina plantor av salladskål i raden till vänster och i raden till höger odlar jag en sort som gått i blom.

 

På sensommaren är min stora uppgift i trädgården att fylla på med nya sådder av ätbart. Om du inte odlat förut finns det risk att du får dåndimpen när du förstår hur mycket som går att så nu. Om du är tveksam är mitt råd - så ändå! Ta den här säsongen som ett test och så allt du tror är möjligt och något av det du inte tror är möjligt. Studera hur det växer och ha tålamod.

 

Läs mer: Sallat 6 veckor efter sommarsådd

 

Jag har redan fyllt upp ett land efter vitlöksskörd med sallat och andra bladgrönsaker. Efter lökskörden satte jag salladskål och sallat. Efter potatisskörden sådde jag mer salladskål. Nu har jag skördat slut morot i en rad och sår nya bladgrönsaker där med. Efter märgärterna ämnar jag så asiatiska bladgrönsaker som pak choi, komatsuna och annat. Och efter broccolin hoppas jag kunna fylla exakt hela bädden med läcker vintersallat.

 

En hink med växtrester töms i en bädd.

Ett tips för den här årstiden är att utse en av dina bäddar till "kompost-bädd", där du kan dumpa rens och bladrester som får kompostera i landet. Jag brukar välja en plats där jag ska odla kål nästa år. Kål älskar näring och får det genom "komposten".

 

Med andra ord är sensommarens förfall inte bara av ondo och något jag möter med en stor suck, eller kanske till och med lättnad. Det är innebär ingen paus. Jag har i runda slängar tre fantastiska höstmånader fyllda av skörd framför mig.

 

Tips på grönsaker att så nu

 • sallat
 • pak choi
 • ärtskott
 • vintersallat
 • vinterportulak

 

Faktiskt är det inte bara skörden som lockar mig att så nytt nu. Under de tio år jag odlat super-intensivt i mina trädgårdar har jag kommit att upptäcka hur otroligt mycket det betyder för mig att se gröna växter. Att gå ut i landet en dimmig morgon, kanske till och med då det varit frost, och hämta något att äta. Att odla mat är magiskt och det tar inte slut nu. Låt oss göra en fantastisk grön höst tillsammans!
/Sara Bäckmo

21. augusti 2020

6 svar till “När köksträdgården vissnar och dör”

 1. Pricken skriver:

  Tack för all inspiration Sara! Jag noterade att du klippte ner all broccoli istället för att dra upp den. Är det för att den ska växa upp igen?

  Jag odlar Broccoli för första gången och är nyfiken på hur den beter sig efter skörden av första ”huvudet”.

 2. Anita Säfbom skriver:

  Hej!
  Bra att höra hur det ser ut hos dig!
  Inspirerande att man kan så fortfarande!

  Kan jag köpa frön av dig?

 3. Lena Söderström skriver:

  Kryddor, får de gå i blom eller inte?

 4. Carina Wängdahl skriver:

  Du kommer med så många bra tips och råd. Vi är nog många som tänker att odlingssäsongen är över. Oj så fel vi har. Vad har du för sorts slang som syns på bädden ?

 5. johanna skriver:

  Hej Sara! Vad du inspirerar mig! Tack för det!

  Jag har för ca två veckor sedan direktsått vintersallat rakt ner i bäddarna mina. Fungerar det även att direktså pak choi och ärtskott ner i bäddarna såhär sent eller hade jag behövt att så de i kruka innan först för att sedan sätta ut? I år försöker jag odla så långt jag kan in på året men kom på denna idé lite sent. Detta gör dock att jag lär mig mycket under tiden som jag gör 🙂

  Tack för svar!
  MVH Johanna

 6. karin.blomdin skriver:

  Det är verkligen härligt att gå ut och skörda sen höst eller mitt i vintern - häftigaste känslan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *