November-pepp för odlare - Sara Bäckmo
Stäng menyn

November-pepp för odlare

Idag har jag letat fram ett helt gäng bilder från tunnelväxthuset i mars och april 2019. Lite inspiration och pepp i mörkaste november. Snart vänder det!

En yta i tunnelväxthuset full med gröna växter

I april grönskar både landen och stora krukorna i tunnelväxthuset och levererar massor av bladgrönsaker.

 

De senaste veckorna tycker jag har varit synnerligen mörka och trista. Det har regnat nästan varje dag och Växjötrakten slog dessutom rekord i minsta antalet soltimmar under månaden. Yttepyttiga två timmar sol har totalt uppmätts för november! Det förklarar varför de få strimmor som lyst när vi väl varit ute skapat så stor uppmärksamhet.

Som tur är har jag lite grön fägring att ta till för att peppa mig. Jag kikar ju med jämna mellanrum igenom mina bildarkiv på jakt efter sådant som ska illustrera artiklar och blogginlägg. Säkert är det bristen på fägring som gör att jag nästan svarar fysiskt på bilderna jag scrollar förbi i mapparna med vårbilder. Som lite pepp delar jag några av dem vidare till dig och hoppas de kan inspirera till att snart göra någon liten åtgärd i landen som grund till vårens grönska.

Även om det känns mörkt nu så är det värt att påminna sig om att det snart vänder. I slutet av december blir det ljusare. Då firar jag inombords!

 

Bilder från mars

Redan i januari gror flera av decembersådderna i växthuset och så snart det blir några soltimmar utomhus värms växthuset upp. De livstörstande bladgrönsakerna växer snabbt. Bilderna nedan är alla från mars månad. Grönskan! Kom också ihåg att hela våren 2019 var rysligt kall och ändå växte just bladgrönsakerna så fint i tunnelväxthuset.

 

stående bild med späda vackra gröna spenatblad

I mitt lilla tunnelväxthus övervintrade denna spenat, sådd hösten 2018, och gav skörd från mars 2019.

 

pyttesmå smala blad som nyligen grott, i ett vackert vårljus

En remsa vintersådd spenat, sådden gjord i december 2018 och fotograferad i mars 2019.

 

mörkt gröna vackra blad som växer tätt

Så här fint har spenaten vuxit upp i mars 2019. Detta är en stor kruka fylld med vintersådd spenat.

 

späda små ärtplantor på rad med pinnar som stöd

En vintersådd av sockerärter spirar i mars och ger skörd i maj. Sådd i januari 2019 i tunnelväxthuset.

Fakta om tidiga bladgrönsaker

 • alla bladgrönsakerna i mina växthus är antingen övervintrade på plats eller sådda under vintern
 • grönsakerna är av köldtåliga sorter och de flesta plantor överlever kylan utan skada
 • de växer inget från november-februari, men sätter fart så fort dagsljuset blir något längre
 • i tunnelväxthuset kan det utan problem vara 20 grader varmt i februari om det är sol ute
 • bladgrönsakerna ger skörd mars-maj innan sommargrönsakerna planteras ut

 

Värdefull odlingsmetod

Att odla grönsaker för tidig skörd i växthus är en oerhört värdefull odlingsmetod. Själv fick jag idén för flera år sedan då jag såg ett tv-program med Monty Don (Gardener's World) där han bredsådde sallat i växthuset som hann ge skörd innan tomaterna planterades ut. Vissa av grönsakerna jag odlar på det här viset ger så stor skörd att jag kan fylla en årskonsumtion genom att frysa in. Till exempel är spenat och dill underbara grönsaker att odla för tidig skörd i växthus.

Växthus, oavsett om det är tunnelväxthus eller vanligt växthus i glas, är mycket bra odlingsplatser för en stor mängd grönsaker också vid tider på året då tomater och gurkor inte trivs. Om alla som har ett växthus lär sig att odla rätt saker vid rätt tid på året skulle det göra stor skillnad, så tipsa gärna folk du känner om vad de skulle kunna prova.

Också ni som odlar norröver har stor nytta att vinterså i växthus, under förutsättning att det går att ta sig fram till växthuset någon gång under vintern förstås. Det kan ju ha snöat igen. Var ute i god tid och förbered dina växtplatser så är förutsättningarna bättre.

 

Bilder från april

I april hade vi flera frostnätter och grönsakerna ute i landet fick ta en del stryk. I tunneln klarar sig många bladgrönsaker bättre, och framförallt växer de mycket fortare. De störs inte nämnvärt av att nätterna ibland blir kalla och om jag har tid kan jag alltid lägga på en fiberduk som extra skydd om det behövs. Bilderna nedan är alla från april 2019.

 

en kruka med flikiga mörkt rödgröna blad

Detta är en rödbladig variant av sibiriskt bladraps som jag vintersådde i kruka 2018 och gav skörd från tidig april 2019.

 

En plantering sedd ovanifrån med ljust gröna plantor och kluster av dill.

I tunnelväxthuset växer kluster av dill som planterats ut, sida vid sida med späda plantor av kinesisk salladskål.

 

En frigolitlåda fotograferad ovanifrån med gröna plantor i.

Min favoritsallat 'Cegolaine' utplanterad i en frigolitbox under senvintern och gallringsskördas i april 2019.

 

en välfylld pallkrage med bladgrönsaker, en gammal varmbänk

I årets varmbänk sådde jag bladgrönsaker i februari 2019 och kunde skörda några veckor senare. Bild från april 2019.

 

små plantor av pak choi växer som fina bladrosetter

En vintersådd av den fina och småväxta pak choy 'Bonsai' gav läcker skörd från tidig april 2019.

 

Bild som visar vackert röda rädisor som växer i jorden

Det mesta är grönt i landen på våren och de vackra röda rädisorna sticker ut med sin klatshiga färg. Växer i ett land i tunnelväxthuset och såddes februari 2019.

 

En stående bild som visar grönskan i växthuset

Grönskan var slående i april 2019 och allt är möjligt på grund av vintersådderna.

 

Lämpliga grönsaker att så på vintern

 • sallat
 • spenat
 • dill
 • vintersallat
 • sommarmorot
 • pak choi
 • rucola
 • grönkål/svartkål

 

Jag har skrivit mycket om att så och odla på vintern utomhus. Det finns en sökfunktion här på sajten där du kan söka efter specifika saker som vintersådd, vinterodling eller en grönsak du är nyfiken på. Jag tipsar också om min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt som beskriver hur jag odlar mig igenom vintern för att kunna skörda varje dag. Många som läst den tycker den är fin inspiration till att utöka skördesäsongen. Boken finns i vanliga bokhandeln, men om du köper från min webbutik får du boken signerad.

Och på tal om skörd! I år kommer jag att göra en liten adventskalender för er, den börjar förstås på söndag som alla andra adventskalendrar. Årets kalender utspelar sig på min YouTube-kanal Sara's Kitchen Garden och temat är just skörd. Prenumerera gärna på kanalen för att inte missa mina dagliga videos i kalendern!
/Sara Bäckmo

 

27. november 2019

4 svar till “November-pepp för odlare”

 1. Ellen skriver:

  Det är ofta du tipsar om vinterodling och hur bra det är med växthus, men för oss som inte har det? Funkar pallkrage med lock av plast "lika bra"? Gärna mer tips om vinterpallkrageodling! 🙂 Kanske ska ställa frågan i december-Q&A!

  • karolinfrykholm skriver:

   Ellen, jag har goda erfarenheter av vintersådd i pallkragar som efter att ha vattnats med lite nederbörd (snö/regn) täckts med plastat (jag har växthusplast) lock! Bredsådd av spenat är toppen, men jag har också sått rader av olika sorters sallat, dill, rädisor och sommarmorötter. Jag tyckte faktiskt spenaten i pallkrage blev bättre än den jag hade i mitt tunnelväxthus i våras, likaså blev dillen jag sådde så här bättre än den jag odlade senare.

 2. Anny Ulstein skriver:

  Hei. Jeg var og skørda salat og Rukkola i forgårs, de står ute i en pallkrage med duk og plast over. Selv om her har vært kuldegrader over lang tid, så stod den like fin. Herligt

 3. Elin skriver:

  Jag har ett uterum. Går det att göra samma sak där fast man odlar i krukor då såklart?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *