Nu är hallonraderna fina

Hallonen har fått sin försommarbehandling.

 

Hallongöra. Närmast ett måste då hallonraderna står på parad mitt i köksträdgården. Idag ångrar jag bittert att det var just där jag satte dem, men än har jag inte hittat någon riktigt bra lösning på det hela.

Bilden visar en hallonrad efter beskärning och gallring. Nu på försommaren väljer jag ut fyra nya spröt på varje planta som får stå kvar till nästa säsong. Resten tar jag bort. Det kommer att växa till sig ytterligare spröt under sommaren och de får också stå kvar. Jag lämnar förstås också de förvedade spröt från förra året som är de som kommer att ge skörd i år.

Förutom att gallra klipper jag också bort alla blad 40-50 cm ned på stammarna. Tydligen vill hallonen ha det luftigt om benen, men jag har hunnit glömma varför det är så. Säkert någon angripare som trivs då det blir fuktigt och trångt bland stjälkarna.

Bladen och stjälkarna, klippta i bitar, låter jag ligga kvar under buskarna som en del av täckodlingen. Under hela säsongen matar jag hallonen med ogräs och annat organiskt material. Under det översta lagret av halvförmultnat mojs finns världens finaste mylla. Detta är allt gödning som hallonen får. Täckodling är fantastiskt!

Tidigare på säsongen har jag också toppat hallonspröten. Jag håller dem så långa att jag precis når upp till dem. Anledningen till att jag väljer att ha dem så långa är att jag vill kunna få en del av skörden. Eftersom barnen skördar längre ner blir det snabbt urplockat. Och barnen har lååååånga armar! Med högre plantor kan jag ta en del till efterrätter, barnens morgonfil eller infrysning.

Så vad är det då jag ångrar med dess underbara bärbuskar? De sprider sig! Under gångarna och ut i mina djupgrävda bäddar på andra sidan. Hopplöst. Och jag är så less på att gå och dra hallonspröt överallt. Jag håller på att överväga en flytt av hallonraderna, men vet inte om det kommer att hjälpa eftersom en del av rotsystemen kommer att finnas kvar. Hur hade du gjort?
/Sara Bäckmo

17. juni 2014

2 svar till “Nu är hallonraderna fina”

  1. Martina Blass skriver:

    Din hallonrad är ju verkligen ståtlig, men jag har förstått att det kan bli besvärligt med alla hallonskott.
    Själv har jag vildhallon överallt på vår gamla skogstomt som jag går och drar upp på de ställen jag inte vill ha dem, men skam den som ger sig :). Vildhallon är goda men nu har jag planterat förädlade plantor för att få lite större skörd. För att de inte ska sprida sig har jag kantat hela odlingsdiket med markduk (som man har vid stenläggning) ca 50-60 cm djupt. Jag håller tummarna för att det ska hålla skotten borta.

  2. Andre skriver:

    Vilken fina hallonbuskar du har! Är det någonting speciell som du gör som dem håller gröna utan att gulna? Jag satt små plantor förra sommaren med sommar och hösten hallon. Hösthallon är gröna och fina men sommar hallon har redan gulnat men dem är inte heller stora buskar.

    Tack för jättefin och inspirerande blogg !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *