20. april 2016

Nu är potatisen planterad i täckodlingen

Här visar jag hur jag planterar min i förväg rotade potatis i de nya täckodlade bäddarna rakt på gräsmattan.

Lagom innan Nordiska Trädgårdar och bebisfödsel har jag fått potatisen i jorden. Nåja, kanske inte direkt i jorden, men i något som den kan växa i. I år växer nästan all min potatis i de nya täckodlade bäddarna som jag gjorde rakt på gräsmattan under förra sommaren och hösten.

I veckans klipp visar jag hur potatisen jag rotade i början av mars ser ut nu när det är planteringsdags och ger dig tips på hur jag gör när jag planterar i den här typen av bäddar. Passar fint både för potatis och andra grönsaker eller blommor.

 

 

Blasten känslig för frost
Anledningen till att jag klipper av den långa blasten är alltså att potatisblast är väldigt känslig för kyla. Vid en liten frostknäpp ryser blasten sönder och då måste plantan börja om och sätta ny blast. Det är mindre risk för själva knölen att skadas av kyla, den ligger ju inpackad i täckmaterialet, men om blasten vid upprepade gånger skadas förloras hela poängen med att sätta ut potatisen så här tidigt. Den hinner liksom inte växa till sig. När jag kapar blasten och dessutom lägger på extra täckmaterial blir det ett fint skydd.

 

Inga problem med sammanväxta rötter
När jag delade förra klippet där jag visade hur jag rotar potatis i förväg hörde många av sig och sa att de tyckte det blev problem när potatisen läggs på en bricka för att rotas, likt jag gör i klippet. Rötterna bildar en tjock matta som är svår att få isär. Som du ser i det här klippet har jag inga problem med att dela rötterna utan att plantorna skadas. Det går enkelt om tråget hålls torrt några dagar innan utplantering, då är både jord och rötter lätt att sära på.

 

Se tidigare klipp:
Veckan klipp är alltså en uppföljning på två tidigare klipp, de kan du se här:
I mars rotar jag potatis till små plantor
Nya bäddar utan att gräva tungt

Två inlägg där jag visar mer i detalj hur jag gjort bäddarna kan du läsa här:
Steg för steg: Ny bädd utan att gräva
Jord, jord, jord utan att gräva
/Sara Bäckmo

7 svar till “Nu är potatisen planterad i täckodlingen”

 1. Anna skriver:

  Gjorde en sådan bädd för ett par veckor sedan, rätt på gräsmattan där vi har jobbigt stora grästuvor. Fyllde på med löv och massa ensilage med lite hästskit i (tog det som nästan bara var hö) så det blev ett rejält täcke. Tror du att jag kan sätta potatis eller succhini där redan i vår, om en månad typ? Det har ju verkligen inte hunnit förmultna, men tänker att potatisen borde ta sig ändå. Om jag fjäskar med lite jord som du. 🙂
  Har en sen sparrispotatis som ligger på rotning, den borde ju vara bättre än en tidig sort.. Bör jag lägga på kompostjord eller i stort sett förnultnad hästskit nu innan så det blir jord av täckmaterialet snabbare?

 2. Annica skriver:

  Hur långt mellan plantorna har du?

 3. Elisabet Bondesson skriver:

  Hej Sara! Vad roligt det är att läsa om din trädgård. Jag funderar på hur erfaren odlare du var när du började med den självförsörjande trädgården? (Hoppas innerligt att du väntar med att svara! Stort grattis!)

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej och tack!
   Innan jag började odla så intensivt hade jag odlat mest sådär som andra gör. Några pallkragar, lite sockerärter, jordgubbsplantor, gurkor och tomater i hinkar och så. Inget särskilt och framför allt inte särskilt roligt och inspirerande. Jag fick en utbildning, distans på Skillebyholms trädgårdsutbildning under ett år, för drygt tio år sedan och gick den. Träffar ungefär 9 gånger under ett år. Lärde mig inte så mycket, hade ju ingenstans att praktisera allt hemma. Men jag fick massor av inspiration som jag kunde plocka fram när det väl var dags. Jag har lärt mig genom att odla och våga fråga när det gått åt fanders. Jätteroligt! /Sara

 4. Margareta Johansson skriver:

  Nu är de 20 april i Dalarna, har gjort en täckbädd med hö o löv och har tidig potatis med hög blast, vid vilken temperatur kan jag plantera ut och täcka plantorna med hö? Är 2017 nu.

 5. Ulrika skriver:

  Hej! Funkar det med inslag av barr som täckmaterial..?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *