Nu är vi självförsörjande på grönt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nu är vi självförsörjande på grönt

Är det över huvudet taget möjligt att producera den mängd mat en trebarnsfamilj behöver äta med start i maj – i en vanlig villaträdgård?

Ägg och sallad

Vårmiddag för att fira årets gröna utmaning. Matig sallad med grönsaker och ägg.

Idag startar årets gröna utmaning för vår familj. Från den första maj till den sista november ska vi bara äta grönsaker som är producerade i vår egen trädgård. Egenodlade grönsaker under sju av årets månader.

Hur ska det gå?

Två odlingssäsonger tidigare har jag odlat för att vara självförsörjande under 6-7 månader, med start i juni. Det har gått rasande bra. I år tänjer jag lite på gränsen och utmanar mig själv ännu lite mer genom att starta vår självförsörjningsperiod redan i maj.

Jag är nyfiken på hur vi kommer att anpassa vår mathållning till de grönsaker som är i säsong nu. Vilken mat kan vi laga? Kan jag odla ett tillräckligt varierat utbud redan nu? Och är det över huvudet taget möjligt att producera den mängd mat en trebarnsfamilj behöver äta med start i maj – i en vanlig villaträdgård?

Grönsaker

Trots att till synes endast lite grönt växer i köksträdgården finns en hel del att skörda.

Just nu är det inte mycket som är skördeklart, om vi jämför med alla de 150 sorters grönsaker och varianter av dem som kommer att växa här under året. Men med en bra matplanering kommer vi ändå att kunna äta varierad mat vid alla måltider under de kommande veckorna.

Följande finns att skörda: Sallat, spenat, rucola, rädisa, persilja, fänkålsblast, smörgåskrasse, gräslök, vitlöksblast, kinesisk gräslök, kajplök, piplök, ramslök, nässlor, rabarber, citronmeliss, libbsticka.

Inom kort kan vi skörda: Späda morötter, sparris, lökblast, trädgårdsportulak, mangold.

I slutet av maj kan vi förhoppningsvis också skörda: Svartkål, nypotatis, gurka.

De färska grönsakerna kan kompletteras med sådant vi har kvar från förra årets skörd: Färsk jordärtskocka och morot, Inlagd paprika, fänkål och gurka, chili, vitlök, torkade bönor och kryddor, frysta bondbönor, brytbönor, basilika, persilja, dill, mangold, fänkål, squash, svamp.

Från och med idag kommer vi alltså inte att köpa några grönsaker, till och med första december. Vi kommer dock att köpa de bär och den frukt vi behöver till dess vi har egen skörd. Och eftersom vi äter både kött, fisk och fågel köper vi förstås det med. Men alla grönsaker kommer under de här månaderna från vår egen köksträdgård.

Som tillbehör till måltiderna räknar vi med att det blir mest färska gröna sallader de första veckorna, med varierad smaksättning av löksorter och blast av olika slag. Maträtterna vi lagar planeras noga för att baseras på det som finns skördeklart.

Vår gröna utmaning kan tyckas galen. En och annan kanske tycker synd om oss som ska fixa mat av ovanstående. Men vet du hur gott det är med pasta med sås av nässlor, svamp och chili tillsammans med en färsk sallad fullpepprad med illröda rädisor? Eller enkla köttfärsbiffar tillsammans med ugnsbakade jordärtskockor och läckert grön ramslöksås?

Den gröna utmaning vi ger oss själva varje år lockar fram det bästa, det allra bästa, i oss när det gäller matlagning. Vi blir påhittiga, nyfikna och våghalsiga. Grönsaker är bra mat. Och förstås är de som godast när de odlas och skördas på hemmaplan.

Äggsallad

Vårsallad med ägg från egna favorithönsen.

Årets utmaning firades med fantastisk sallad på sallatsblad, spenat, rucola, smörgåskrasse, vitlöksblast, lökblast, rädisa och ägg från egna höns. Till det en sås på gräddfil och ramslök tillsammans med nybakat bröd, lufttorkad skinka och ost. Recept på det läckra vitlökssaltet med chili som toppar äggen hittar du här.
/Sara Bäckmo

01. maj 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *