03. maj 2017

Nu blommar persikoträdet

Så vackert det är! Fortfarande ett väldigt litet träd och jag måste gå nära för att se det makalösa. Rosa är min favoritfärg och att det dessutom kommer läckra persikor från trädet senare är en ren bonus.

En närbild på rosa persikoblommor.

 

Förra våren köpte jag några efterlängtade träd och buskar till mig själv, som en belöning efter en lyckad fjärde graviditet. Högt upp på önskelistan har länge stått både persika och aprikos, jag köpte bägge.

Persikan är av sorten 'Riga'. Den är självfertil, mycket härdigt och ska ge mycket frukt ganska tidigt. Alltså, tidigt efter att trädet planterats. Förra året fick vi en frukt, jag borde kanske tagit bort den för att låta trädet lägga energin på att etablera sig men vem kan egentligen ta bort den enda persikan?

 

Friväxande eller spaljerad
När jag köpte trädet (på Klockaregårdens Trädgårdsbutik i Öhr) berättade ägarinnan Kerstin Bohlin om sitt persikoträd hemma, som växer fritt i trädgården - utan att spaljeras. Annars är det ju vanligast kanske att den här typen av träd växer längs en skyddande vägg och gärna uppbunden kring en spaljé. Men Kerstins träd gav enorma mängder frukt när det stod nästan som vilket annat i trädgården, så jag ändrade min plan och bestämde mig för en friväxande persika jag med. Det är ju inte värre än att jag får köpa ett till och spaljera om jag inte tycker att trädet växer som det ska.

Nu står trädet i en rad med bärbuskar i köksträdgården. Det är härdigt i zon 1-4 så jag tror att det ska gå bra. Första övervintringen, visserligen en förhållandevis mild vinter, ser ut att ha lyckats bra med tanka på hur blomningen ser ut.

 

En solmogen frukt på ett träd.

Belöningen för pysslet med persikoträdet är förstås att kunna skörda persikor. Den exotiska frukten på våra breddgrader är ren och skär odlingslycka.

 

Hjälp med pollinering
När de rosa blommorna slår ut är det tid att hjälpa trädet med pollineringen. Med en liten pensel duttar jag runt lite i blommorna för att sprida pollen och underlätta befruktningen. Inte komplicerat alls.

Men en tanke slog mig när jag stod med penseln i handen igår. Varför pratas det inte om pensel-pollinering när det gäller andra tidigt blommande buskar? Bara några meter ifrån persikan står en hel rad med blåbärstry. De första blommade redan i månadsskiftet mars-april, men de kräver mig veterligen ingen hjälp med pollinering för att ge bär. Hur funkar det här? Är persikan extra känslig på något vis? Insekter finns bevisligen i trädgården för att pollinera andra växter, men är det inte "rätt" insekter för persikan? Kommentera gärna om du vet något om det här.

 

Läs också: Mer bär till Bäckmos (om vilka bärbuskar jag odlar i trädgården)

 

Väntan på frukt
Nu är det bara att vänta. Om vi har tur kan en drös solmogna persikor skördas i sensommaren. Den vi skördade och varsamt delade i sex delar förra året var otroligt god.

Persika är som sagt en ny bekantskap. Jag tror att jag ganska snart kommer att vilja köpa mig ett träd till av en annan sort, kanske för att odla på spaljé. Det är lätt så i min trädgård, att jag tycker att jag behöver ha mycket av allt för att det ska vara maximal nytta. Men visst är det okej att tänka så. Vilken fyrabarnsfamilj kan få nog av persikor?
/Sara Bäckmo

 

18 svar till “Nu blommar persikoträdet”

 1. Emms skriver:

  Oftast nämns pensling i sammanhanget växthusodling av persika o aprikos?
  Tror ärligt talat inte att det är något problem med pollinering om det inte är en usel vår. Då får man ju dessutom usel skörd från i princip allt, vilket kanske kan ge en indikation om vad man skall göra efter jobbet en sådan vår. I samtliga bärbuskar och fruktträd man har vård om...Pensla, pensla, pensla.

  • Camilla skriver:

   Hej Sara! Jag tror att man hjälper persikorna att polisernas genom att pensla dem, för att inte bina riktigt vaknat ännu. Jo visst fi

 2. Kristn skriver:

  Jag har ett persikoträd av sorten Riga här jag bor i Dalarna zon 4. Det står lite skyddat invid altanen i söderläge och ger fantastiska mängder frukt. Så under augusti äter vi så mycket persikor vi orkar? enda problemet är att alla mognar nästan på en gång så man får ligga i och äta/ge bort till vänner. Hoppas du får lika mycket glädje av ditt träd??

  • Susanne Bergstgöm skriver:

   Undrar hur högt persikoträdet blir? Går det att hålla nere trädet då man spaljerar det?

  • Camilla skriver:

   Sara! Hur är din erfarenhet av krusbladsjuka på persikoträden du köpt?
   Någon skillnad i sorterna. Jag har hört att Frost ska vara motståndskraftiga. Hur är Riga enligt dig? Vilken sort bär flest frukter?
   Vilka bör man ha för att få så lång skörd som möjligt?

   M v h

   Camilla

 3. Jessica skriver:

  Vi har ett spaljerat Riga persikoträd och det får alltid mycket frukt utan pensel-pollinering. Det sköter trädgårdens insekter utmärkt hos oss i Lund i Skåne i alla fall. Tror också att det mest gäller persikor i växthus när man pratar pensel-pollinering.

  • Mats Björklund skriver:

   Hej, nu är det den 18 mars och vårt persikoträdet blommar redan här i Ängelholm i Skåne. Men det kommer att bli 3-4 minus grader till helgen. Får nog täcka med odlingsväv om inte blommorna ska frysa sönder. Det finns inga som pollinerar heller så här tidigt. Kommer faktiskt inte ihåg vilken sort det är även om det skulle vara självfertilt så tar jag en runda med penseln. Där är nog 200-250 dubbla blommor detta året, alla ger nog inte frukt.

 4. Annika Fredriksson skriver:

  Persikor blommar ju tidigt inte så många pollinerar i farten då.Är det inte tillräckligt varmt när vårt körsbärsträd blommar får vi sämre frukt likadant med vinbär och tidiga plommon MVH Annika

 5. Lotta Jarl skriver:

  Har ett persikoträd Frost i Stockholm.
  Förra året fick vi mängder av persikor utan pollinering.
  Det var andra sommaren för trädet som står fritt i trädgården utan spaljering

 6. Ulla Rolin skriver:

  Även jag har ett Riga sedan många år. Det står i kallväxthus. Jag har aldrig penslat. Det är ju självfertilt och det betyder ju att jag inte behöver hjälpa till. Kan tipsa om att konserverade persikor är en riktig höjdare.

 7. Klara skriver:

  Hur gick det för aprikosträdet? Vilken sort har du? Vi har en vägg i söder/sydvästläge där vi planerar att spaljera upp ett aprikosträd och ett persikoträd (Frost). Vi bor i zon 3 och jag kan inte hitta någon bra info om vilket aprikosträd som skulle trivas bäst. Tacksam för svar 🙂

 8. Nina Luthander skriver:

  Ni verkar ha koll på persika, känner att jag måste fråga...
  Har också ett Riga, som jag planterade fritt i trädgården för ca 6 år sedan.
  Tyvärr kom en älg och mumsade några grenar och vi flyttade trädet intill husfasaden i söderläge.
  Har på alla dem här åren aldrig fått frukt, blommor men ingen frukt. Såå tråkigt.
  Känner att det här är sista året, sedan köper jag ett till träd.
  Någon idé vad som kan vara fel?
  Tacksam för svar.

 9. Jenny skriver:

  Hej! De flesta persikoträden är självfertila, vilket innebär att trädet inte behöver korspollineras med ett annat persikoträd dvs behöver ingen "kompis" för att bära frukt. Vissa äppelträd och körsbärsträd bär endast frukt om de korspollineras med andra sorter. Att trädet är självfertilt innebär således inte att det är självpollinerande utan är fortfarande beroende av pollinatörerna (bin etc) men det räcker att dessa pollinerar mellan blommor på samma träd. Därför, då persikor blommar så tidigt, kan trädet behöva hjälp att pollinera blommorna för att ge frukt. Detta gäller särskilt när trädet står i ett växthus eller om det blåser mycket när trädet blommar (vilket gör det svårt för bin etc att pollinera). Jag har persikan 'Frost' som jag varje år pollinerar med hjälp av en pensel som jag duttar mellan alla blommor och får rikligt med skörd varje år! Så ge inte upp utan ge dig ut med pensel så fort trädet blommar på våren! (Blommorna får inte ha hunnit bli "för gamla" innan detta görs, då pollenet då inte finns kvar för pollinering). Lycka till!

 10. Bernard skriver:

  Det jag skulle villja veta är om Riga har gulaktigt kött eller vitt/grönaktigt ; de vita är nämligen godare men kanske inte så härdigt

 11. Margaretha skriver:

  Har ett spaljerat aprikosträd. Förra året frös blommorna så vi fick ingen frukt. Hur skyddstäcker man det bäst. Vad använder man ? Vi bor i mellersta Skåne och muren där trädet växer är i skyddat läge med sol stor del av dagen.

 12. Monica Menschik skriver:

  Har en Riga friväxande och en Frost intill en vägg. Nackdelen med att ha det skyddade intill en vägg är att blomningen kommer igång lite för tidigt. Första åren så penslade jag, sen skippade jag det helt. Det blev frukt på dem ändå. Förra året blev dock ett uruselt år med avseende på frukt på persikoträden på grund av flera frostnätter. Jag bor i Skåne.

 13. Monica skriver:

  Har en Riga friväxande och en Frost intill en vägg. Nackdelen med att ha det skyddade intill en vägg är att blomningen kommer igång lite för tidigt. Första åren så penslade jag, sen skippade jag det helt. Det blev frukt på dem ändå. Förra året blev dock ett uruselt år med avseende på frukt på persikoträden på grund av flera frostnätter. Jag bor i Skåne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *