08. oktober 2014

Nu går flyttlasset

Köksträdgården är fortfarande grön och fin, men nu ska hallonen flyttas.

Att flytta väl etablerade hallonplantor är tungt! Spaden pallade inte trycket. Jag sa till barnen att den gick av för att jag är så väldigt stark. Okej, sa dom. 

Jag är oändligt glad att jag gett hallonen så fin omsorg under de fyra säsonger de stått på sin plats i köksträdgården. Visserligen har rotskotten tagit sig alldeles för långt, därav flytten, men jorden som de stått i underlättar arbetet när jag nu gräver upp dem.

Hallonen har täckodlats från dag ett. Nästan uteslutande med ogräs. Eftersom hallonraden står i söderläge torkar solen lätt upp alla ogräsrötter som läggs runt plantornas fötter och inom kort blir de finaste jorden till bärbuskarna. När jag nu gräver upp plantorna blir jag alldeles lyrisk över jorden de bott i! Den doftar ljuvligt, är mycket mörk i färgen och härligt fuktig.

Eftersom jag också varit väldigt noga med att beskära plantorna så är varje rugge lätt att få upp, då jag väl kapat rötterna som pilat iväg åt annat håll. 

Utan den vindskyddande och aningen skuggande hallonhäcken kommer köksträdgården att ändra karaktär. Det ska bli spännande att se hur jag använder ytan nästa säsong, tycker jag själv i alla fall.
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *