Nu sår jag igen

Vilket väder! Sol och tröjvärme. Perfekt för att äntligen påbörja min försenade höstsådd, som mer börjar likna vintersådd.

 

Vilket väder! Sol och tröjvärme. Perfekt för att äntligen påbörja mina höstsådder, som nu börjar likna vintersådder.

En del av grönsakerna jag ska skörda nästkommande vår och sommar sår jag redan under hösten, då blir de skördeklara tidigare. Poängen är att fröna ligger i jorden och förbereder sig för att gro, men gror först då förhållandena är de rätta till våren. Då får plantorna ett försprång på några veckor, jämfört med de frön som sås under våren. Fröna ska inte gro under hösten/vintern.

Den här hösten har varit så väldigt mild att jag inte vågat så någonting. Fröna skulle lätt ha kunnat gro och då är risken stor att plantorna inte överlever vintern, alternativt att de går i blom och inte ger så fin skörd nästa år. Alltså har jag haft is i magen. De kommande dagarna ska bli kyliga enligt prognosen - nu slår jag till.

Med en arbetsvillig tvååring i sällskap går arbetet ganska långsamt. Därför blev det endast den stora odlingslådan (som jag tidigare matat med solros-, hallon och jordärtskocksstjälkar - se inlägg "Matar odlingslådor") som blev sådd idag. Eftersom innehållet i lådan sjunkit ordentligt de senaste veckorna fyllde jag på med material från årets varmbänk först.

Avlånga morötter, runda morötter, rotpersilja och rotkörvel har jag sått. Endast morötterna kommer att stå kvar fram till skörd på den här platsen, de andra flyttas då de vuxit till sig på våren. I samband med det sår jag då nya morötter på halva ytan.

Eftersom det är stor risk att såetiketter försvinner under vintermånaderna fotograferar jag fröpåsarna på plats.

Förra året fick jag jättefint resultat genom att bredså morötter. Istället för att så dem i rader spred jag helt enkelt ut ett glest lager frön över en yta, krafsade lite så att fröna täcktes med jord och plattade till något. På så sätt fick jag mycket större skörd på liten yta! Så har jag gjort med morötterna i den här lådan med.

Den inte så klädsamma anordningen av kompostgaller är till för att skydda sådden från katter och kajor. Fult som stryk men en av de bästa lösningarna!

Nu får lådan stå så här fram till tidig vår så att jorden hinner binda ordentligt med fukt under vintern. I februari/mars lägger jag på ett lock av reglar och byggplast. Då blir det som ett litet växthus, varmt och skyddat, där fröna gror. I maj räknar jag med att kunna skörda.

Fler grönsaker som ska sås närmsta dagarna är palsternackor, haverrot, vintersallat, dill. Dessutom en hel del sommarblommor.
Läs mer om förberedelserna inför vintersådder här.
/Sara Bäckmo

 

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46493" yos yod yot ]

17. december 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *