Nu ska bönorna torkas

Överst förvuxen vaxböna där bönorna kommer att kokas. Underst borlotto.När bönskörden är bärgad och omhändertagen kommer nästa utmaning: Att äta upp allt!

För den som inte är van vid att äta mycket bönor kan det vara en minst lika stor utmaning som att odla och sedan ta hand om skörden. Mitt bästa tips är att planera in måltider med bönor som huvudingrediens en gång per vecka och utforska så många smaker och kombinationer som möjligt för att ta reda på vad du/ni gillar. Det är mycket gott med bönor!

Nu är alla bönor i mitt land slutskördade, på riktigt. Endast ett gäng höga borlotto står kvar, men de såddes så sent att jag skulle bli mycket förvånad om baljorna hinner växa sig stora nog att det blir någon skörd.

En stor del av bönorna odlar jag för att lagra under vintern. Det är jättebra mat under de mörka månaderna, både som grönsakstillbehör och basråvara i måltider.

Bönor lagrar jag på två sätt i år: i frysen och torkade. Jag har tidigare mjölksyrat en hel del brytbönor, men förra året misslyckades processen och jag känner mig helt enkelt inte sugen på att chansa med årets fina skörd.

Bondbönorna
Bondbönorna har gett ganska okej skör i år. Jag har sått och skördat i många omgångar, därför är det inte så stor mängd som lagras. Men jag har en stor påse i frysen och ett stort gäng baljor som ligger på tork till vinterns falafflar.

Bondbönor blandar jag också gärna med gröna ärtor som tillbehör, kokta, till måltiderna. Några barn gillar ärtor, några bondbönor. Praktisk kombination.

Innan jag fryser bondbönorna pillar jag ur de färska bönorna och förväller dem ca 1-2 minuter. Sedan spolar jag dem kallt, låter rinna av och lägger sedan på ett bakplåtspapper på en liten bricka och stoppar i frysen. På så sätt blir bönorna styckfrysta och jag kan sen lägga över dem i en påse och plocka fram lämplig mängd då jag behöver. Jag skalar dem inte, vi äter allt utom själva baljan.

Så gör jag också med brytbönor. Förväller och styckfryser.

Att torka kokbönorna
På många platser i vårt hus hänger just nu buntar med bönplantor på tork. Kvar på plantorna sitter baljorna med fina kokbönor av olika sorter som blir god mat om några månader.

Det rekommenderas ofta att baljorna ska torka på plantorna, kanske till och med ute i landet, men det funkar inte här. Vissa år har jag kapat och buntat i hop plantorna och hängt på tork i vedboden eller så, men där är fullt nu. När baljorna torkat sig prassliga pillar barnen och jag ur bönorna. Det är fina stunder.

En del klättrande bönor blir superstora och är för omständliga att torka på plantan. De låter jag sitta kvar så länge det går, skördar de hela baljorna och lägger dem inomhus på torrt ställe för att torka. Det funkar fint eftersom de ska ätas och inte användas till frö i första hand.

Fuktigt i gamla hus
Vårt hus är gammalt och dragit och jag måste tänka noga så jag lägger baljorna på en plats där det inte blir fuktigt. Då riskerar de att bli dåliga. Ett bra knep är att lägga baljorna på en bricka med tidning på. Den suger upp en del av fukten. baljorna ska helst inte ligga på varandra. Emellanåt rufsar jag om på brickan och då kan jag också sortera bort om någon börjar se dålig ut.

Så, nu sköter vinterns proteintillskott sig själv medan jag kan göra annat. Om några veckor när allt är torrt fyller vi burkarna i skafferiet.

Glöm förresten inte bort att färska kokta kokbönor är vansinnigt gott. Med smör på - som allt annat!
/Sara Bäckmo

03. oktober 2014

7 svar till “Nu ska bönorna torkas”

 1. Ida skriver:

  Hej Sara!
  Jag är nyfiken på om du har några särskilda bönsorter av kokbönor som du kan rekommendera?

  Tack för en jättefin blog!
  Ida

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Ida! Jag gillar vanliga borlottobönor väldigt mycket. Och så odlar jag en liten svart kokböna som heter "Coco bean". Har fått den av min syster ursprungligen och vet inte om den går att få tag i här hemma. Jag gillar bäst att odla låga sorter eftersom det inte blir så mycket jobb med att binda upp och så under säsongen. Enkelt och bra och ger nog skörd. Hälsningar Sara

 2. Nelly skriver:

  Hej Sara! Tack för rolig och använbar information. Jag undrar om du försökte att odla Ying Yang böna? Det ser så vansinningt fin ut. //Nelly @ Liberabela

 3. Anna skriver:

  Hej har en fråga om så kallat spring böna eller runnerbean vart får man lättast tag på dig? Mvh Anna ?

 4. monica danielsson skriver:

  Hej Sara, jag har nu tagit in alla mina störpurperbönor som har "förväxt sig".
  Jag vill spara till utsäde men tror att de är lite för fuktiga för att bara torka inne i rumstemperatur.
  Kan jag torka dom i ugnen eller ska jag hänga upp dom.???
  Isåfall om ugnen ska dom spritas innan????

 5. Lena skriver:

  Rosenbönor och blomsterbönor. Är det samma böna? Jag har ett par buntar som är förvuxna och inte går att koka och äta hela längre. Kan man torka dem och sedan äta själva bönan? Hur torkar man och hur gör man sedan när de ska ätas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *