Stäng menyn

Ny bok i sommar - om vinterodling

I augusti kommer min tredje bok - Vinterodling! Mycket jobb ligger bakom en bok och det känns jättebra när utkast till ett manus äntligen är färdigt.

Sara lägger ett lock på en pallkrage i snöfylld trädgård.

En hel pallkrage med nysådd spenat. Jag kallar den för min spenatbomb och hoppas på storskörd i april.

 

Nu har jag skickat in mitt manus till nya boken Vinterodling! Jag har fortfarande svårt att förstå att det blir en tredje bok om Skillnadens Trädgård, men så är det. Det här är nog den av de tre böckerna som jag hoppas kommer att nå flest, helt enkelt för att jag tror att den kan göra skillnad för många odlare.

 

När jag började odla var det inte alls särskilt uttalat att jag skulle skapa en året runt-odling, men ganska snabbt förstod jag att jag ville använda en större del av året än vad vi traditionellt gör i trädgården. I fem-sex år nu har jag experimenterat med att förlänga säsongerna på olika sätt och hittat rutiner för att odla både tidigt och sent.

 

Sara håller ett rödkålshuvud i händerna.

En rödkål skördad i februari. Den läckra kålen knaprade vi på in i första veckan av mars.

 

"Ovillkorligen är det så med odling under kalla årstiden att det förr eller senare är för sent. Om vissa moment inte görs vid en särskild tidpunkt blir det ingenting alls, på så sätt är vinterodlingen unik i förhållande till andra årstider. Det kan nog vara frustrerande i början, men efter hand går också det på rutin. Jag har lärt mig vilka slags grönsaker som funkar, ungefär när de kan sås, var de kan växa och vilken skörd vår familj har glädje av i matlagningen."

 

Sara håller en färsk nyskördad purjolök i händerna, i bakgrunden syns snö.

En jättefin purjolök direkt från trädgården mitt i vintern.

 

Svår bok att skriva
När jag odlar och skördar under vintern känns det så naturligt och enkelt. Det absolut svåraste med att skriva boken har varit att förmedla det och göra det på ett sätt så att det känns trovärdigt. Ibland har jag undrat för mig själv "Vem fanken kommer att tro på det här?!?" men efter en förmiddags skrivjobb har jag ätit lunch på nyskördade grönsaker i februari och försökt skaka av mig tvivlen. Jag hoppas så att många ska vilja läsa min bok och sedan kasta sig över sina odlingsplatser inför vintern.

 

"Jag har ingen exakt plan för när jag ska så, plantera eller göra andra moment, oavsett årstid. Däremot har jag ett slags mentalt körschema, jag har lärt mig på ett ungefär när saker och ting behöver göras. Det är lite svävande, helt enkelt för att scheman och detaljerade måsten gör mig stressad och irriterad över det som inte hinns. Istället försöker jag vara flexibel och låta vardagens och trädgårdens rytm styra vad som blir gjort och inte. Det funkar förvånandsvärt bra. Det är inte varje år jag hinner göra exakt allt jag önskar men jag tänker att det också är en styrka att våga släppa vissa moment innan de blir en börda."

 

Redan tidigt i arbetet med Vinterodling sade jag att jag ville att boken skulle innehålla många bilder. Jag tror det är viktigt att visa med bilder hur vinterodlad mat ser ut och hur själva odlingen ser ut den här tiden på året. Det är ju trots allt så att de allra flesta bommar igen sina trädgårdar inför vintern. Men lek med tanken; Vad händer om vi gör tvärt om? Tänk om alla som har en trädgård och ett intresse för att odla bunkrar med en uppsjö köldtåliga bladgrönsaker och lever bästa trädgårdslivet - på vintern! Det har blivit en stark önskan för mig att kunna inspirera till det.

 

Sara Bäckmo håller ett jättestort knippe persilja i famnen.

Den här persiljan grävdes upp förra hösten och planterades i tunnelväxthuset. Nu växer nya blad upp för en fin vårskörd.

 

"Så hur gör man? Utgå helt fräckt från att de flesta trädgårdar har förutsättningar för någon typ av vinterodling, med all säkerhet också din. Gå ut och kika. Se vart ljuset landar, var det samlas vatten och hur vindarna blåser. Sedan kan du börja jobba. Allra enklast är att bygga odlingsplatserna utifrån ytor du redan har. Förbättra dem, förfina dem."

 

Det är superteamet bakom tidigare böcker som jobbar vidare med Vinterodling. Suveräna Maria Fors Östberg (alla bilder i det här inlägget har Maria tagit) har ju följt trädgården i många år med kameran nu och har tagit alla bilder också till den här boken. Maria Ramdén och gänget på vårt favoritförlag Roos & Tegnér tar vid nu när både manus och bilder är inlämnade och gör tillsammans med formgivare Kristin Lidström boken till en snirklig karamell som snart ska sällskapa med övriga böcker om Skillnadens i bokhyllan.

Boksläppet är planerat till slutet av augusti och det har precis blivit klart att vi kommer att ha släppfest på fina Gunnebo slott i Göteborg den 8 september. Hoppas du vill komma då!

Om du inte kan bärga dig och vill läsa mer om vinterodling här på bloggen så hittar du alla inlägg jag skrivit om ämnet i kategorin Vinterodling.
/Sara Bäckmo

 

 

 

09. mars 2018