29. januari 2018

Ny del i min grönsaksutmaning!

I min grönsaksutmaning för året ska jag odla massor av bladgrönsaker i en enkelt anlagd bädd. I del två tipsar jag om vilka grönsaker som passar att odla.

Sara håller en sallatsplanta i handen.

Sallat 'Little Gem' är en bra växt för en bädd likt den jag gjort för grönsaksutmaningen.

 

Sent förra hösten anlade jag en ny odlingsbädd i trädgården. Jag ville visa hur enkelt det är att skapa ny odlingsyta och visa ett projekt i min trädgård under hela året. Läs och se den första delen här: "Var med på en två kvadratmeter stor grönsaksutmaning!"

Nu är det dags för del två - att planera vad som ska odlas. Här är det förstås helt dina preferenser som styr, men jag ger några bra tips och hoppas att de kan vara till nytta.

Videon är publicerad på min engelska YouTube-kanal Sara's Kitchen Garden men visas med svensk text för dig som tittar i Sverige.

 

 

Just nu är det alltså dags att förbereda genom att skaffa hem fröer till första sådden. Jag kommer att så om några veckor. Du som har massor av snö väntar helt enkelt tills det smält. Det går att så på snö också (om det inte ligger flera decimeter eller mer) men det är mycket jobb med att så en så stor yta. Du som har mildväder nu men väntar mer snö framöver behöver inte vara oroligt. Det går att så ändå. Mer om det ska jag berätta i nästa del. Vill du redan nu läsa mer om vintersådder tipsar jag om min nya artikel på sajten om ämnet: Våga vinterså grönsaker.

Jag har gjort massor av vintersådder än så länge. Och det är så roligt att få peta ner fröer i jorden också under vintern. Bara här om dagen konstaterade jag glatt att vintern blir mycket roligare, kortare och spännande när jag odlar mig igenom den. Förut gick jag mest och väntade på att vintern skulle ta slut, men nu spelar varken kyla, snö eller regn någon roll. Jag har alltid roliga saker att göra i eller till trädgården!

Du ska få se mer av mina vintersådder senare i veckan. Men nu är det alltså först dags att beställa fröer, eller välja ut bland de du redan har, till vår gemensamma grönsaksodling.
/Sara Bäckmo

2 svar till “Ny del i min grönsaksutmaning!”

 1. aino.lund skriver:

  Hej Sara!
  Nu längtar jag efter börja så! Ser fram emot nästa avsnitt!
  Men jag undrar följande:
  Jag byggde upp min bädd strax efter att jag såg ditt upprop, och då hade jag inte tillgång till hästgödsel. Därför består själva massan mest av löv men också annat organiskt material. Hur gör jag bäst för att kompensera för den gödsel jag inte bottnat med? Ska jag pilla ner pelleterad hönsgödsel? Vattna med nässelvatten? Lakvatten från bokashin? För inte är det väl lägen nu att trycka ner den hästgödsel som jag glädjande nog precis fått av en närbelägen hästägare?
  Tack för fin hemsida och fantastisk inspiration!!!
  /Aino Lund Lavoipierre

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Jag ska prata mer om gödsel i senare avsnitt. Du skulle inte kunna raka bort översta jorden, ösa på hästskiten och lägga tillbaka jorden? Gödselvatten är perfekt annars. Återkommer med mer info. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *