Ny odlingsbädd med jord

Passa på att bygga ny odlingsyta i din trädgård! Nu ger jag tips på flera sätt att odla nya ytor och börjar med exempel på en enkel bädd med jord och organiskt material.

På min odlingskurs hos Rinkaby Gård i slutet av mars byggde vi flera olika sorters enkla odlingsbäddar. Jag vet att många är nyfikna på hur vi gjorde anläggningen och ska börja dela beskrivningar och bilder av de olika sätten. Vi byggde sammanlagt tjugotvå bäddar på fem olika sätt. Här visar jag ett av dem. Övriga presenteras i inlägg senare.

 

Bädd utan grässvål

 • Bädden har markerats upp med hjälp av linor. Den är en meter bred och 8-9 meter lång.
 • Kanten runt bädden markerades med spade och därefter grävdes grästorvorna upp och fraktades bort. All jord under gräset fick vara kvar.
 • Därefter fylldes bädden med växelvis ensilage och fårgödsel i ett tjockt lager. Ensilaget är luftigt och till en början ganska högt i bädden. Efterhand som mer material packas på trycks ensilage och gödsel ihop.
 • På toppen lades matjord i ett cirka 10 cm tjockt lager. Allt som allt är bädden 20-30 cm hög.
 • Efter anläggningen får jorden ligga bar några veckor för att eventuellt ogräs ska växa upp och kunna rensas bort innan vi sår eller planterar.

 

En grävd bädd i gräsmattan.

I jorden under grästorvorna rör sig massor med maskar som kommer att bearbeta det nya materialet till jord.

 

En ny köksträdgård med odlingsbäddar.

I den högra bädden har ensilage och fårgödsel varvats.

 

En kompostbädd
Tanken med den här bädden är att materialet vi fyllt bädden med ska komposteras här och bli jord på platsen. Grästorvorna har grävts bort eftersom vi planerar att sätta sparrisplantor (sådda från frö, läs om sparrissådd i inlägget Så sparris från frö) till hösten eller nästa vår. De ska planteras ganska djupt och då vill jag inte ha en hård grästorva att perforera vid planteringen.

Mixen i den här bädden kommer att ge jättefin jord. Gödsel och ensilage komposteras snabbt och om bädden kan hållas lagom fuktig räknar jag med att det på senhösten blivit något som mer eller mindre liknar jord.

 

Närbild på de olika lagren i en ny odlingsbädd.

På toppen har matjord lagts på i ett cirka 10 cm tjockt lager.

 

Vad passar att odla?
I den här bädden tycker jag att det passar att odla växter med ganska grunda rotsystem. De ska ju växa ovanpå ensilage och gödsel till en början, i ett ganska tunt jordlager. Jag skulle i första hand välja sallat, spenat, persilja, rädisor, rucola och trädgårdsportulak till exempel. Efterhand som bädden sjunker ihop och samlar fukt under säsongen kan till exempel låga bönsorter och mer omfångsrika växter, kanske nyzeeländsk spenat och squash, planteras.

Däremot skulle jag hålla mig ifrån höga plantor den första säsongen. Höga plantor av solrosor, andra sommarblommor, kålsorter och bondbönor kan lätt tippa om de inte har tillräckligt mycket jord att fästa i.

Jag skulle också undvika långa rotsaker som kräver djup jord den första säsongen och hellre odla till exempel betor, runda morötter, rotselleri eller kålrot.

 

Fler exempel på lätta bäddar att anlägga kommer framöver. Och blir du nyfiken på kursen vi hade kan du kika på blogginlägget Vilken fantastisk kurshelg. Det kommer mer info på bloggen snart om vilka datum som finns att boka kurs inför hösten.
/Sara Bäckmo

06. april 2017

6 svar till “Ny odlingsbädd med jord”

 1. Jenny skriver:

  Hej och tack för all inspiration och kunskap du sprider! Jag har anlagt några nya odlingsbäddar och täckte en av dem med ensilage. Men efter någon vecka när jag kikade under täcket såg jag att det hade börjat mögla underst mot jorden. Är det en normal process eller ska jag ta bort det alternativt lägga ensilaget luftigare?

 2. Karin Ekström skriver:

  Hej, jag undrar om du har någon erfarenhet av eklöv, är de "sämre" material än andra löv? Det tar ju lång tid för dem att brytas ned. Dessutom har jag hört att vissa gärna lägger eklöv under rhododendron för att det är rätt pH-värde. Betyder det att eklöv är fel för växter som inte vill ha det surt?
  Tacksam för svar
  Med vänlig hälsning,
  Karin

 3. Maria skriver:

  Vad gör man med all grästorv som blir över? Tar ju lång tid att brytas ner i en kompost

 4. Gisela skriver:

  Tack, bra information angående vad jag kan odla i nylagda bänkar.
  Följer den här spännande informationen om kursen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *