12. december 2017

Ny video om långa, rangliga tomatplantor

Under vårvintern bombarderas trädgårdsforumen med frågor om hemskt långa och oroväckande rangliga tomatplantor. Vad gör man med dom? Går dom att rädda? Kolla gärna min senaste video.

Imorgon kan du läsa på bloggen om min inomhusodling av tomater för vårskörd. Redan idag lägger jag ut den här videon där jag visar hur långa och rangliga tomatplantor kan räddas. Förhoppningsvis ger det dig lite lugn inför tomatsäsongen under våren, där du med största sannolikhet kommer att råka ut för något liknande om du drar upp tomater inomhus.
 

För att göra tomaterna en tjänst är det bästa att försöka se till att plantorna är knubbigare. De växer bättre då, är inte så klena och klarar rent allmänt tomatlivet lite bättre. Det bästa sättet för utomhusodlade tomater är att dra upp dem något senare på våren, att till exempel göra sådden i slutet av mars, början av april. Tidigare sådder behöver stå i svalare utrymmen och under extrabelysning som hålls nära plantorna.

Sorterna jag odlar i den här videon heter 'Maskota' och 'Cherry Falls'. Och videon jag hänvisar till på sorten 'Vilma' kan du se nedan. Mer om årets inomhusodlade tomater kan du läsa imorgon.
/Sara Bäckmo
Ett svar till “Ny video om långa, rangliga tomatplantor”

  1. Nina skriver:

    I år va min första säsong som hobbyodlare. Bor i västerbottens inland, å är helt nybörjare. Så allt är inte helt enkelt, många tokigheter blev det, å lika många tokigheter blev det inte. =) Har vart en hektiskt säsong med att hinna med plantor å djur å samtidigt heltidsjobb, så just nu njuter jag av att massa snö täckt mina odlingar och i stallet skuttar bara 4 avelsdjur runt å blir tjocka. =) Men.. Så damp impecta-katalogen ner i lådan igår. Å direkt börjar tankarna. =) Fick ett relativt tätt växthus i somras, så tänker att jag måste förså ännu mer. Men då är min fråga, om jag vill plantera inne nu måste jag ha extra belysning, har försökt läsa mig till allt, men får inge vettigt svar. Funkar det med i princip vilken typ av lampa som helst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *