Nya bäddar utan att gräva tungt

Här visar jag olika stadier av de bäddar jag anlagt på gräsmattan. I princip gratis har jag utökat min odlingsyta genom att bara täcka gräsmattan med komposterbart material.

Nu har de nyanlagda täckodlade bäddarna på gräsmattan blivit så många att jag kan visa dig hur de ser ut och hur de liksom genomgår en förvandling från år till år. Det finaste hade förstås varit att skildra bäddarna i ståtligaste sommarprakten, men då skulle det vara svårt att se själva strukturen. Och det är den jag tycker är viktig här, tillsammans med jorden. Eller snarare det som är på väg att bli jord.

I veckans klipp visar jag de nya bäddarna i olika stadier, från den allra nyaste bädden till den som nu har några år på nacken.

 

 

I klippet visar jag inte i detalj hur jag gjort bäddarna, även om jag säger något kort om det med. Om du vill ha en bättre sammanfattning kan du kika i nya blogginlägget Steg för steg: Ny bädd utan att gräva där jag med bilder och text visar steg för steg.

 

Långsam trädgård
Att skapa ny odlingsyta, oavsett om den ska användas till grönsaker eller till blommor, genom att täcka mark utan att gräva är ett fantastiskt sätt att jobba. Något långsammare förstås än att gräva hela rasket på en gång och fylla på med köpt jord. Men med gott om material från både min egen och andras trädgårdar kan jag bit för bit utöka odlingen och i takt med att bäddarna blir fler också hitta en rytm för att odla dem. Det passar mig jättebra eftersom jag som småbarnsmamma har ganska begränsat med tid, även om ambitionerna när det gäller odlingen är höga. Förra året utökade jag med nya bäddar på drygt 30 kvadratmeter med den här metoden och det är otroligt roligt att se hur väl det fungerar.

I de allra nyaste bäddarna som visas i klippet ovan, till exempel den halvcirkelformade, kommer jag att odla potatis tillsammans med bondbönor i år. Det är därför jag inte odlar bondbönorna tillsammans med övriga baljväxter den här säsongen. Kombinationen potatis och bondbönor är en vanlig kombination på vissa håll i landet, men jag har inte riktigt fått till det tidigare. Nu gör jag ett nytt försök. Senare under våren ska jag visa hur jag gör när jag sår och planterar i bäddarna, som ju helt saknar jord.

 

Fler tips om enkel odling
Den här typen av nya, i princip grävfria, bäddar rakt på gräsmattan är en del av mitt förslag Den lilla köksträdgården. Här ger jag tips på hur en liten köksträdgård med två bäddar kan anläggas, odlas och utökas under en säsong. Läs gärna igen nu när du sett klippet och kan föreställa dig hur resultatet i skräphögsbädden som beskrivs i inläggen kan komma att bli inom några år.

Den lilla köksträdgården del 1 - anläggning
Den lilla köksträdgården del 2 - så och plantera
Den lilla köksträdgården del 3 - sköta och utöka

Jag har gjort fler klipp som beskriver hur jag använder komposterbart material för att skapa odlingsyta i trädgården. Till exempel Bygg en odlingshög av trädgårdsskräp och Gräv en enkel upphöjd bädd. Prenumerera gärna på min Youtube, då kan du lätt hitta nya och gamla klipp. Det är gratis att följa, förstås.
/Sara Bäckmo

28. januari 2016

9 svar till “Nya bäddar utan att gräva tungt”

 1. Christina skriver:

  Tack för tipset! Det här ska jag prova att göra över några fula stubbar jag har i trädgården 🙂

 2. Daniel skriver:

  Har gjort dessa bäddar i tre år nu. Först kartonger i botten sedan en riktigt stor och lång limpa med ensilage som bonden kastat pga att det blivit dåligt, (bönderna ger ofta bort dåliga balar, hämta själv med släpkärra). Efter första året fyller jag sedan på med mer gammalt gräs antingen på senhösten eller tidig vår till nästa säsong. Sätter sedan ner mina förodlade plantor ned i det fuktiga gräset runt maj. Brukar göra ett litet hål och kanske lägga ned någon liter jord ihop med plantan så den får en lättare start, sedan växer det i stort sett utan vattning hela säsongen. Jag odlar, pumpor, zucchini, potatis men vet andra som odlar bönor, ärtor med också väldigt bra resultat. Bor i övre Småland och detta är ett utmärkt odlingssett utan att behöva gräva land eller att rensa ogräs 😀

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det verkar funka för de flesta som provar. Utmärkt med ett sätt att göra ny odlingsyta utan en massa jobb. Hälsningar Sara

 3. Christina Jönsson skriver:

  Hoppas på tur. Har skrivit en kommentar på You Tube och vill så gärna ha din bok men är lite osäker om/hur mina kontaktuppgifter kommer fram där. Tycker det är ett fantastiskt tips om hur man kan börja odla utan en massa tungt grävarbete. Tack

 4. Nu är även jag prenumerant på Youtube, har sett flera av klippen tidigare eftersom jag följer dig på FB och just det här med täckodling tilltalar mig verkligen då jag är reumatiker och försöker undvika de tuffaste arbetsmomenten, såsom grävning. Min lilla trädgård är under uppbyggande, i år blir tredje odlingssäsongen och jag hoppas att jag ska kunna utnyttja betydligt mer av den till odlingsyta framöver. Du är verkligen en inspiration! På youtube heter jag Bettan84, lyckades tyvärr inte kommentera där av någon anledning.

 5. Maria Blom skriver:

  Vilket fantastiskt sätt att göra nya rabatter. Jag vill bli av med gräsmatta och istället odla potatis, blommor mm. Har dock en undran. Kan det fungera trots att gräset innehåller mycket mossa och marken under består av mycket sten o lera. Alltså inte så bra dränering. Vad tros? Vill veta! Är ivrig att börja...!!!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Japp, metoden funkar jättebra då. Men du behöver tänka på att göra stora högar, alltså höga, eftersom det inte finns så mycket jord nertill kanske eftersom du beskriver marken som väldigt stenig. Mossan gör inget, bara se till att den inte letar sig in i dina bäddar senare. /Sara

 6. Mimmi kjellberg skriver:

  Verkar kanon men jag undrar en sak? Hur är det med kemikalier i kartong och tidningar? Och limmet i kartonger, är det giftfritt?

 7. Inger skriver:

  Jag påbörjade mitt ”första” grönsaksland i maj 2020 med att gräva och sen lägga ett tjockt lager torvmix som varit en bädd till en av våra hästar hela vintern. Nu vill jag göra en odlingsyta till och har 2 hästar på torvmix bädd denna vintern för att kunna ”skörda” lite mer till denna. Nu undrar jag om jag måste lägga tidningspapper under om jag vill slippa gräva? Torvmixen är så mycket mer kompakt än det material du använt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *