Stäng menyn

Nya boken Hållbar odling - förköp här

Min nya bok heter Hållbar odling i Skillnadens Trädgård. Läs om boken här och få info om hur du köper för att få ditt signerade exemplar så tidigt som möjligt.

Bokomslag för Hållbar odling i Skilnadens Trädgård

Så här ser omslaget ut till vår senaste bok. Fotograferat i juni en tidig morgon i Skillnadens Trädgård. Bakom kameran finns som vanligt Maria Fors Östberg.

 

Hurra! Nu är vårt stora arbete med nästa bok från Skillnadens i mål och dagarna närmar sig till dess boken släpps. Alltså, det är så häftigt att ro ännu ett bokprojekt i hamn! Nu är vi alla som jobbat med boken spända på hur den ser ut i tryck och att få höra vad ni som läser tycker om den. Temat är hållbar odling, i olika perspektiv. Både för miljön men också för människan som odlar.

 

Köp Hållbar odling här - leverans i augusti

 

Just nu tar vi emot förköp av boken och jag skulle verkligen uppskatta om du som vill köpa signerat ex direkt av mig gör ditt köp så snart du kan. För att kunna beställa rätt mängd böcker är det suveränt att ha ett hum om hur många vi behöver och det får vi veta genom era förköp. Det har hänt att vi tagit hem för få och då blir det onödig väntan när nya ska fixas. Vi skickar en liten gåva i form av fröpåse till ett stort gäng av er som beställer redan nu!

Ett extra plus vid det här boksläppet, liksom några tidigare, är att vårt förlag (Roos & Tegnér, som byter namn i och med ägarbyte till Polaris Fakta) älskar att vi har så hängivna läsare och därför låter oss får böcker flera veckor innan de finns i butik - ett smygsläpp. Vi skickar böckerna så snart vi får dem och signerat dem i mitten av augusti, i den ordning beställningarna kommit in. Ordinarie släpp i butik sker 6 september.

 

uppslag ur boken, med Sara som håller rödbetor och en faktaruta.

Boken är full av bilder från min odling och de sex kapitlen avslutas alltid med några tankar om vad jag kan göra bättre inom respektive område.

 

uppslag ur boken med en guide om hur man gör en kompost.

Det är många tips för den som är ny i trädgårdslandet, men också tankar och idéer som passar oss som har odlat ett tag redan.

 

Varför tema hållbarhet?

Ja, alltså. Vad vill jag berätta med den här boken? Jo. Det ligger ju i tiden att fundera över hur vi belastar både planeten och oss själva på olika plan. Odling kan ju i grunden vara att göra något riktigt fint för bägge, men ibland tycker jag att vi komplicerar det här med hållbarhet så att det blir svårt att relatera till. Krångligt liksom. Det är verkligen super-inne att handla hållbara prylar, plastbanta och äta vegetariskt. Men vad kan rimligen kallas för hållbart? Och är det "officiellt" hållbara det som är mest hållbart för dig som odlar? Om det är orimligt svårt att odla hållbart, är det någon poäng att odla alls då?

I den här boken skriver jag bjussigt om mina erfarenheter efter att ha odlat ruggigt mycket grönsaker i tio år. Vi är självförsörjande på grönsaker och det ska gudarna veta att det inte alls alltid är de mest hållbara alternativen som provats på i min trädgård. Men jag vill göra bättre. Jag skriver om sex områden, ger tips från min egen odling och listar sånt jag själv vill utveckla och utforska vidare.

De sex kapitlen är:

  • Jord, mull och mask
  • Täck jorden
  • Kompost på olika sätt
  • Värdefullt vatten
  • Hållbara alternativ
  • Odla för självförsörjning

 

Magnifik kål som odlats i bädd gjord av gräsklipp och skräp. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Vitlök är en av de lättaste grönsakerna att bli självförsörjande på. Självförsörjning är en del av innehållet i boken Hållbar odling. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Bok-gänget

I vanlig ordning är det Maria Fors Östberg och jag som gör böckerna om Skillnadens Trädgård. Kan inte fatta att vi pluppat ur oss en rad av hela sju böcker! Detta är vår sjunde. Jag är så glad över förtroendet från er som läser, att ni vill läsa och uppmuntrar oss så fint! Stort tack!

Vi gör böckerna tillsammans med förlaget Roos & Tegnér (som byter namn till Polaris Fakta) där Petra Ward är förlagschef och världens goaste och mest uppmuntrande och kreativa bollplank. Förläggare är Eva Andreasson, som tålmodigt coachat oss både i text och bild, bearbetat och snott ihop allt så det sitter där det ska. Kristin Lidström är vår formgivare och har gjort alla våra böcker. Uttrycket känns väl igen från tidigare, även om färgval och några andra detaljer är nya i denna bok.

Ni är många som frågat om vi bytt förlag, eftersom det står Polaris Fakta på boken istället för Roos & Tegnér. Men nej, det är samma gäng, fast förlaget har bytt namn efter ett ägarbyte. Nu har vi ett större förlag i ryggen, med fler människor, större resurser och massa kul planer att realisera. Böcker är kul! Så vi fortsätter göra dem så länge ni vill läsa.

 

Foto ur boken Hållbar odling, en blandad mix av svartrötter, rosenskära, tistlar, jätteverbena och lite annat som frodas i min täckodling. Foto: Maria Fors Östberg.

 

Nu hoppas jag att ni är nyfikna på vår nästa bok Hållbar odling i Skillnadens Trädgård. Jag blir glad om boken ger dig något att tänka på i din odling och om den öppnar för något du själv kanske inte provat på. Eller bekräftar något du grunnat på men inte formulerat riktigt klart.

Köp gärna boken redan nu i min webbutik. Du får ett signerat ex, som (beroende på hur många som köper förstås...) levereras till dig under augusti. Boken finns också att beställa i vanliga bokhandlarna, men jag blir jätteglad om du vill köpa direkt av mig. Då gynnas mitt företag lite extra, istället för att mellanskillnad mellan inköpspris (nej, jag får inga böcker gratis utan köper varje bok från förlaget) och försäljningspris hamnar hos annan bokhandlare. Tack!

Om du är medlem på Skillnadens köper du alltid alla mina böcker för suveräna 200 kronor. Glöm inte att vara inloggad när du gör ditt köp, då dras rabatten automatiskt i kassan. Alla böcker i min webbutik är signerade.

Hurra, hurra, hurra för nya boken! Och tack för att du vill läsa.
/Sara Bäckmo

 

 

28. juli 2021