Nya sådder i oktober - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nya sådder i oktober

Visst är det höst och ganska sent. Men när det ändå är ljust och minusgraderna håller sig på avstånd passar jag på att så för en tidig vinterskörd. Så roligt!

Nu går jag lite på känn. Varje år har ju sina förutsättningar och den här hösten bjuder på milt och fint väder. Därtill har det varit en del sol. Temperaturen i tunnelväxthuset håller sig på femton-tjugo grader under dagarna och det är så härligt i luften. Kallare förstås på natten, men inget som är nära att ställa till nåt. Det känns inte som om säsongen är helt slut, så jag tar fasta på det och sår mer.

Nu är ju alla mina jordbäddar i tunnelväxthuset redan helt sprängfyllda med grönt, det finns ingen plats att peta ner något alls. Men jag har jättemånga stora krukor med fuljord där jag odlat allt möjligt under säsongen. Alla stora plastkrukor står staplade i en del av tunneln och väntar på att fräschas upp. Jag bottnar en ny kruka med fuljord, langar i en hink bokashi-kompost och lägger på finare jord på toppen. Den finare jorden kommer från krukor där rotsystemen inte fyllt upp hela krukan utan är lucker och fin. De här nyfyllda krukorna kommer jag att plantera till våren, men det är ju dumt om de ska stå tomma fram till dess att tomater och paprikor kommer ut. Jag hinner få ut en fin skörd av bladgrönt innan dess.

 

Små skott gror ur ärterna.

Under fiberduken spirar ärtskotten som såddes för fem dagar sedan. De växer snabbt i det varma höstluften i tunnelväxthuset.

- Här kan du läsa mer om odling av ärtskott: Ärtskott är alltid rätt!

 

Det jag sår nu är att i första hand sånt som ger skörd på våren. Riktiga snabbväxare, som spenat och ärtskott, hinner kanske ge en skörd under hösten, ja ärtskotten garanterat. Men det jag väljer att så nu är sånt som utan problem övervintrar i tunneln och börjar växa på nytt i februari: spenat, vintersallat, ärtskott, tatsoi-kål och så pepprar jag flera krukor fulla med små, små klyftor av vitlök. Dessa odlar jag för blastens skull.

När jag visat mina sådder på Instagram är det flera som hört av sig och frågat om de också skulle kunna så i växthus, på inglasade balkonger och liknande. Absolut!

 

En kruka med jord som jag sår i.

Så här enkelt är det att så små bladgrönsaker. Strössla bara ut fröerna över jorden, krafsa ner och platta till. Här sår jag vintersallat.

 

Tänk på att:
- Välja snabbväxande grönt som spenat, ärtskott och vitlök om du vill prova att ta en skörd i höst.
- Välja köldtåliga fröer om du vill övervintra grönsaker som ger tidig skörd till våren.
- Bredså tätt i krukor/tråg/bäddar för att få mycket att skörda på liten yta.
- Täck med fiberduk och/eller plast för att värma upp jorden om du vill testa att ta en skörd i höst.
- Se till att sådden står så ljust som möjligt.

Glöm inte att titta på sådden ofta! Det är ett av mina härligaste nöjen så här års. Det är så himla kul att se när det gror! Alla frön ser olika ut när de sätter fart och oavsett vilken tid på året det är så väcker sådden glädje hos mig. Just nu har jag stora mängder vintersallat som gror som undervegetagtion till en läcker kålplantering och spenaten som såddes förra veckan tittar upp ur jorden. De gula ärterna exploderar nästan när de sväller och låter grodden leta sig ur ärtan och vidare ner i jorden. Det är ett skådespel!
/Sara Bäckmo

16. oktober 2017