Nybörjarodling: Varför blir det inga rädisor?

Ibland växer det inte några rädisor från plantorna, det bildas bara långa trådar och blasten ser ut att växa mer än den ska. Vad har gått fel? Och vad kan du göra annorlunda?

En hand håller smala trådar av rädisor.

Ett färskt knippe rädisor någon? Nä, det här är ju inte alls vad man hoppas dra upp ur rädislandet. Men så kan det bli.

 

Har du provat att odla rädisor i år? Det ser ju så härligt ut med rädisor och de sägs vara så enkla att odla. Men jag ger mig sjutton på att många som provar att odla rädisor första gången kliar sig i huvudet och undrar hur man egentligen gör för att det ska bli bra. Trots noga instruktioner på fröpåsen kanske rädisorna i raden är raka motsatsen till de du önskat dig. Vad har gått fel?

 

Läs mer: Så äter vi rädisor

 

Ett knippe krispiga och röda perfekta rädisor.

Så här vill man ju gärna att de ska se ut. Den här sorten heter '18 dagar' ('De Dix Huit Jours' och blir färdig mycket snabbt. De har odlats från vintersådd i mitt tunnelväxthus och skördats från april.

 

Drömmen är att stå med färgglada knippen av stora, krispiga rädisor med mild smak. Ungefär så som de ser ut i matbutiken, fast lite finare förstås. Men många som odlar rädisor finner sig istället med hårda, beska rädisor, med hög stjälk och sticksiga blad. I värsta fall har det kanske bara vuxit fram blast och en liten tråd under jorden, istället för rädisa.

Lugn, det är inte dig det är fel på. Såna är rädisor! Och dessvärre ger ofta såanvisningar för rädisor helt fel info, som gör det svårt att lyckas med sådden.

 

Växer bäst korta dagar

Rädisa är en växt som utvecklas bäst när dagarna är korta. De är så kallade kortdagsväxter. Tidigt på säsongen när den mörka tiden av dygnet dominerar, då växer rädisorna fint - under jord. När dagarna blir långa, ljusa och varma, då är växten programmerad till att blomma och sätta frö. Då växer blasten mer och delarna under jord utvecklas sämre. Det är endast i undantagsfall (typ en kall och regnig sommar) som du kan lyckas odla rädisor med fint resultat på sommaren.

 

Rädisor i rad i ett land.

Efter soliga dagar börjar rädisorna se dassiga ut i landet.

 

Blast med smala trådar istället för rädisor nertill.

Av ett knippe rädisor är det endast ett fåtal som bildat något som liknar en rädisa, och de är dessvärre stenhårda och beska.

 

En hand håller en rädisplanta med tråd istället för uppsvälld rotdel.

Den här rädisan kommer inte att växa vidare och bilda en fin och ätlig rädisa. Det är kört. Bara att rycka bort och vänta på nytt tillfälle att så på sensommaren.

 

När växten går i blom utvecklas kraftig blast och en hög blomstängel. När växten bestämt sig för att blomma slutar rädisklumpen att växa. Om detta sker tidigt utvecklas inte rädisan alls, det blir bara en tunn tråd under jord. Om rädisan redan utvecklats något, blir rädisan hård (träig) och den krispiga och milda rotdelen blir besk och i princip oätlig. Detta ska dock inte förväxlas med att en välvuxen och annars fin rädisa blir lite väl pepprig i smaken, det åtgärdas med mer vatten. Läs mer i länken nedan.

 

Läs mer: Milda rädisor och peppriga rädisor

 

Håliga rädisblad.

Skador på bladen har inget med dålig utveckling att göra. Dessa hål kommer från jordloppor och rapsbaggar, som kalasar på kålbladen. Det stör inte växten särskilt.

 

En hand håller en lång rädis-stjälk.

Den höga stängeln som bildas ur plantan formar blomknoppar till slut. Långt innan dess har rädisan blivit närmast oätlig.

 

Tips för att lyckas

Så, hur ska du då odla rädisor för att lyckas? För det första: Så inte rädisor på senvåren och sommaren! Rädisor sås bäst på platser där du vet att du kommer ihåg att vattna nästan varje dag. Sådden görs i februari-april, lite beroende på var i landet du odlar och på vilken plats. Rädisor växer mycket bra i växthus på våren till exempel, där kan sådden göras tidigare än på friland.

 

 • Så inte utomhus för tidigt. Rädisor gror snabbt, men om det blir kallt är de också några av de som fryser bort först av alla.
 • Gör ett uppehåll under sommaren - så inte rädisor då.
 • Nya rädisor sås i slutet av juli och augusti. Den snabba sorten 18 dagar kan sås till och med september i södra Sverige och hinna ge skörd.

 

Se mer om rädisor sådda på sommaren i videon nedan. Hoppas du känner att det finns hopp för rädisor också det här året, även om vårens sådder gick åt pipan.

 

Gör om och gör rätt

Om du märker att rädisorna utvecklas dåligt - att de till exempel går i blom - är det ingen idé att sitta och vänta på att allt ska reda upp sig av sig självt. Det kommer inte att hända. Om växterna går i blom är det bara att rycka upp och så nytt.

Kom ihåg att det inte finns något magiskt datum är det funkar eller inte funkar att så rädisor. Allt hänger på vädret. Om våren är sval och regnig växer det ofta jättebra. Om våren är varm och snustorr växer det sämre. Om du gör en sådd vecka två i juli kanske det blir platt fall och om du sår tre dagar senare kanske det funkar perfekt. Man vet inte på förhand.

Men en sak är säker. När du lyckats med rädisor kommer du att vilja så dem om och om igen. Rädisor är vårens krispigaste och läckraste grönsak. Nästan allt som skördas tidig vår är nämligen blad - men rädisorna är nåt helt eget. Som ett krispigt äpple? Vi äter rädisor till smörgåsgrönsak vid frukost. Och till mellanmål med olja och grönsakssalt att doppa i till fika. Barnen äter rädisor i landet (och stoppar tillbaka blasten i jorden eftersom de tror att jag inte märker svinnet då...) och jag älskar sallader på strimlad rädisa.

 

Pyttesmå rädisor med stor blast.

Om du inte odlat rädisor förut med lyckat resultat är det svårt att veta vad som är bra och inte. Den här sorten heter 'Burro Gigante' och bildar rädisor stora som plommon. Nu har de stått still i växten länge utan att bli större, bara blasten har vuxit.

 

Dina misslyckade rädisor blev kanske inte som du tänkt dig, men det är inte fel på fröerna och du är ingen usel odlare. Det var dock inte bästa tillfället att så - just den här säsongen - och det är det inte mycket att göra åt. Förlora inte hoppet. På'at igen! Rädisor är värda att vänta på.
/Sara Bäckmo

31. maj 2021

10 svar till “Nybörjarodling: Varför blir det inga rädisor?”

 1. Gunilla Hjortvid skriver:

  Tack snälla Sara för ditt tröstande inlägg! Jag ska koka soppa på rädisblasten och försöka senare i sommar...
  Mycket odlingslycka önskar Gunilla i Uppland

 2. Liv Horn skriver:

  Nå skjønner jeg hvorfor jeg ikke får reddiker om sommeren, selv om det står overalt at vi kan så hele sommeren . det kan vi jo slett ikke. Men jeg lurer på hva de gjør, de som leverer reddiker til matbutikkene, de er jo fine hele sommeren?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Stora kommersiella odlare har ju sina knep. På sommaren är de flesta rädisor importerade. Jag gissar att de jobbar med mörkerläggning eller liknande, vilket också görs inom blomsterodling för kortdagsväxter till exempel.

 3. Anna Elmerfeldt skriver:

  Jag gjorde pesto på den förvuxna rädisblasten, blev super! Å de sticksiga i bladen märktes inte alls.
  -Rädisblast, Västerbottenost, vitlök, olivolja och cashewnötter ner i mixern!

 4. Ewa Tafvelin skriver:

  Om det inte blir goa rädisor kan man alltid göra pesto på blasten 👍🏼😋

 5. Marit skriver:

  Takk for en opplysende og forklarende artikkel😊sådde to paller med reddiker i vår, men fikk bare masse store blad...😅🙈

 6. Linda Hällstrand Warnstad skriver:

  Man kan också låta de gå i blom och bilda fröskidor som smakar helt ok. Så får det nog bli här, glömde att de inte ska sås sent så denna omgång är körd...

 7. Torill skriver:

  Takk, dette behøvde jeg! Du skriver at man kan så «i juni og augusti», mener du juli?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Nämen fy vilket dumt slarvfel! Jag har ändrat nu. Ja, juli och augusti är korrekt. Ledsen för fel.

 8. Sylvia Larsson skriver:

  Jag sår rädisorna i självattnande balkonglåda. Bara att fylla vattenmagasinet nån gång ibland. Rädisorna blir milda och fina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *