Nybörjartips: Skörda sockerärterna ofta! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nybörjartips: Skörda sockerärterna ofta!

Det är inte lätt att veta när det är dags att skörda. Nu eller sedan, eller kanske igår? Sockerärter är en av trädgårdens mest lättodlade grönsaker och här ger jag tips om skörden.

Flera grönsaker i köksträdgården är såna som står kvar på växtplatsen och ger skörd under flera veckor, ibland flera månader. Sockerärter är en av dem, men för att det ska bli något att skörda gäller det att plocka ärter nästan varje dag.

Det är från blommorna som ärtskidorna bildas. Först är de pyttesmå och blir sedan större, hur stora avgörs av vilken sort jag odlar. Lokförare Bergfälts jätteärt kan bli 20 cm lång, medan Norli blir 5-7 cm lång. Kolla fröpåsen så ser du ungefär hur stora ärterna ska vara vid skörd.

Läs också: Odla sockerärter i kruka

Vid skörden brukar jag helt enkelt dra av sockerärtan från den lilla stjälken som sitter fast i plantan. Lättast är att vrida av försiktigt med en hand, och möjligen hålla emot med den andra så att inte plantan rycks loss från stödet den slingrat sig vid.

 

Plantor som slingrar sig längs kompostgaller.

Sorten 'Norli' växer snabbt och ger plantor på cirka 60 cm höjd. De växer fint längs kompostgaller.

 

Vanliga sockerärter ska vara alldeles platta när de skördas, medan sorterna som kallas för brytsockerärt är bulliga med fullstora läckra ärter i skidan. Bägge sorterna kan för all del skördas i bägge stadierna. Om ärten inte skördas mognar de och utvecklar frö som kan användas som utsäde. När plantan börjat mogna fram ett gäng frö slutar sockerärten att lägga tid på nya små ärter.

Läs också: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker

Den som vill ha mycket att skörda från sina sockerärter gör bäst i att skörda ofta. När ärterna plockas missar ju växten sin chans att bilda frö och då måste den producera fler ärter. Det betyder att om jag skördar ofta producerar plantan mer sockerärter. Med andra ord, vänta inte till en bättre dag med att skörda! Skörda lite varje dag så varar skörden längre!

 

En skir sockerärta med blommor.

Så snart ärterna blivit lagom långa skördar jag dem. Jag vill att de ska vara platta och spröda.

 

Läs också: Frys sockerärter till vintern

Efter några veckor börjar sockerärten se hängig ut, tappar färg på bladen och producerar inte fler ärter oavsett hur mycket och ofta skörden skett. Sådan är dess livscykel. Då är det bra att ha nya sockerärter på gång. Så ärter med några veckors mellanrum under hela sommaren för att ha skörd riktigt länge!

Andra grönsaker som tycker om att bli skördade ofta är till exempel brytbönor (haricot verts), broccoli och squash.
/Sara Bäckmo

13. juni 2017