20. februari 2017

Nybörjarträdgård: Enkla grönsaker

Många som följer Skillnadens längtar så efter en egen odling, den första. Det är fantastiskt att så många vill börja odla, men hur gör man? Här berättar jag om enkla grönsaker.

Sockerärter hört till de verkligt enkla grönsakerna. En bra nybörjar-grönsak.

 

Jag kommer ihåg hur otroligt inspirerande det var när jag bestämde mig för att börja odla på allvar. I flera år fylldes anteckningsböckerna med planer, men de strandade där eftersom jag tyckte det var så komplicerat att ta mig vidare. Jag hoppas innerligt att du som vill börja odla struntar i hindren, inte skjuter upp eller låter dig stoppas av att du tycker dig ha lite tid. Att börja odla är det allra viktigaste, resten ger sig.

Och vad ska då den nya odlingen fyllas av för grönsaker?

 

Sara bär ett litet barn i sjal och har grönsaksplantor i händerna.

Eftersom jag odlar med fyra barn i olika åldrar är det ständigt ont om tid. Jag behöver välja lättskötta växter som ger bra skörd.

 

Välj det du gillar

Först och främst, det första året är det inte så noga med vad du odlar. Det viktigaste är att odla något du/ni gillar så att skörden verkligen hamnar på tallriken. Välj enkla grönsaker och vänj dig vid tanken på att du kommer att misslyckas med något. En del är jätterädda för att misslyckas, men misslyckandena är ju steg framåt och möjligheter att lära. Försök att se det så.

Jag tycker det är bra att odla fler än en sort av de grönsaker som är favoriter. Ofta beter sig olika sorter lite annorlunda och det är kul, sen är det förstås en poäng att skörden varierar i utseende, smak och skördetid.

 

Vilka grönsaker är enkla?

Lättast att odla är de grönsaker som gror villigt, kräver ganska lite omvårdnad, som är tåliga och dessutom ger fin skörd. Med ett någorlunda bra resultat av några grönsaker blir känslan bra och det känns roligt att fortsätta odla.

Det är förstås svårt att veta vilka grönsaker som är lätta och vilka som inte är det. Även om grundförutsättningarna i både trädgården och hos dig som odlar spelar in så tycker jag att det finns en del saker som gör vissa grönsaker lättare än andra:

 • de gror snabbt
 • kan bredsås
 • kan direktsås i landet
 • kan förodlas
 • kräver ingen omplantering vid försådd
 • har lågt växtsätt

 

En pallkrage med fröpåsar på.

Det enklaste sättet att så på är bredsådd. Här har jag delat upp en pallkrage i fyra delar och sått bredsått sallat, rädisa, svartkål och spenat. Sådden gjordes i februari och gav skörd i april.

 

Varför är de enkla?

När fröer gror snabbt behöver inte sådden pysslas om så länge. Det behöver inte vattnas, rensas eller skyddas från katter, barn, regnväder eller annat under lång tid. Lätt helt enkelt. Rädisor är kanon, för de gror jättefort. Glöm inte att vattna rädisorna, annars blir de inte goda.

 

Läs också: Peppriga och milda rädisor

 

Bredsådd är ett väldigt enkelt sätt att så där fröerna bara strös ut över jorden och krafsas ner. Här behövs inga rader dras upp, ingen gallring eller pyssel. Sallat och andra bladgrönsaker är perfekta.

 

Läs också: Bredså sallat

 

Grönsaker som kan sås direkt på plats i landet är ofta enklare än de som sås för att planteras ut, då sparas fler moment. Dill och spenat brukar jag oftast så direkt i landet.

Men ibland är det enklare att så i byttor och plantera ut. Särskilt på sommaren när det är fullt i trädgårdslanden. Då sår jag i byttor och sätter ut plantor senare när de blivit lite större. Rödbetor är en av favoritgrönsakerna att så under sommaren och sedan plantera ut.

 

Läs också: Så rödbetor i pluggar

 

Gula platta bönor i en back.

Bönor av olika slag är enkla att förodla och kräver ingen omskolning. På bild syns skörd av skärvaxböna, jag väljer låga sorter som inte behöver bindas upp.

 

En del grönsaker kan sås i förväg och planteras ut i landet utan att först ha skolats om i egna krukor. Sådden görs alltså i en bytta eller kruka och sedan sätts växten direkt ut i landet. Bönor är utmärkta att så i maj-juni och sätta ut där det blir plats ledigt, de gror snabbt och kräver ingen omplantering.

 

Läs också: Odla bönor

 

Höga växter måste ofta bindas upp eller stöttas. Det är inte svårt alls. Men det kan vara svårt att komma ihåg eller hinna med. Jag har så mycket att göra under sommartid, framför allt med familjen och alla barn som har sommarlov, att jag måste prioritera hårt bland alla sysslor. Uppbindningar får ofta vänta eller görs provisoriskt. Och en taffligt uppbunden planta ramlar lättare omkull, då är det risk att skörden försämras. Därför väljer jag att odla låga sorter, av i princip allt. En låg brytböna som jag tycker mycket om är sorten 'Nautica'. 'Waverex' är en låg märgärt (alltså vanlig grön ärta) och 'Norli' är en låg sockerärt.

 

Förslag på grönsaker

Här är en kort lista på grönsaker som kan vara bra att börja med:

 • sockerärter
 • sallat
 • brytbönor
 • potatis
 • dill
 • grönkål/svartkål

 

Kombination av lätt och svårt

Visst är det så att också enkla grönsaker kräver sin omvårdnad, men mycket mindre än till exempel kål och tomater. Genom att välja en hel drös med ganska lättodlade grönsaker har jag tid att ta hand om de som behöver lite mer uppmärksamhet. Det blir en bra mix tycker jag.

 

Rädisfröer i jord i ett pluggbrätte.

Jag tycker att rädisa är en väldigt lätt grönsak och sår den både direkt i landet och i pluggbrätten för senare utplantering.

 

Gör research

Att köpa fröer är det roligaste som finns. Jag kan sällan stå emot när jag passerar en fröställning och impulsköper alltid. Vid det här laget har jag bra koll på vad det är jag köper och framför allt vad jag letar efter. När jag köper nya sorter läser jag ALLTID på baksidan/beskrivningen för att få veta mer om växten. Ta för vana att göra det du med för att slippa överraskningar. Ta reda på hur hög växten är, när den förväntas ge skörd, om den går i blom sent, tål kyla, gror fort eller långsamt, kräver mycket näring och så vidare. Allt det här gör det lättare att välja mellan olika sorter.

Jag köper nästan alla mina fröer på nätet. Där finns ofta bra beskrivningar av sorter, jag kan googla fram bilder och välja med omsorg från olika leverantörer. Det är mycket bekvämt. Utbudet är ofta mycket bättre än i butiken och de flesta firmor är snabba med att leverera hem direkt i brevlådan. Vill du ha tips på fröfirmor så kan du läsa inlägget Fröbutikerna på nätet gör inköpen till en mysstund. Glöm inte att läsa kommentarerna, där finns också många tips.

Vill du läsa mer om enkel odling kan du läsa bloggserien Den lilla köksträdgården i fyra avsnitt. För medlemmarna på min sajt skriver jag också varje månade en särskild serie längre artiklar om nybörjarodling. Bli medlem här och läs gärna serien Nybörjarodling här.
/Sara Bäckmo

 

 

9 svar till “Nybörjarträdgård: Enkla grönsaker”

 1. Elisabeth Östrén skriver:

  Fantastiskt roligt att hittat din sida 🙂 Vilken inspirationskälla dina bloggar är!! Tack!

 2. Lisa Runeqvist skriver:

  Helt fantastiskt att få alla dessa tips och råd om odling. Nu är jag ännu mer taggad ?
  Tack Sara!

 3. Ida popa skriver:

  Idag sådde jag enligt din toppen video att vinterså i plastback. Jag sådde tidig och sen vitkål, spetskål 'filderkraut', persilja, dill, timjan, oregano, sallat och mangold.. fuktade med kallt vatten och ställde på utsidan i skuggigt läge.. bor i zon 3 och hoppas på att jag inte klantat till alltihopa ? är jättenervös att allt ska bli misslyckat, vad tror du? Tack för fantastiska tips och inlägg

 4. Maria blom skriver:

  I somras fick mina sockerärtor mjöldagg. Det känns hopplöst, dessa ska ju vara superenkla att lyckas med

 5. Idag har jag sått lite allt möjligt. Dels att övervintra i växthuset och dels bredsått gamla fröer i ett stort lågt tråg. Ska bli jättekul att se om det blir något att klippa. Sådde också gamla salladsärtfrön och hoppas att det blir ärtskott precis som du gör med gula ärtor. ????❤️?❤️

 6. Jonna skriver:

  Åh jag vill jag vill jag vill men vet inte var jag ska börja. Har en trädgård som är helt överväxt då tidigare ägaren bara låtit allt växa fritt och vilt. Buskar och träd om vart annat som tagit över helt. Var börjar jag? Skulle helst velat hyra in en mingrävare och gräva upp allt ihop men tror inte det är rätt väg att gå, men var börjar jag? Så att det ändå blir något vettigt men inte för mycket så man tappar sugen! Svårt att lägga upp en plan!

  • Helen K skriver:

   Hej Jonna!
   Jag skulle börja med ett par tre pallkragar. Ställ dem där du tror att du vill ha din odling, lägg rejält med tidningspapper i botten, i med jord och kör på! Växter som växer uppåt i en krage, rotfrukter två kragar på varandra. Köp lite fröer att föröka inne och lite för direktsådd senare i vår. Många sorter går att göra på båda sätten med, då får du en tidig omgång och en senare.
   När du sen går och njuter av dina odlingar i vår och sommar kan du röja lite här och där. Då ska du se att det blir finare och finare. Röj bara inte bort för mycket, det är nog lätt att ångra sig senare då. Gör några fina små hörn eller delar av trädgården, så blir det roligare och roligare!
   Heja dej!!

   • Jonna skriver:

    Åh tack för tips, problemet är väl att det inte finns någon bra plats för pallkragarna heller ? eller inbillar jag mig bara. Jag måste nog bara börja och det ska jag göra nu!

    Sen funderar jag över det gamla landet som just nu är överväxt med buxbom, rhododendron och tuja, hur kväver man dem? Tänker att de grova rötterna från de växterna omöjliggör för grönsakerna att växa eller tänker jag fel? Det landet är ju perfekt placerat i trädgården, kan jag täckodla över alltihop? Räcker det för att kväva de stora buskarna om jag bara tar ner dem? Sen står där ett träd precis vid sidan som jag vill spara för det skapar en lite skuggigare plats i hörnet eller tänker jag fel? Ska jag ta bort det? Kan man täckodla runt trädet? Så många frågor ?

    • Lena Brännholm skriver:

     Hej Jonna
     Det bästa med att vara medlem här på Saras sida är att du kan nog hitta svar på nästan vareviga fråga du har. Det har jag fått på mina alla fall ☺️ Antingen av Sara eller av någon annan medlem här. Använd sökfunktionen uppe till höger så kommer det massor av artrikare och videos. Ett annat tips att gå in på vår Facebook grupp också, finns så många otroligt duktiga människor som inte blir irriterad på våra (nybörjare) i vårt eget tycke ”dumma” frågor.
     Jag är otroligt glad att jag är medlem här, hoppas du också ska känna så
     /Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *