10. januari 2019

Välkommen till ett nytt år med Skillnadens

Vad har vi på gång för det nya året? Vi har verkligen uppskattat att tänka nytt inför året och dra igång projekt som ni som läser har efterfrågat. Fler och längre videos, podd och gemensam utmaning bland annat. Här berättar jag mer om vad du har att vänta på Skillnadens under 2019.

Ett vackert, sprött huvud av spetskål växer i fint morgonljus i växthustunneln.

Den snabbväxande spetskålen 'Early Jersey Wakefield' - färdig att skörda i maj.

 

Det känns så otroligt roligt att starta ett nytt år "på jobbet"! 2018 var mitt livs bästa yrkesår och även om jag inte lagt så mycket tid på att summera och utvärdera kan jag lätt säga att jag sällan känt mig så kreativ, produktiv och nöjd på jobbet. Inom ramarna för Skillnadens på sarabackmo.se har jag skapat en utmärkt plats för att dela med mig av mitt trädgårds-liv och gensvaret under förra året var otroligt fint!

I januari 2018 lanserade jag min nya sajt, med blogg och ett helt nytt medlemsinnehåll med långa artiklar, videos och möjlighet att ställa frågor varje månad i en särskild Q&Q-artikel. Under året har cirka 3 200 läsare blivit medlemmar på sajten! Totalt har vi haft cirka 4 miljoner sidvisningar. Det gör mig otroligt stolt och jag vet att mina kollegor känner likant. Tack för att ni vill läsa och se det vi producerar!

Under det här året har vi flera roliga projekt på gång. Eftersom jag vet att ni tycker det är toppen med lite framförhållning tänkte jag berätta om några av dem här.

 

2019

Podd Skillnadens: Närmast i planen ligger releasen av en alldeles ny podd! Den här gången blir det ett program i egen regi - Skillnadens av Sara Bäckmo. Vi hoppas att allt är klart till på lördag morgon. Håll utkik här på sajten då! En del av podden under våren kommer att vara en inläst artikelserie, det tycker jag ska bli jättekul att prova på! En podcast är ett radioprogram som laddas upp på nätet. Det kan höras via till exempel appar för podcast i mobiltelefonen och via Spotify.

Boksläpp: Nästa vecka, den 17 januari, kommer nya boken Odla med barn i Skillnadens Trädgård ut i webbutiken på sarabackmo.se. Helt overkligt att ännu en bok ser dagens ljus under våren. Odla med barn finns i butik i början av mars, men jag har beställt 1000 ex som anländer direkt från tryckeriet den 14 februari - på Alla hjärtans dag! Precis som när vi förhandssläppte Vinterodling får du som läser Skillnadens möjlighet att förhandsboka böcker via sajten. Det är bara via min egen webbutik som signerade ex kan köpas, utöver då jag håller föredrag och säljer böcker där. Du som är medlem på sarabackmo.se köper boken för 200 kronor + 45 kronor i frakt. All info finns på webben nästa vecka.

Ljudbok: I slutet av januari läser jag in Skillnadens Trädgård (min första bok) som ljudbok! Jag vet inte än när den kommer att släppas i ljuboks-apparna, men håller er uppdaterade om det. Spännande ska det bli!

Mönster stickat och virkat: Inom kort har vi gjort klart funktionen för att kunna sälja mina mönster och beskrivningar via webbshopen - nedladdningsbara - det är något många frågar efter.

Odlingskurser: I mars och april håller jag vårens odlingskurser på Rinkaby Gård. I mars samlas vi för en kurs i vinterodling och i april är det arbetet med att skapa en ny köksträdgård som är temat. Läs mer och anmäl dig till en underbar helg!

 

För medlemmar

Självklart hoppas vi att så många som möjligt vill bli medlemmar under våren och läsa långa artiklar och ta del av videos och erbjudanden speciellt gjorda som medlemsmaterial. Det går fint att bli medlem för en längre tid eller ha ett löpande medlemskap månad för månad. Vi har ingen bindningstid, så det är bara att bli med en månad och se hur det funkar.

Läs mer och anmäl dig här: Bli medlem på sarabackmo.se

Den här våren har vi tänkt mycket på att skapa material som ni som är medlemmar på sajten önskat. Vi vet att ni uppskattar videos, särskilt nördiga artiklar och att ha möjlighet att ställa frågor. Dessutom vill ni ha fler möjligheter att interagera med varandra.

Vi har tre nya större projekt under våren som vi hoppas ska bli uppskattade. Det ena drar igång redan nästa vecka; en kål-utmaning!

 

Utmaning: Här odlar vi tidig kål tillsammans enligt min modell med sådd i januari och skörd i april-juni. På medlemssidorna gör jag både videos och artiklar med uppdateringar från min egen och era odlingar, ja under förutsättning att ni delar med er av material förstår. Målet är en sammanställning av resultat från olika delar av landet som inspiration till kommande år.

Så-kalender: Istället för julkalender sår vi tillsammans hela mars månad i en gemensam så-kalender! Trettio grönsaker ska i jorden, dag för dag eller vecka för vecka. Jag delar min sådd varje dag i ny uppdatering på medlemssidorna.

Vinterodling i lång videoserie: Ända sedan juli har jag spelat in långa avsnitt till en videoserie för er medlemmar, där ni ska få följa med i min vinterodling månad för månad. Hela serien kommer troligen att finnas i vår webbutik, möjlig att se för alla, men när det blir vet jag inte riktigt. Jag har just sett den första delen färdigklippt och tycker det är så roligt att en så stor del av året dokumenterats och sammanfogats till ett kort program i flera avsnitt!

Tema sådd hela året: Månad för månad gör jag en utförlig guide för några av de grönsaker jag odlar, med inriktning på sådd. Rätt nördigt och förhoppningsvis inspirerande.

Tunnel-tema: Varje månad får du hänga med i en ny artikelserie där jag fokuserar på året i stora tunnelväxthuset. Tips, idéer och tankar som aktuell månad för med sig.

Videodagbok Sara säger: Under året fortsätter jag också med mina uppdateringar om allt jag gjort i trädgården, sådder, planeringar, inköp och skörd. Det blir en utmaning, allteftersom våren kommer. Phu!

Medlemsdag: Vi hoppas också kunna bjuda in till en eller två medlemsdagar under sommaren. Inga datum är spikade än.

 

Som en liten cliffhanger kan jag också hinta om att vi håller tummarna för att kunna presentera ännu ett litet "släpp" under våren-sommaren. Det är så väldigt roligt att ha möjlighet att kunna fullfölja idéer som är bra! Mer info när avtal och sådant är avklarade.

Hoppas du blir nyfiken och ser fram emot att dela det här odlingsåret med mig! Du får mer än gärna höra av dig om du har andra idéer om sånt som skulle vara användbart att läsa och ta del av här på sajten. Lättast är att kommentera det här blogginlägget men du kan också maila till info@sarabackmo.se.
/Sara Bäckmo

 

16 svar till “Välkommen till ett nytt år med Skillnadens”

 1. Emma Jansson skriver:

  Jippie, vilket toppenår! Det är ju genialt sätt att använda sociala medier - att så och odla tillsammans:)
  TACK!

 2. jesaen skriver:

  Åh vilket underbart år! Så mycket spännande att ta del av. Boken längtar jag så efter! Förstår inte hur du hinner med allt men är tur att du har lite anställda nu så du inte bränner ut dig. 🙂 Tack för allt du gör!

 3. tofta.design skriver:

  Vad roligt med allt du delar med dig, ger så mycket inspiration. Nu har jag två växthus o rabatterna ökar hela tiden i antal (det suckas en heldel från grävhjälpen) men iår skalljag börja täckodling på riktigt. Sorterar nu fröer o ritar upp rabatterna för att veta var jag skallplantera ell så. Tack snälla Sara du ger så mycket positivitet 👩🏼‍🌾😀

 4. kristina.kvastad skriver:

  Härligt! Gillar verkligen när det är lätt att följa med i det du gör och härma utifrån den zon man bor i . Ett lätt sätt att komma igång och komma ihåg!

 5. w_anneli skriver:

  Men åh vad kul! Jag kommer hänga på! 🙂

 6. Lena Jutgård skriver:

  Åhhhh så roligt år du bjuder oss på. Jag kommer med glädje fortsätta följa dig på resan parallellt med min egen ny startade resa 2018, med tunnel och odla mycket mer.
  Tack Sara för all insperation du delar med dig av det ger mig så himla mycket positiv energi och insperation att vilja testa nytt, undersöka nya vägar och SÅ MYCKET 😉
  Tack 😍❤️

 7. andersthorsander skriver:

  Härligt. Berättar du i god tid vilka fröer som ska inhandlas om man vill vara med ? Största önskan är att du gör TV-program om trädgård. Häls Aila

 8. katinka skriver:

  Låter jättekul alltsammans! Vilken tur att jag hittade hit just nu... eller det kanske var meningen? Blir väldigt peppad av kålutmaningen. Tänk om jag kan skörda kål när jag kommer hhem i maj, efter att ha varit borta halva våren! Skynda dig att tipsa om vilka sorter, så jag hinner så!

 9. Pia Ruthgård skriver:

  Har nu följt dig i ca två år och det har medfört att mina grönsaksodlingar har "exploderat" i mångfald och skörd! Är stadsbo och du har lärt mig det mesta av det jag kan idag. Youtube-filmerna har varit avgörande för mig, där du visar hur man gör "allting". Stor skillnad pedagogiskt mot att "bara" läsa. Är så glad och tacksam för din positiva inspiration. Dina planer inför 2019 blir kanon att följa!

 10. Lisa Runeqvist skriver:

  Hejsan! Så kul att du vill och orkar fortsätta utveckla ditt arbete. Jag är så glad att jag började följa dig och att jag deltog i din första utbildning/kurs på Rinkeby gård. Trodde aldrig att jag skulle få egna fina purjolöken som jag fick förra året; andra gången som jag drev upp purjolök. För att inte tala om kålen, så gott och riklig skörd. Egen blomkål är oslagbar.
  TACK!!!

 11. elapalmer77 skriver:

  WOW WOW va mycket KUL som är på G & jag som har problem att hinna med att läsa allt redan! Hur ska jag hinna jobba?? HAHAHAHA, får kanske lägga in om tjänstledighet hos "chefen". Vilken tur att jag ÄR chefen 🙂 Podd & ljudbok så HÄRLIGT! Sticka kan jag tyvärr inte men ska villigt erkänna att blir sugen på att kunna efter all fiiina plagg du bär. & KAPPAN i senaste "Sara säger" I´M IN LOVE!!! Kålutmaning & så-kalender, jag säger bara jag LÄNGTAR! Ja just det sen ska jag på kurs igen, jag TOK LÄNGTAR! Såååååå tacksam att jag "hittade" dig & Skillnadens då en gång för längesen när jag letade efter "gamla rostiga" cyklar på Instagram HAHAHAHA 🙂 Kramar Mikaela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hi hi, man vet liksom aldrig vad man hittar bakom insta-konton =) Kappan är från Olars Ulla. Den är super! Ses i vår. Kramar!

 12. lenaJohannaLantz skriver:

  Kan bara instämma i alla glada tillrop! Det här är min första månad som medlem efter att ha följt dig i ett år. Du har inspirerat mig till att utöka odlingen från att bestå av i princip tomat, gurka och potatis till en massa olika grödor i fyra kvarter (dock inte lika stora som dina tyvärr). Men jag har svårt att riktigt få kläm på när allt ska sås, omplanteras och sättas ut för att få skörd året om, så det låter toppen att du skriver exakt det du sår, mer av det!

 13. kerstin.h.olsson skriver:

  Tack, Sara!
  Så otroligt kreativ du är!
  Jag har följt dig i flera år, och löste medlemsskap så snart du startade din egen site.
  Nu när du frågar oss om våra idéer, måste jag bara skriva min önskan.
  Den är måhända alltför stor, men man kan genomföra den stegvis, så blir det kanske mer överkomligt.
  Du odlar både många olika slags grönsaker och många olika sorter,
  och testar nya sorter hela tiden. Detta är ju fantastiskt! De olika sorterna har ju olika egenskaper, och kan ju därför ha både för- och nackdelar, beroende på vilka odlingsförutsättningar vi har.
  Du nämner ofta sortnamnen i dina videor, eller skriver dem i blogginlägg.
  Men när jag sitter vid datorn och ska beställa, det kanske är ett rabatterbjudande på någon webb-butik som jag vill utnyttja, har jag glömt dessa sortnamn, och jag hittar inte alltid tillbaka till dem, trots att jag söker på siten.
  Så min önskan är en lista/förteckning per grönsak, över de sorter du odlat och deras egenskaper, för- och nackdelar. ("Vilken gul lök var det nu som ger stora lökar, vilka betor tål att sås tidigt, vilken sallat är härdigast, vilken huvudkål har kortast utvecklingstid....?")
  Jag skäms lite över att be om detta, eftersom denna önskan är rätt stor, men du bestämmer!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack! Ja, vet att detta är en önskan som många har. Jag har försökt göra en light-variant i serien Sara säger på medlemssidorna, där jag berättar vilka sorter jag sår. Ska gärna försöka nämna om det är någon särskild jag har som favorit så det framgår.

 14. ingalisaadler skriver:

  Åååååh hurra! Vilket härligt år jag har att se fram emot, kände jag nu för första gången hittills in i 2019! Kålutmaningen antagen 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *