Nytt grus på uteplats och parkering - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nytt grus på uteplats och parkering

Baksidan på frustugan fick ett fint lyft när nytt grus lades på. Berget, byggnaderna och växterna kommer mer till sin rätt nu. Jag tog hjälp med arbetet och fick en ny uteplats på en dag.

Uteplats vid ett berg med grus och krukor.

Min fina uteplats nedanför berget ser mer inbjudande ut utan ogräs.

 

Tidigare i juni blev det äntligen klart med nytt grus här på Berghem! Det tog inte lång tid efter att jag köpt huset i maj 2019 förrän jag insåg det omöjliga i att rensa bort ogräset som fått fäste - för hand. Under vintern var också delar av uppfarten en enorm lerpöl som gjorde det närmast omöjligt att köra upp till huset med bil. Det blev särskilt krångligt när en del grejer, som böcker och utemöbler, skulle levereras. Sånt behövde jag också ordna.

Efter att jag svurit ett tag och funderat på olika lösningar blev det enda rimliga att ta hjälp. Här i vår fina by Kalvsvik har vi uppsjö av företag inom många olika branscher och det är lätt att få hjälp med allt möjligt.

Baksidan har varit lite av en förvaringsplats under vintern och jag har inte brytt mig om att hålla ordning alls eftersom allt ändå skulle bort och göras om. Så när samtalet om att det var dags att sätta igång väl kom, fick jag jobba som en liten iller med att flytta omkring saker. Skönt att ha det gjort!

Så här såg den igenvuxna uteplatsen ut innan jobbet började.

 

Baksida igenvuxen med ogräs.

Uteplatsen runt huset har varit grusad, men vuxit igen med ogräs.

 

Baksidan av en tomt med ogräs på gruset.

Baksidan av huset är egentligen en väldigt fin plats, men har vuxit igen av ogräs.

 

Uteplats vid ett berg ,med ogräs i gruset.

Längs berget är det fuktigt eftersom vatten rinner där vid regn, här har ogräset tagit över helt.

 

En stor grävmaskin på en liten tomt.

Lycka att ha en grävmaskin på tomten! I ett huj skalade Anders av översta gruset med all växtlighet i.

 

Närbild på en skopa som jobbar, med krukor med blommor i förgrunden.

Det skulle varit helt omöjligt för mig att få bort all växtlighet i gruset själv, under rimlig tid.

 

En ny baksida

Och så här blev det! Rent och fint och enhetligt. Och den gång som tidigare bundit ihop baksidan med trappan ut mot vägen har gjorts i ordning med. Så bra!

Uppfarten är också fixad. Med nytt grus som packats hårt.

 

Bild på uteplats med nytt grått grus.

Min uteplats blev som ny, på bara några timmar. Så lycklig!

 

Grått grus på uteplats och träfärgade utemöbler.

Uteplatsen upplevs som mycket större nu, när det inte är en massa ogräs som stör.

 

Uppfart med grus.

På den lilla uppfarten ligger ett mindre grus som packats hårt, för att inte rasa ut på vägen nedanför.

Materialet

Gruset som använts till uppfarten heter "grus 0/16". Det är ett grus med olika storlekar, där de mycket små partiklarna (nästan som mjöl) binder ihop och packar gruset på marken. Ett större grus hade rullat nerför sluttningen ut mot vägen.

På uteplatsen har ett grus som heter "makadam 8/16" använts. Det valdes för att det är prisvärt och den typ av grus som legat på platsen tidigare.

All tidigare grus och växtlighet har skalats bort med grävmaskin. En geotextilduk har lagts på två ställen, där det i underlaget fanns ren jord. I huvudsak är orsaken inte att hindra ogräs från att växa upp, eftersom växtligheten är bortgrävd, utan för att inte gruset ska blandas ihop med jorden under. På övriga underlaget ligger gruset på tidigare underlag, av packat grus eller berg.

 

Tre tips om grus på marken

Anders Sagebrant på STV i Kalvsvik har gjort jobbet tillsammans med en kollega. Han har några tips till den som vill göra ett liknande jobb.

 1. Oavsett om du ska göra jobbet själv eller be någon med maskin om hjälp, så är det viktigt att skrapa bort ogräset och växtligheten. Många säger att man måste ha duk för att det hindrar ogräset, men nästan allt ogräs kommer ovanifrån. All växtlighet på platsen ska skrapas bort. Lägg duk på platser där det är uteslutande jord, för att hindra att materialen blandas.
 2. Ska du köra bil på gruset är det bra att inte lägga för tjockt lager grus, då blir det jobbigt att köra och det blir en massa spår. Ska du bara gå i gruset kan det vara tjockare lager. Det är också lättare att sköta tjockt lager med grus, det blir till exempel enklare att kratta.
 3. Ta för vana att kratta igenom gruset två gånger i månaden för att hindra ogräs att få fäste. De flesta orkar inte kratta så ofta, men det gör verkligen stor skillnad. Det finns särskilda krattor som är lätta att kratta med i grus.

 

Gång längs ett rött hus.

Här längs norrsidan hade ogräset helt växt igen över den gamla grusgången. Nu finns nytt grus på plats och det blev så fint!

 

Det tar några regn till och lite mer gående fram och tillbaka innan gruset polerat fram sina nyanser. Just nu är det mest grått av damm. Men det är klart!

Nu är det dags att plocka fram trädgårdsmöblerna och ställa ut krukorna. Plantera mera och installera bevattningen. Och plocka blommor och pynta berget och sätta krasse som väller ut över gången. Sommarmys!
/Sara Bäckmo

 

 

 

29. juni 2020

6 svar till “Nytt grus på uteplats och parkering”

 1. Aina Abrahamsson skriver:

  Jätteläckert. Gillar kontrasten mellan gruset och växtligheten. Så snyggt!

 2. Lena skriver:

  Härligt! Såå fint det blev! Vi la stenmjöl, runt växthuset, för några år sedan, och satte ut pallkragar runt om. Bara att kunna lämna saker framme, utan att behöva tänka på att flytta undan för gräsklipparen. Ha det så fint, där på Berghem!

 3. Linda skriver:

  Hej,
  Vad fint de blev.. sån skilland. Tänkt göra likande och ser ut att vara ungefär samma yta. Får man fråga vad kalaset gick på? Blev de dyrt?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tror att allt landade på 17 000 ungefär. Med arbete, maskiner och grus på rätt stor yta. Tycker det var bra!

 4. evamajsan skriver:

  Vilken skillnad, ett stort lyft både praktiskt och estetiskt. Krukor, möbler och husfasader framträder tydligare. Och så lättskött. Kanske du ska göra något liknande hemmavid, fast kanske bara några mindre gångar där det vill växa igen för dig? Tänkte på din fundering om framtiden och en mer lättskött och hanterbar trädgård. Blir ivf sugen på att göra ngt liknande där det har vuxit igen för mkt hos oss. Förstår din glädje över resultatet!

 5. Caroline skriver:

  Hej! Vad trevligt det blev! Funderar på att göra något liknande men är osäker på om vi kommer ha råd... Inte med själva gruset/singeln utan med förarbetet. Vad kostade grävningen samt att få massorna bortforslade? Hur djupt grävde ni och stort är området ni gjorde vid? Tack på förhand! /Caroline

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *