19. september 2015

Dubbelrader i djupbädden

I några klipp får du följa en av mina djupbäddar under säsongen. I veckans klipp visar jag hur jag använder den djupa bädden riktigt effektivt genom att odla i dubbla rader.

 

Än har vi inte skördat några morötter i den här djupbädden. De står kvar i backen ett tag till för att sedan lagras. Hur ska jag visa senare. Här ser du hur jag grävde den nya djupbädden för ett år sedan:

Här ser du hur jag grävde om bädden i våras för att få riktigt lucker och fin jord till de kraftiga höstmorötterna:

Se gärna fler klipp från min trädgård i LandPlay. Det går fint att prenumerera på min kanal också. Klicka på den orangea knappen med ett öga på under respektive klipp och fyll i din e-post. Då får du ett mail var gång ett nytt klipp laddas upp.
/Sara Bäckmo

4 svar till “Dubbelrader i djupbädden”

 1. Hanna skriver:

  Hej Sara.
  Jag lär mig massor om odling av dig. Jag förstår att du av flera olika skäl lägger väljer film, men för mig är det negativt. Jag har jättedålig täckning där jag bor och det finns inte en möjlighet att jag ens skulle kunna ladda ner små miniklipp. Jag föredrar alltså ett gammalt hederligt blogginlägg med text och illustrerande bilder. Så nu vet du det.
  /Hanna

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Hanna! Så bra att du skriver, jag tror att det är fler som har svårt att se klippen.
   Allt material jag delar i klippen finns som blogginlägg också. Dessvärre är det svårt just nu att söka efter inlägg direkt på bloggen, jag hoppas det ska ändras snart. Om det är något klipp du skulle vilja läsa om istället så googla gärna ett sökord plus skillnadens så tror jag att du hittar det du söker. Dubbelrader har jag till exempel skrivit om vid flera tillfällen. Här är länk till ett av inläggen: https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/storre-skord-med-dubbelrader/ Hälsningar Sara

 2. Emma skriver:

  Vad är det för skillnad på upphöjd bädd och djupbädd? Vårt land vart alldeles för kompakt och blött i år. Inte mkt som växte bra där. Kanske lite pga. Läget på landet, regnet och kylan också. Fick rådet att försöka höja upp landet genom att lägga kvistar och sådant underst, därefter gräsklipp eller annat material och sedan jord som därefter fylls på med organiskt material hela tiden. Finns behov av att "vända" på jorden i mitt fall också? Eller räcker det med att fylla på med organiskt material kontinuerligt? Tänker mig att det blir svårare för kvistar att brytas ner om man vänder upp dem hela tiden. Hälsningar /Emma

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   En upphöjd bädd är ofta inte grävd på djupet. En djupbädd är grävd med kanske ett djup på två spadtag, vilket ger väldigt lucker och fin jord till grönsakerna. Förutom djupet brukar djupbädden också vara upphöjd, den blir liksom det när den grävs om så ofta och matas med massor av material.
   Jag tror du gör helt rätt som matar dina bäddar ovanifrån och låter växtmaterialet bli jord allteftersom. Du ska inte vända jorden utan bara fortsätta att mata bädden genom att lägga på material. Det är så vi som täckodlar gör, odlar utan att gräva men matar bäddarna ovanifrån. Det ger jättefint resultat. Håller tummarna för dina bäddar! Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *