Jag gör sen sådd av morot

Det har varit så varmt att jag inte vågat mig på att göra några av de sådder som annars skulle gått under benämningen höstsådd. Nu är första fröna i jorden.

I veckans klipp delar jag några av mina bästa tips när det gäller att så grönsaker under höst och vinter för skörd tidig vår. Några bra saker att tänka på och ett stort no-no kan du se här:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,56918" yos yod yot ]

 

I lådan där morötterna såddes har jag under hösten skördat en sensommarsådd av spenat, mängder av salladslök som planterades ut sen vår och innan dess mer spenat som såddes under vintern. Ganska bra utdelning för en enkel pallkrage. Här kan du se hur jag sådde spenaten första veckan i februari:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46493" yos yod yot ]

 

Förra veckans klipp handlade om hur jag lagrar vintermorötterna direkt i backen:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,56256" yos yod yot ]

 

Jag lägger upp ett nytt klipp från köksträdgården varje vecka i Skillnadens Play-kanal. Har du svårt att se klippen där finns de också på YouTube. Prenumerera gärna så du inte missar något klipp. Det är gratis att titta.
/Sara Bäckmo

19. december 2015

4 svar till “Jag gör sen sådd av morot”

 1. Ellinor skriver:

  Hej!

  Jag har en fråga kring odling i bänkar som är täckta på olika vis - hyr resonerar man kring vattning? När? Hur? Hur mycket? Ta tex din morotsådd du visar i klippet, när behöver de vatten?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej,
   Nu står lådan utan lock och jorden där hinner bli fuktig och fin. När locket väl åker på märks sedan ganska tydligt när det översta lagret börjar se lite torrt ut och då behövs vatten. Om det fortfarande ligger snö ute brukar jag i första hand lägga snö på jorden, alternativt vattna mycket sparsamt. Vill inte att jorden ska bli plaskvåt om kommer riktigt kallt väder.
   Om det ligger lock på lådan brukar jag inte behöva vattna så mycket, det bildas kondens som droppar ner och så. Det gäller att hålla koll hela tiden, men det gör jag ändå eftersom jag under våren också behöver glänta på locket och släppa in frisk luft. Det blir lätt för varmt i en liten instängd låda.
   Hälsningar Sara

 2. Kerstin skriver:

  Spännande, själv sådde jag morötter igår utanför Hovmantorp. Jag har inte heller vågat så innan. Idag visar temperaturen på 9 grader men det ska, som du säger i klippet, bli kallare i nästa vecka. Första gången med vintersådd här. Superspänannde. Tack för inspirerande klipp som alltid!

 3. Åsa skriver:

  Hej Sara,
  har sett att du använder bokashikompost. Efter att vi fick påhälsning i höstas av en råtta som finfördelade isoleringsmaterialet i vår hushållskompost så är jag nu nyfiken på att pröva bokashikompost istället. Jag har två frågor om dem;
  Jag har förstått det som att man gräver ner komposten direkt? Vad gör du på vintern när marken är frusen?
  Vad gör du med vätskan som bildas? Använder du den också?
  Vänliga hälsningar
  Åsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *