Kål - månadens grönsak

I veckans klipp från Skillnadens Trädgård visar jag hur min kålplantering ser ut nu i september och berättar varför jag så gärna vill odla kål - trots att så många andra gillar den minst lika mycket som jag.

Min kål har vuxit bra i år, även om en del plantor ballat ur. Flera har gått i blom och några har bara stått och stampat. Ännu fler har fått skador efter angrepp. Ändå har det blivit gott om mat kvar till oss. Här visar jag månadens grönsak. Kål.

Och är du nyfiken på hur kålplätten såg ut i juni? Här visar jag hur jag planterar kål i mina täckodlade bäddar. /Sara Bäckmo

26. september 2015

7 svar till “Kål - månadens grönsak”

 1. Lena skriver:

  Har du bara tyg istället för täckduk på kålplanteringen eller använder du tyg till alla land som behöver täckas?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Njae, tyg kanske är fel att beskriva det som. Det jag täcker kålen med är alltså en gardin av tunt nät. Den använder jag inte för att skapa värme eller mer skyddad atmosfär för kålen, de gillar att ha det luftigt och lite svalt. När jag odlar tidigt och sent på säsongen använder jag fiberduk istället, den håller värmen kring plantorna bättre. Hälsningar Sara

 2. cecilia lejon skriver:

  På "bondpermis från syltgrytan!", jag gick till loppis o köpte tunna syntetgardiner i olika färger, 10:- - 15:-/ luft och sydde i hop till stora stycken, som jag har täckt min kål med. Gardinerna går att tvätta o är mycket hållbarare än fiberduken. Mot kylan andvänder jag bubbelplast på rulle, Biltema har, här i Motala, samt fiberduk, bubbelplasten regnar det inte igenom, så jag måste täcka av när det blir regn, andvänder även bubbelplasten till mina hemsnickrade skärmar.

 3. Nästan all kål vi har har ätits upp av kållarver i år. Klarar övertäckning att hålla dem borta nästa år och behöver man göra något redan i år? Jag misstänker att de bara blir flera för varje år trots att vi skiftar odlingsland. De verkar gå ner i jorden. Har du varit med om något liknade?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Fy så tråkigt när allt blir uppätet! Larverna, om det är larver som ätit, kommer av att fjäril och kålmal lägger ägg på kålbladen. Äggen syns som orangea pyttesmå kluster. Äggen kläcks och bildar hundratals larver som är glupska som tusan. De lever vad jag vet inte vidare i jorden. Att de blir fler och fler har nog mest med otur att göra, vissa år är riktiga mal-år, andra är fjärils-år. Genom att täcka landen får fjäril och mal svårt att lägga ägg på plantorna och då undviker man larver. Hoppas du orkar göra nya försök nästa år. Håller tummarna! Hälsningar Sara

 4. Therese Lind skriver:

  Hej! Är så glad att jag hittat din blogg!Blir på gott humör varje gång jag kikar in ?För mig fungerar den både som inspiration och praktisk handbok, älskar't! ?

  Har du erfarenhet av att odla savoykål? Jag har läst att den är svår att lagra men hoppas på något tips från Skillnadens Trädgård.

  Jag har kommit på mig själv att flera gånger fundera över vad gränsen går för skörd som används till mat alt får bli täckmaterial. En vill ju liksom helst äta det som odlats fram! Själv har jag ruccola som får mängder med små hål men där jag trots intensiv spaning inte kan se skadedjuren. Bortsett hålen är den generös i både mängd, färg och smak, så för mig duger den fint till tallriken! Vart går din gräns för olika grödor?

  Tack!

  Therese Lind

  • Sara Bäckmo skriver:

   Savoykål är en av de finaste kålsorterna tycker jag. Men precis som en del kål kan den vara svår att lagra. Vill du ha lagringsduglig kål är det allra bästa att odla en sort som är riktigt köldtålig och som kan stå länge i landet, där klarar den sig bäst. Savoykål är med sina krusiga blad riktigt tålig.

   Din rucola har med största sannolikhet drabbats av jordloppor eller liknande. De hoppar iväg när man vill kika på dem. Jag brukar spruta på bladen så hårt jag vågar med vattenslangen. Det stör jordlopporna så de flyttar nån annanstans. Men som du säger så gör några hål mer eller mindre ingen större skada. Vi äter dem ändå och rucolan växer så snabbt att de knappast hinner sätta i sig rubbet. Hälsningar Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *