Nytt poddavsnitt om ogräs - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Nytt poddavsnitt om ogräs

Har du någon särskild taktik för hur du ska handskas med ogräs, eller blir det lite som det blir? Jag tänkte ha ogräs lite som ett fokusområde för nästa år.

En illgrön del av köksträdgården, med mycket våtarv.

Den här sommarsådden invaderades fullständigt av våtarv sommaren 2018. Skörden blev fin trots allt, men var inte roligt att se.

 

I somras började jag grunna lite mer intensivt på ogräs. Jag tycker själv att jag lyckas hålla ogräset på en nivå som är rimlig i köksträdgården, men skulle såklart vilja minimera det ännu mer. Nya poddavsnittet handlar om en ny strategi för ogräs hos mig.

Avsnittet sponsras av Impecta Fröhandel. Du hittar deras kampanj om växtbelysning i länken här. De fina priserna gäller till 24 november 2019.

 

 

 

Här hittar du Skillnadens podd

Glöm inte att lämna en kommentar och/eller ett betyg på podden i din app, då blir jag superglad!

Min podd heter alltså Skillnadens av Sara Bäckmo. Du kan höra den via appar för poddar, som i iTunes och Acast till exempel. Du kan också lyssna här:

 

 

Om du vill ha lite extra så har jag också en engelsk podd, som en liten utmaning till mig själv. Den hittar du på iTunes och här:

 

 

Poddarna har inga egna hemsidor eller undersidor här på bloggen, men du når dem genom blogginlägg för varje nytt avsnitt. Välkommen att höra av dig om du har frågor eller kommentarer. Tack för att du lyssnar!
/Sara Bäckmo

14. november 2019

11 svar till “Nytt poddavsnitt om ogräs”

 1. Katinka skriver:

  I vår kommer jag att så vintermorötter och palsternacka i en upphöjd bädd (1x10 m) där det växte potatis förra året. Bädden har hela tiden varit täckt med ca 50 cm ensilage plus tidningar i botten. (Innan dess var det betesvall som plöjts och harvats, massa kvickrot).
  Jag bävar verkligen för ogräsexplosionen som kommer att uppstå när täcket tas bort för att jag ska kunna fröså i april! Då ska jag dessutom resa bort 4 veckor från odlingen, kommer hem i mitten av maj.
  Min plan är nu att innan sådden flytta på täcket och istället täcka hela landet med svart högeffektiv markduk. I markduken tänker jag klippa upp två eller tre parallella långa remsor, eller öppningsr, med ett mellanrum på 15 cm. Remsorna ska vara 3 cm breda. I dessa remsor är alltså jorden var, och endast där. Jag lägger stenar ovanpå markduken för att hålla den på plats. Sen sår jag morot och palsternackor, täcker med köpejord och ev perlit, för att jag ska se var raderna är. Sen lägger jag fiberduk över hela bädden (8 m).
  Markduken tar jag bort på sensommaren, då kan jag också rensa där det behövs, gallra och täcka med organiskt material igen.
  Jag har praktiserat det här med att klippa hål i markduk den här sommaren med kål och purjolök, och det har funkat helt fantastiskt. Men då har det handlat om att klippa upp markduken och sätta plantor, inte om frösådd.
  Det går förstås åt en del markduk, men jag tänker att det får bli så nu i början när min odling är i startfasen och jag måste hålla ner allt gammalt ocräs som finns i åkerjorden.
  Håll tummarna för min morotsodling nästa år!

 2. enstromlilliann skriver:

  Superbra podd om ogräs! prioteringar och åter prioteringar men allt är föränderligt som tur är!
  Odlandet för mig är det bästa som finns för själen förutom mina underbara små barnbarn!
  Det är så härligt att lyssna på och läsa dina inlägg!
  Tack så enormt mycket för det du gör!!
  Lilliann

 3. katrin.zagerholm skriver:

  Åh, detta avsnitt kom så lägligt! Jag hade precis gått ut, rullat vagnen tills dess att bebisen somnat och ska börja rensa ogräs på framsidan. Skrattade faktiskt till när jag såg titeln på podden! ?

  Sen måste jag erkänna mig extremt skyldig till att titta på (överkonsumera snarare sagt) dina videos utan att så mycket som ett gilla tillbaka från mig. Tog verkligen åt mig och har börjat gå igenom alla videos igen nu för att gilla - och så friskar jag upp minnet på köpet!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh så himla gulligt av dig med videorna, tack! Och du, när man har barnvagn är man entledigad från ogräsrensning, de tär sen gammalt =) Men lycka till ändå, för jag gissar att du - som jag- kanske inte låter bli trots allt...

 4. L. skriver:

  Hejsan Sara, jätteintressant podavsnitt!
  Jag håller också som bäst på att utveckla strategier för ogräshanteringen. Även här är maskrosorna det främsta ogräset, och hur mycket jag än drar upp så kommer lika mycket upp. Jag odlar i lerjord, och en sak som jag funderar mycket kring är att ogräs ofta (men inte alltid) är där för att göra ett specifikt jobb som faktist kan gynna mig som odlare. Min sega lerjord luckras ju av maskrosrötterna, och inte bara det, de drar ju upp och tillgängliggör en massa viktiga mineraler och näringsämnen, som jag ju vill ha kvar i min jord. Så för att kunna äta kakan o ha den kvar så rötar jag mina maskrosor i vatten, jag lägger helt enkelt renset i en tunna vatten o låter det ligga där ett tag. Jag gör detta även med andra ogräs, och ibland pimpar jag soppan med lite alger eller djurgödsel. Efter nån vecka när det stinker så vattnar bäddarna med vattnet och sörjan lägger jag på nån bädd, antingen under grönsaker som är krävande eller på nån bädd jag håller på att bygga upp.

  Katinka: vad sägs om ett tunnare lager ensilage, som du sen gör köpejordsfåror i? Ganska djupa, kanske 10-20 cm jord. När du sedan har sått morötterna kan de täckas med en planka i 2-3 veckor, då håller sig jorden fuktig, och man slipper att småfröna vattnas bort...du vattnar försiktigt på plankan vid behov.

 5. Maria skriver:

  Har precis lyssnat på din podd om ogräs.
  Jag har haft trädgård länge, tycker om att rensa ogräs(det är något meditativt över det och nu har jag inga små barn hemma), men är ganska ny på täckodling.
  Min strategi har länge varit ala Ninni. Rensa mycket noggrant några gånger om året och däremellan lite stöd rensning. Två rejäla rensningar har det oftast blivit.
  De senare åren har jag utökat köksträdgården och försökt att täcka den så mycket som möjligt. Då får man nya erfarenheter!!!!
  Som att om man täcker med gräsklipp med maskros i och sedan inte lyckas få tag i tillräckligt med täckmatrial har man en fin "maskrosmatta" på hösten(maskrosen var inte svår att gräva för jorden var ju lucker av täckodlingen, men tiden hade varit kul att använda till något annat). Nästa år ska jag koncentrera min täckodling till en mindre yta, eftersom jag inte får ihop tillräckligt med täckmatrial.
  Allt ogräs har jag samlat i en lång odlingslimpa där jag räknar med att ha koll på fröogräset.
  Nästa år startar jag en ny limpa.

 6. Maria Schultz skriver:

  Angående ogräs, så finns det mkt som går att ta vara på och konsumera precis som det du odlar...bl a maskrosorna används hela plantan som grönsaker i sallad, som spenat, roten kokas ner i grytor och kan torkas. Våtarv som jag tror du fick mkt av i dina odlingar innehåller massor av c-vitaminer och är gott att göra fin sallad på...! Jag plockar fortfarande fast det har varit frost!

 7. evamajsan skriver:

  Hmm funderar mkt kring din nya plan... Har tyckt att din inställning till ogräs känts befriande med att man gör ett ryck nu och då där det är som värst. Innan jag började odla så använde vi oss av den principen på de få perenna blomsterland som vi har och fokus låg nog mest på kantskärning, bara det lyfte oftast hela rabatten. Utöver dessa land så är grusgångarna värst, utan undantag, här tittar det mesta upp och eftersom det är så många år sedan som de anlades så är det nog så att det snart är mer jord än grus i dem och lägga någon duk under fanns nog inte ens på kartan på den tiden. Men, nu till min aha, sedan jag drog igång odlandet utav köksträdgården så har jag insett att ogräset inte är något bekymmer alls, likt Börje Remstam, bara jag har tillräckligt med material till att täcka. Med de stora ytor jag nu odlar så borde ogräset ha satt stopp helt för glädjen, men tack vare täckodlingen så tror jag inte ens att jag lägger en timme totalt per säsong för att rensa. Vi har även börjat täckodla de perenna rabatterna och samma resultat här. Så nu återstår bara bekymret med grusgångarna och här finns nog bara en lösning, gräva bort allt, lägga på duk och på med nytt grus. Det ogräs som rensats har systematiskt lagts på bäddarna, framförallt pumpa/squash-landet eftersom de plantorna sist sätts ut och samtidigt behöver mkt näring. Det har fungerat lysande, inget ogräs har fått fäste där. Har även fyllt pallkragar med ogräs enligt din metod och även detta har fungerat toppen. Så summa summarum, jag är nöjd med att ha följt dina idéer och jag skulle nog fortsätta som du har gjort med att kantskära där det ser bedrövligt ut, lägga tiden på att täcka hellre än att rensa, lägga på duk och täcka med flis på de ställen närmast åkermark el liknande där ogräset tar överhanden. Och fortsätta lägga ogräs överst på täckodlade bäddar och inte släpa iväg det långt bort. Ev. klippa ned blommor som villigt frösår sig. Tror precis som du säger att med mer tid så skulle du ha mindre ogräs, men inte för att du rensar mer utan för att du täcker mer. Nästa år vill jag utöka trädgårdens odlingar med bärbuskar och då tänkte jag ha flera gångar med gräs mellan dessa buskar, min plan för att slippa kantskära är att bonka ned plåt/järn (som är så populärt nu) längs dessa bäddar och naturligtvis täcka även runt buskarna alternativ lägga flis. Lycka till med planen för ogräset! Mvh Eva-Marie

 8. madelene.abresparr skriver:

  Jättebra pod, som alltid. Jag har inte arbetat ut ett klart förhållningssätt till ogräs, så det var många bra tankar för min del.
  Dessutom fick jag lite dåligt samvete över att jag är asdålig på att gilla och kommentera, på alla plattformar. Har inte tänkt på hur stor skillnad det faktiskt gör konkret för ditt företag med den typen av interaktioner. Började med att gå igenom youtube och tänkte gilla alla videos jag sett. Det visade sig vara i princip alla, så fick ge upp efter ett tag haha. Men bättring i fortsättningen!

 9. […] nu håller jag på att bekanta mig med den ogräs-strategi jag gjorde förra sommaren. Efter några småbarnsår då jag tillåtit mig att av praktiska själ tulla lite på principerna. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *