Blomkålsmos är enkelt och gott - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Blomkålsmos är enkelt och gott

Både huvud och späda blad av blomkål blir ett gott mos till hela familjen. Det är ett fint alternativ till mos av rotsaker. Här är beskrivning.

Hemodlad blomkål är vansinnigt gott. Jag har odlat ett gäng plantor i år men fått ge upp drömmarna om stora vita huvuden i mängd. Brist på både regn och vattning har fått huvudena att spricka upp och peka finger. Men jag pekar tillbaka - för blomkål är lika gott även om huvudet inte är perfekt. Sådeså.

Den mesta skörden har jag förvällt och fryst in. Fantastiskt gott att plocka fram som tillbehör eller att använda i rätter som stekt ris, omelett, soppor och annat.

 

Det ser ut som en blomsterbukett med små vita blommor men är ett blomkålshuvud som vuxit på fel sätt.

Ett förvuxet huvud av blomkål har ändå god smak och passar jättebra att frysa in i bitar till senare.

 

Mitt främsta fokus för blomkålsplantorna har varit att göra mos till vår lillknodd, sex månader stor nu. Blomkålsmos är en riktig delikatess, både för stora och små. Utan salt till bebis, med salt till stora. Och till mos passar det fint att använda huvuden som inte ser så perfekt blomkålsaktiga ut. Moset får bara en lite grönaktigt ton, men det är å andra sidan väldigt klädsamt. Det goda moset passar fint till lite kryddigare korv, lammfärsbiffar, gratinerade grejer och mycket annat. Den milda smaken gör sig fint till det mesta.

 

Gör moset så här:
Dela ett blomkålshuvud i mindre bitar.
Lägg i kokande lättsaltat vatten, som knappt täcker grönsakerna.
Koka blomkålen mjuk.
Häll av vattnet men spara en slatt i botten på kastrullen.
Lägg i en stor klick smör.
Mixa kål och smör till en röra, eller pressa/stampa till mos.
Smaka av med salt, nymortlad peppar och en skvätt grädde.

Glöm inte att bladen närmast huvudet på plantan ofta är så späda och fina att de med fördel kan användas likt själva blomkålshuvudet. De kan koka med och mixas till mos de också.

Självklart går det fint att göra moset på köpt blomkål med!
Läs fler recept och beskrivningar till mat lagad på hemodlade grönsaker under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

17. oktober 2016