En slags tsatsiki med morot
Den här såsen är precis lika god som vanlig tsatsiki, men den är i fas med säsongen året runt eftersom morötter finns oavsett årstid.
Den här sommaren har jag misslyckats totalt med de flesta gurkväxter. Inledningen på sommaren var så kall att inget riktigt ville sig. Och sen blev det varmt och vi kunde inte riktigt hitta ett bra samarbete, växterna och jag. En del squash blev det, men av gurkorna har vi endast skördat några enstaka.
Vi älskar tsatsiki men har på grund av gurkbristen inte kunnat göra någon traditionell variant. Den här såsen är precis lika god och är i fas med säsongen året runt eftersom morötter finns oavsett årstid. Den passar jättebra till grönsaksmat, lamm, fisk eller i stort sett vad som helst.
Du behöver:
En tjock yoghurt
En morot
1-2 klyftor vitlök
Salt
Olivolja
Oregano
Gör så här:
Skala moroten och riv grovt, alternativt strimla den fint i en köksmandolin.
Skala och pressa vitlöksklyftorna.
Blanda yoghurt, morot, vitlök och lite salt.
Ringla lite god olivolja över såsen.
Strö över hackad färsk oregano, eller torkad, på toppen.
Låt gärna såsen stå och dra en liten stund innan måltiden.
Fler recept och förslag på hur grönsakerna du odlar kan användas i vardagsmaten finns under fliken Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

Alba håller fatet med tsatsiki med morot och vitlök.
Läs också gärna:
Kall sås med kinesisk gräslök
Snålröra på tomat och squash
Skillnadens vitlökssås till kött
Ja, så brukar vi också göra. Jättegott! Funkar fint med rödbetor också. Tack för härlig och inspirerande blogg! 🙂
Det var gott men i detta fallet skulle det nog vara socker i istället för salt
Nej, nej, absolut inget socker i min variant. Men det kanske är en smaksak. Hälsningar Sara
Vi gör också morotstsatsiki här hemma. Vi steker dock den rivna moroten mjuk i olja tillsammans med vitlöken. Sen låter vi den svalna innan vi blandar med yogurten. Lite av en favorit här hemma faktiskt.
Den måste jag prova.
Jag brukar göra en variant på yoghurt, morot, vitlök, färsk riven ingefära. Det är gott att ha i en skvätt olivolja också. Mycket populär.
Ett annat tzatzikitips är att göra på äpple. (Välj ett hyfsat hårt/fast och krispigt äpple, typ Pink Lady-stuk, som går bra att riva utan att det bara blir mos.) Blir jättegott!