Räkor med vitlök och spenat - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Räkor med vitlök och spenat

Både färska och frysta grönsaker går att använda till den här såsen. God till ris och pasta, men allra bäst som fyllning i crépes.

Vitlök

Både färska och frysta grönsaker går att använda till den här såsen. God till ris och pasta, men allra bäst som fyllning i crépes.

Egenodlad vitlök är ofta mild och fin i smaken, inte så skarp som köpt kan vara. Vi har fortfarande en ordentlig fläta vitlök från förra året hängandes vid spisen. Det är sorten 'Clédor' som gått så bra att lagra, i snart tio månader.

Men nu äter vi så mycket vi kan för att inte behöva stå med ett knippe dålig lök framöver. Den här såsen/röran slukar en hel vitlök och är fantastiskt god. En av alla maträtter som stått på menyn vår tredje vecka med bara egenodlade grönsaker.

Du behöver:
Ett knippe bladlök, eller två stora kajplökar
Ett knippe färsk spenat
En hel vitlök
En påse frysta ekologiska, skalade räkor
3 dl grädde
Mjöl
(Fiskfond)
Salt

Börja med att strimla bladlöken tunt. Skala och skiva sedan alla klyftor i vitlöken. Skölj och strimla spenaten.
Fräs grönsakerna i en olivolja i en kastrull.
Häll på lite grädde, vispa i någon matsked mjöl och späd med mer grädde. Häll också i lite vatten så att inte såsen blir för gräddig.
Avsluta eventuellt med lite fiskfond och smaka av med salt och peppar.
Rör i de frysta räkorna några minuter innan servering och låt såsen värmas upp.

Såsen är god till ris, men kan också göras mer i konsistens likt en stuvning och användas som fyllning i crépes. Då klickar jag ut blandningen i en sträng på pannkakor, rullar ihop, strör över riven ost och gratinerar sedan i cirka 200 grader varm ugn i tills osten fått fin färg.
/Sara Bäckmo

Läs gärna fler recept här:
Falafel på bondbönor och andra blandade bönor
Fika med rabarberröra och yoghurt
Laxpasta med gräslök

23. maj 2015

2 svar till “Räkor med vitlök och spenat”

  1. Lena Persson skriver:

    Vad är bladlök? Fantastisk blogg.

  2. Lena Persson skriver:

    Vad är bladlök? Fantastisk blogg.

Lämna ett svar till Lena Persson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *