Odla amarant - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla amarant

De färgstarka blomställningarna spretar läckert i buketten och hänger festligt på sniskan i arrangemanget. Odla amarant och förundras över en fantastisk växt!

Amarant som snittblomma

Den läckra amaranten 'Garnet Red' fotograferad i solnedgång under sensommar. Foto: Ida Sjöö

 

Amarant har varit en favorit i min trädgård de senare åren, tillsammans med trädgårdsmålla i olika röda nyanser. De gröna sorterna har jag inte gått igång på lika mycket som de röda amaranterna, det är så mycket i köksträdgården som är grönt. Färgklicken som sorterna med röda blad eller röda blomstänglar ger är dock massiv och växten fångar ens uppmärksamhet direkt i landen. Om du inte provat att odla amarant än - då är det dags nu!

 

Läs mer: Blandade rosa blommor i en skål

 

För blad och spiror

Amarant är faktiskt en grönsak. De späda bladen kan ätas likt spenat, större blad måste tillagas och fröerna kan använda som quinoa. Jag har inte provat att äta fröerna själv, eftersom jag förstått att det är en ganska omständlig process att torka och ta hand om fröerna. Mycket jobb för en liten mängd mat.

Bladen är okej smak på och väldigt dekorativa med sin intensivt röda färg, men jag väljer att odla amarant enbart för utseendets skull. Jag har så många olika bladgrönsaker att välja på och både spenat och mangold är mycket godare än amarant, enligt mig.

 

Amarant som snittblomma

För en som älskar rosa och cerise är amarant förstås en riktig älskling! Foto: Ida Sjöö

 

Amarant växer upprätt med flera stadiga och höga skott på varje planta, som en ordningssam buske. I alla fall till en början. Upptill sätter växten läckra blomställningar i olika nyanser, beroende på sort. När blomställningarna blir tunga är det risk att prydligheten får stå tillbaka - grenarna lägger tyngs ner mot marken och ser lätt halvdana ut om de inte binds upp.

Det finns flera sorter av amarant, bland annat blodamarant, papegojamarant och toppamarant. Amarant heter heter amaranth på engelska.

Min erfarenhet är att amarant växer fint på olika platser i trädgården och inte verkar ta skada av lite skugga på dagen. Det är en mycket tacksam växt.

 

Läs mer: Bind bukett i spiralform

 

Amarant som snittblomma

Amarant kan ha flera färger. De röda är synnerligen snygga. Foto: Ida Sjöö.

Amarant som snittblomma

Den här sorten är en blodamarant och heter 'Elephant head'. Foto: Ida Sjöö.

Bladverk av Amarant

Amarant 'Garnet Red' innan den börjat blomma. Foto: Ida Sjöö.

Amarant som snittblomma

Amarant är vacker både färsk och torkad. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla i grönsakslandet

Eftersom amarant i allra högsta grad är en ätlig växt passar den fint att odla i köksträdgården. De vackra spirorna tittar upp så fint bland grönsakerna och överraskar ögat. Sorterna som har mer hängande blomspiror ser fantasifulla ut då de nästan ser ut som stora dreadlocks som lägger sig över grannarna. Mycket effektfullt.

Eftersom plantorna kan bli rejält stora gäller det att tänka på placeringen. Amarant är fin som bakgrundsväxt, men också som inslag bland höga köksträdgårdsväxter. I en blandad plantering ser de otroligt fina ut, kanske bland kronärtskockor, höga bönor, kraftig mangold eller pumpor som slingrar sig fram längs marken.

Så gärna några plantor extra som du kan ha som utfyllnad på platser där det råkar bli yta ledig.

 

 

I buketter och arrangemang

Förutom att se snygg och spännande ut i planteringar är amarant också en uppskattad växt i blomsterarrangemang. De kan odlas för skörd i olika storlek och användas i buketter både nyskördade och torkade.

Ett tips om du vill använda amarant i buketter tidigt på säsongen är att klippa stjälkar med bara en liten bladtofs längst upp (utan blomspira), där bladen får bidra med färg till buketten. Senare på säsongen när blomspiran bildats, är det fint att ta bort alla blad så att bara spiran syns.

Om du vill odla stora spiror ska du låta växten hållas i landen och inte klippa i den så mycket. Om du vill odla små och många spiror kan du toppa plantan några gånger så att den grenar sig flitigt. Då växer flera mindre blomstänglar fram. De små blomstänglarna är jättefina att använda i torkade arrangemang.

 

Odla så här

  • - starta sådden inne i mars
  • - så ute i april
  • - passar att bredså i krukor
  • - plantera ut i maj-juni
  • - toppa för buskiga plantor
  • - plantor med stor spira - toppa ej

 

Amarant som snittblomma

Här en rad amarant som odlas i pallkrage. Bladen är så snygga! Foto: Ida Sjöö.

Amarant som snittblomma

Jag har använt torkad amarant till min första krans med torkade blommor. De behåller färgen på bra sätt och ger en torkad växt med vinröd färg. Foto: Ida Sjöö.

TORKA AMARANT

Skörda amarant under sommaren innan blomspirorna slagit ut för mycket. Gör knippen av stjälkar och häng upp och ner att torka. Bäst blir amarant om den torkas utan blad.

 

'Garnet Red' - en röd favorit

Jag har odlat några olika sorter av amarant, men blivit totalt knockad av den vackra 'Garnet Red'. Just nu är det min favoritsort. Förutom att vara väldigt vacker i landen har den varit mycket användbar i sommarens buketter. Sorter av amarant med mer kraftiga blomspiror, som kanske till och med hänger och slänger som stora rävsvansar, kräver en annan typ av bukett. Kanske är de mer för de pråligare tillfällena? Festligare, på något sätt. Men 'Garnet Red' passar i buketterna varje dag, utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Ja, förutom att man hajar till på de roliga spirorna i fantastisk färg förstås.

'Garnet Red' har underbar röd färg på både stjälkar, blad och spiror. Därför passar den också så fint bland både grönsaker och blommor, där ju de flesta blad trots allt är gröna.

Hoppas du vill prova att odla amarant i din trädgård!

 

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

23. november 2020

4 svar till “Odla amarant”

  1. Lena Lindberg skriver:

    Har amarant i skafferiet men aldrig odlat den själv. Den ska absolut få plats någonstans i sommar. Fötta året hade jag mållan Red orach, stor och vacker men inte så god.

  2. Jenny skriver:

    Kul att se! Jag bor i Kenya och här äter vi amaranth både bladen och fröerna som mjöl eller som motsvarande puffat ris. Ett utmärkt gott mjöl för oss glutenintoleranta. Men jag kan tänka att det inte är värt mödan för en relativt småskalig odlare i Sverige.

    • Marjo L Qvist skriver:

      Läste precis en artikel i SDS/Sydsvenskan av Jamaica Kincaid, att innan Peru blev koloniserat sånt ursprungsbefolkningen amarant men att spanjorerna tvingade dem att äta annan är spannmål som de införde. Detta medförde stor svält och många dog pga av detta. Hon skriver skriver om kolonialismen genom trädgårdens historia.

  3. Jimmy israelsson skriver:

    Frösår den sig själv till nästa år? Eller kan jag ta frön och spara från dem till nästa år?
    Mvh Jimmy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *