Odla basilika i pluggbox - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla basilika i pluggbox

Det är lätt och roligt att odla basilika. Du behöver inte ens en trädgård till plantorna. De går att odla i fönster, på balkong och i uterum. Här visar jag hur jag sår basilika i en smart pluggbox.

Pluggplantor på marken bredvid ett rött tråg.

Så här fina pluggplantor av basilika får jag när jag sår i pluggboxen.

 

Det här smarta lilla brättet är en av mina favoriter till sådd. Jag använder det särskilt till grönsaker som jag vill ha små plantor av och dessutom ganska många. Tråget heter pluggbox och finns i vanliga trädgårdsbutiker. Det är en liten fyrkantig låda med 49 små celler i. På väldigt liten yta kan jag alltså odla fram 49 perfekta små plantor, att sätta ut i landet eller plantera i kruka.

 

Gör så här:

  • fyll cellerna med jord
  • tryck till med fingret så att jorden når hela vägen ner i pluggen (viktigt!!)
  • sätt det undre tråget upp och ner så att "piggarna" trycker till ett hål i jorden
  • eller använd piggarna på det genomskinliga locket att trycka hål med
  • så fröerna i hålet och täck eventuellt med jord
  • sätt tråget med celler ovanpå piggarna, så att det står ovanpå och inte sjunker ner
  • vattna i det undre tråget och se till att det alltid finns vatten i det
  • använd medföljande lock över sådden som ett minidrivhus om du önskar det

Det övre tråget vattnas genom att jorden suger upp vatten från det undre tråget. Det blir självbevattnande. En förutsättning för att det ska fungera är att jorden fyller ut hela cellen, också längst ner. Använd ej för grov jord, som riskerar att fastna halvvägs ner i cellen.

 

Delar av en rött pluggbox.

Det undra tråget har piggar, som trycker ut plantorna underifrån ur det övre tråget.

 

Stående bild på rött tråg med gröna plantor i.

Så här fin blir en pluggbox med basilika i.

 

Så basilika i pluggbox

Basilika passar oerhört bra att så i pluggboxen. Och 49 plantor av basilika är inte för mycket. Det blir ett långt pärlband av läckra plantor till växthus eller uterum. Perfekt att skörda och göra pesto av till vinterns pasta.

Förbered pluggbrättet så som jag beskrivit ovan, men tryck inte så djupa hål i jorden. Strössla några basilikafrön i varje plugg. Eftersom fröerna är kolsvarta och svåra att se mot jorden brukar jag inte räkna - det blir ett litet kluster. Gissningsvis kanske 4-8 stycken.

Basilika hör till fröerna som gror bäst om de inte täcks med jord. Vattna tråget underifrån och sätt på locket. Låt sådden stå på varm plats. Inom några timmar sväller fröerna upp och blir lila i tonen. Någon eller några dagar senare gror fröerna.

Vill du ha tips på fler sätt att så basilika så tipsar jag om tidigare inlägg. Här har jag beskrivit hur jag sår i större pluggar och krukor. Jag har också sammanställt tips om hur du kan föröka på olika sätt, samt ett bra pestorecept.

 

Basilika - lyckas med sådden
Odla basilika
Ta sticklingar av basilika
Sticklingar av basilika i Root Riot
Basilika i hydroponisk odling
Pesto på basilika

 

En grön matta av små basilikablad, fotograferad ovanifrån.

Basilikabladen bildar en fin, väldoftande matta av grönt. Nu är det dags att plantera om.

 

Vädra

Det genomskinliga locket till pluggboxen kan placeras på lådan så att sådden inte har någon vädring alls, eller så vänds locket 90 grader och vädrar då genom en liten glipa. Om sådden står i ett mycket varmt fönster är det smart att ha den lilla glipan öppen så att kondens och hög värme vädras ut.

 

Plantera om

När det är dags att plantera om dras de små "handtagen" på sidorna av pluggboxen ut någon millimeter, samtidigt som det övre tråget trycks ner. De små piggarna i nedre tråget trycker då upp plantorna ur sina celler. Du behöver alltså inte sitta och pilla ut plantorna underifrån. Om du har fyllt upp med jord i cellerna och packat den innan sådd, trycks cellerna upp på ett bra sätt. Det är bara att nypa tag om plantan och försiktigt dra upp den.

Om du inte vill plantera om alla plantor samtidigt är det bara att återställa tråget genom att dra upp det övre tråget, då åker plantorna ner i cellen igen.

Jag planterar om min basilika med en plugg per kruka. Det går att odla flera i större krukor. Det är lätt hänt att basilika får missfärgade blad frampå sommaren. Oftast beror det på att plantorna behöver mer näring.

 

Detaljbild på en röd pluggbox

Här ser du det lilla "handtaget" till höger i bild. Sätt fingrarna under och dra utåt. Tryck sedan ner det övre tråget och plantorn pluppar upp.

 

Fina plantor med avlång jordklump ligger på marken.

Nu är det dags att plantera om. Pluggplantorna trycks ut underifrån, då det övre tråget trycks ner i det undre tråget med piggar på.

 

Pluggplantor ligger på rad.

Alla pluggar har fina små plantor, där rötterna fyller ut pluggen så fint.

 

Frågor och svar

Håller pluggboxen bra?

Jag har fortfarande kvar de första jag köpte till trädgården, vilket torde vara 2011 eller 2012, om nu pluggboxen fanns då. På vissa har de små "handtagen" gått sönder, men de går fint att använda ändå. Jag tycker plasten hållit väldigt bra, mycket bättre än många andra tråg för sådd.

 

Jag tycker det är svårt att få bra plantor i den. Hur gör du?

Eftersom pluggarna inte innehåller så mycket jord är det viktigt att parera med både tid för omplantering och lite gödsel om plantorna ska stå kvar. Eftersom marginalerna är små både vad gäller jordmängd och vatten gäller det att hålla efter så att inte plantorna sackar efter när de verkligen vill börja växa. Växterna trivs inte att stå kvar länge i tråget när de blivit stora nog att planteras om.

 

Hur många frön sår du i varje plugg?

Basilika sår jag flera frön av, liksom lök och en del andra grönsaker som har mycket små frön. Men kål, sallat, rödbetor och sommarblommor sår jag ett och ett.

 

Rötterna når inte ner, hur ska jag göra?

Rötterna växer neråt när de behöver och har fyllt ut pluggen upptill. En förutsättning är dock att det finns jord i pluggen, det är lätt att missa att fylla hela vägen ner. Om rötterna inte växer är det i första hand inte för att det är fel på tråget utan mer troligt att växten inte har det den behöver för att växa. Gödsel, vatten och värme är en bra kombo.

 

En tuss basilika sitter i en kruka med mörk jord.

Den lilla pluggplantan sätts i ett hål i en kruka med jord. Jag planterar inte ner basilika så djupt som vissa andra grönsaker. Stjälkarna är tunna och ömtåliga och riskerar att ruttna.

 

Omplanterade basilika bredvid ett tråg med gröna blad.

Det blir totalt 49 plantor från en pluggbox. Det går fint att odla olika sorter som blir färdiga att plantera om samtidigt. Men det är extra maffigt att odla samma sorts grönsak i hela pluggboxen.

 

Basilika växer snabbt. Jag skördar genom att klippa av plantorna över ett bladpar, då bildas nya skott som ger skörd en tid senare. När sommaren blir mycket varm går plantorna lätt i blom. Då är det perfekt att ha ett nytt tråg på gång, som kan ge ny skörd senare under sommaren.

Jag har planterat om ungefär hälften av mina plantor i pluggboxen. Just nu (april 2020) är det milt på nätterna och basilikan står kvar i tunnelväxthuset. Om det blir kallt på nätterna tar jag in hela frigolitlådan och ställer i badrummet.

På hösten kan fina plantor av basilika tas in när det blir kyligt och odlas vidare i fönstret inomhus.
/Sara Bäckmo

26. april 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *