Odla bladgrönsaker i fönstret - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla bladgrönsaker i fönstret

Det är gott att blanda fröer i trågen och gärna kombinera en mild bladgrönsak med en pepprig och kanske också en krydda. Det får smaklökarna att haja till vid första tuggan och är så gott!

Jag kommer ihåg min mammas frölåda, en byrålåda under spegeln i hallen. När vi skulle så något gick vi dit och prasslade med påsarna. Men när vi valt något sa hon ofta "nej, de är alldeles för gamla, de kommer nog inte att gro". Min frösamling består också av en mängd påsar med en slatt frön i botten som passerat bäst före-datum. Och av dem odlar jag de läckraste bladen till smörgåsarna.

Av någon anledning har de här små gröna bladen kommit att kallas för det mer internationellt klingande microgreens, eller olika stavningsvarianter på det. Jag kallar dem för bladgrönt. Det handlar ju om pyttesmå blad, ibland bara själva lyxiga nygrodden som inte ens hunnit utveckla fler än de två allra första hjärtbladen. I butikerna nu finns stora fröpåsar med läckra saker och speciella tråg som de ska odlas i. Mitt råd är att se dig om i frösamlingen innan du lägger pengar på de där påsarna.

När jag inventerar fröförrådet sorterar jag ut grönsaksfröer som blivit för gamla och som jag tror kommer att ha låg eller ojämn grobarhet, de är svårare att hantera i trädgårdsodlingen eftersom de är opålitliga. Istället sår jag fröerna i tråg med några dagars eller veckors intervaller på följande sätt:

1. Fyll några centimeter jord i ett lågt tråg, välj inte en liten kruka utan ett mer väl tilltaget tråg.

2. Platta till ytan och strö ut en blandning av fröer med ungefär samma växtsätt och tid att gro tätt över ytan.

3. Lägg på ett tunt lager jord på toppen och vattna.

4. Ställ ljust i fönstret.

 

Fröer ligger i ett matskedsmått.

Blandade fröer som blivit lite för gamla har sorterats ut och är redo att sås.

 

Fröer ligger utspridda över jordytan.

När fröerna strös ut tätt över en jordyta kallas det för att bredså. Det passar jättebra till bladgrönsaker i fönsterodling.

 

En grön matta av bladgrönsaker redo att skördas.


När fröerna grott och vuxit till en tjock grön matta i tråget är det bara att börja klippa och lägga små berg på smörgåsen. Extra gott är det med lite god olja och örtsalt på toppen.

 

Odla fler smörgåsgrönsaker:
Stora tråg med ärtskott
Vitlöksblast i kruka
Smörgåsgrönsaker att odla i vår

 

En knäckemacka med bladgrönsaker.

Gröna blad innehåller mycket nyttigheter och är så mycket godare på smörgåsen än en köpegurka vintertid. Prova får du se!

 

Blad som passar
Många grönsaker är fina att odla som bladgrönt. Till exempel alla kålsorter, rädisor, morötter, kryddor, betor, lök, sallat, smörgåskrasse, blomsterkrasse, ringblomma och annat. Anledningen till att jag försöker välja fröer som gror inom ungefär samma tid är för att det annars är risk att hela tråget fylls av rädisblast innan till exempel morotsblasten hunnit komma upp.

Det är riktigt gott att blanda fröer i de olika trågen och gärna kombinera en mild bladgrönsak med en pepprig och kanske också en krydda. Det får smaklökarna att haja till vid första tuggan och är så gott!

Mattan av bladgrönsaker växer förstås allra finast under extra ljus tidigt på våren men det går lika bra utan extra belysning, också under vintern. Det är ju inte främst för utseendets skull jag odlar de här bladen, det är lika läckert med de spröda stjälkarna och det gör mig ingenting alls att de blir lite långa och rangliga.

Finns barn i familjen som tycker det är mindre gott med peppriga grönsaker är det lätt att göra ett eget tråg till dem med till exempel sallat, kål och ringblomma.
/Sara Bäckmo

 
 

 

15. februari 2016

16 svar till “Odla bladgrönsaker i fönstret”

 1. Ann-Mari skriver:

  Funderar på om man behöver ha jord till dessa små sådder, eller kan man så på bomull, som med smörgåskrasse? Kanske det blir ostabilt med bomullen förresten...?

  Tack för tipsen - här ska odlas!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Flera saker funkar ju fint att odla rätt på bomull. Men jag har ogärna bomull i kompostenbäddarna där jag brukar langa ner allt så småningom, så jag kör vidare på jord. /Sara

 2. Helena Ek skriver:

  Dum fråga kanske, men behöver man dränera odlingen på något sätt, alltså ha hål i botten? Ärtskott här funkar bra utan, men sallat blir dränkt - hur gör du?
  /Helena

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ärtskotten funkar fint utan dränering eftersom de växer så rackarns snabbt och suger upp det som råkar finnas till hands. Övriga grönsaker har jag hål i botten på, utom smörgåskrasse. Sallat är känslig och vill inte alls stå för fuktigt i tung blöt jord. Småbladen har jag alltid i låga tråg med bara några centimeter jord i som inte riskerar att bli för blöt. /Sara

 3. Kristina Backlund skriver:

  Vi provade att så rädisor i blomlåda, det blev bara trådar till rötter, men vi upptäckte att bladen och blommorna var goda!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, hela växten är väldigt god. Men jag föredrar rötterna =) Det finns en sorts rädisa som odlas endast för bladens skull men då tycker jag till exempel rucola är godast. Bladrädisan sår jag smågrönt av i fönstret istället, den blir färgglad och fin på smörgåsen. /Sara

 4. Kitty skriver:

  Har du tips på grönsaker/kryddor som passar att blanda? Vad är din favoritblandning?
  Måste säga att du har så skön personlighet och dina videoklipp och texter är väldigt intressanta och inspirerande!
  /Kitty

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Kitty! Jag gör nya blandningar hela tiden beroende på vilka fröer som finns tillhands. Men ofta har jag nån mild bas, som sallat, rödbeta eller liknande och nåt lite piffigare till det. Tänk typ sallat, rucola, kål eller nåt i den stilen. Går att variera i all oändlighet. /Sara

 5. Elin skriver:

  Sara, kan du inte skriva lite om extra belysning? (Eller har du redan?) Jag har varit så anti växtlampor, av estetiska och energiskäl, men är nu sugen på att odla mer bladsallad inne. Snygga och bra lampor, vilken sorts ljus osv...

 6. Marie skriver:

  odlar massor av smått i fönster och en odlingsstation... får alltid massa problem med "blomflugor" finns det något tips att bli av med dom? Dom äter ju upp de små rötterna och smågröna blad ledsnar så fort och dör... jag har vattnat med nematoder, jag har klisterskivor, vinäger... men inget fungerar...

  • Sara Bäckmo skriver:

   När jag får blomflugor låter jag jorden torka upp och placerar trågen så att de inte hålls så fuktiga. Till exempel genom att lägga något mellan tråget och fatet det står på. Lycka till! /Sara

 7. Ulla Andersson skriver:

  Mot blomflugor: 2-3 msk vinäger eller vitt vin + en droppe diskmedel i ett glas.
  Rött vin ger lika bra resultat men svårare att se fångsten.
  Ny blandning efter 2-3 dagar.

 8. Ulla skriver:

  Gödslar ni? Jag tycker mina blad blir små och bleka. Jag ekstra ljus på dem.

 9. Helena skriver:

  Har precis sått lite som jag tänkte skulle kunna bli bladgrönt. Känns osäkert dock vilka man ska så ihop beroende på groddtid.
  Testade rödbeta, ringblomma och spenat i morse.

  Har du skrivit någonstans vilka olika sorter som gror samtidigt? Det är ju inte alla påsar som groddtiden står på.

  Kanske ett uppslag till blogginlägg ?.

  Fortfarande helt lyrisk över din blogg, filmer och pod med Farbror Grön.
  Mvh
  Helena

 10. Eva Forsberg skriver:

  Hej Sara!
  Kan jag odla en sallad inomhus nu typ en lite krispigare sallad som cikoria?
  Mvh Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *