Odla brytbönor tidigt - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla brytbönor tidigt

En tidig sådd av brytbönor är ett kul experiment. Hur skörden blir hänger på vårens förmåga att leverera varma temperaturer. Så nu och prova!

En hand håller svarta små bönor.

Frö till brytbönor är ganska små. Vanligtvis sås de när jorden är uppvärmd, utomhus eller i växthuset. Den här sådden får gro inomhus eftersom det fortfarande är så kallt.

 

Till dig som har växthus kommer här ett bra odlingstips: Så brytbönor ruggigt tidigt och driv fram dem för vårskörd i ditt växthus! Det har jag gjort sedan 2015 då jag satte upp mitt stora tunnelväxthus. De tidigast skördade brytbönorna är de godaste på hela året!

Brytbönor är förresten de bönorna som brukar kallas för haricot verts.

 

Gå min webbkurs: Odla alla bönor & ärter

 

Känsliga för kyla

Att odla brytbönor så här tidig är inte lätt, man måste vara beredd på bakslag. Bönor (alla utom bondbönor, som inte är en böna utan en ärt) är väldigt köldkänsliga och det är verkligen en chanstagning att odla dem redan i april-maj. Men vad vore livet utan chanser?

Sannolikt är det svårare att odla bönor i växthus norröver, min gissning är att sådden behöver göras senare. Kanske är april bättre att starta i än mars? Oavsett så är en tidig skörd av bönor i växthus en fin kick på våren och väl värt att utforska.

Bered dig på att bönorna behöver någon form av skydd i växthuset och ordna gärna med fiberduk eller någon form av små minidrivhus att ställa över plantorna, så du har det redo när det blir dags.

 

Läs mer: Så bondbönor på senvintern

 

Bild på sex krukor med två frön som ligger på jorden i varje kruka.

I varje kruka sår jag två frön, efter tips för många år sedan från familjens vän Maria.

 

Sådd i mars

I min trädgård i zon tre, Småland, är det bra att börja så bönorna i mitten av mars. I mildare delar av landet, i söder och längs kusterna, kanske du kan börja något tidigare än så.

Jag väljer att så min favoritsort 'Nautica'. Det är en låg böna (ger snabbare skörd än höga sorter) som producerar mängder av smala bönor i rasande fart. Precis som vid sådd på friland eller i pluggbrätten senare under våren, sår jag två frön i varje kruka/plugg. Då får jag stadiga plantor. Fröerna blötläggs inte.

Årets sådd gjorde jag av bara farten när jag var ute i tunnelväxthuset, men krukorna ska självklart stå inomhus för att fröerna ska gro. Bönor måste ha varm jord för att gro, minst sexton grader eller så brukar det sägas. Just nu står de i ett fönster utan växtbelysning i vår tvättstuga.

Totalt har jag sått tolv frön i sex små krukor.

 

Läs mer: Varför baljväxter (bönor och ärter) är så bra att odla

 

En hand stoppar ner fröer i krukor.

Till sådden använder jag alldeles vanlig planteringsjord på påse. Fröer som gror bra på friland i min vanliga jord, behöver inte sås i speciell såjord.

 

Utplantering april

Bönor gror och växer snabbt när de trivs. Det är ingen idé att så dem allt för tidigt eftersom det är svårt att hålla dem i bra form och fria från angrepp under lång tid inomhus. Helst vill jag inte behöva plantera om dem innan de ska ut i växthuset.

Eftersom bönor gillar värme måste jag vänta med utplanteringen till dess det inte längre är risk för frost i växthuset. Det här är klurigt! Vi kan ju fortfarande ha en del frostnätter kvar under våren, även om tiodygnsprognosen visar frostfritt framöver. Man får gå på känn och inte ta det hela för allvarligt. Men tänk ändå, jag har bara förlorat alla plantor en enda gång under de här åren. Oturligt då, men övriga år har jag fått hygglig skörd.

Bönorna sätts ut i en eller flera rader i marken. Det är lättast att skydda från frost när växterna står i backen och inte odlas i kruka på hyllor eller liknande. De skyddas sedan med fiberduk kalla nätter och kanske också med någon form av minitunnel, plast eller små lådor som sätts över plantorna när/om det blir frost. Så snart det närmar sig nollan i växthuset riskerar plantorna att frysa ihjäl.

Om du har många plantor är det inte en dum idé att sprida ut dem på olika platser i växthuset. Frosten kan slå väldigt olika och om plantor frusit bort på en plats kan de ha klarat sig på en annan.

 

Brytbönor hänger på sin planta.

Brytbönor är långa och smala bönor, i grönt, gult eller lila. Gula brytbönor kallas för vaxbönor och lila brytbönor för purpurbönor.

 

Läs mer: Guide till olika slags bönor

 

I maj brukar bönorna vara redo att skördas. Det blir inte så massiv skörd som på friland, där många fler plantor kan odlas. Men precis som med många andra grönsaker på våren är det i första hand lite av varje som är värdefullt och underbart att kunna skörda. En handfull hastigt förvällda bönor i salladen, eller som ingrediens i familjens favoritsoppa Ängamat är ljuvligt.

Prova gärna att odla tidiga bönor och låt mig veta vad hur det går. Lycka till!
/Sara Bäckmo

17. mars 2020