01. juni 2015

Odla din mat hemma

Ahhhh, så härligt det är! Vår köksträdgård ger oss alla grönsaker vi behöver just nu. Eller kanske borde jag vända på det: Alla grönsaker vi äter kommer från köksträdgården. Från maj-december köper vi inte en enda grönsak - allt odlas hemma.

Kanske går du i liknande tankar? Pepp till dig! Det är möjligt!

Jag skapade den här köksträdgården för att utforska vilka möjligheter som finns i en tämligen vanlig villaträdgård. Under tre odlingssäsonger (2011-2013) anlade jag trädgården och hela familjen påbörjade en omställning från att vara helt beroende av köpta grönsaker till att bli i stort sett självförsörjande. Det har varit så häftigt!

Genom att odla så mycket mat gör vår köksträdgård verkligen skillnad. Vi äter mer grönsaker än någonsin förr, vi äter bättre mat än tidigare och vi kapar våra månadsutgifter för mat med nära hälften under de månader vi skördar som mest. Vem vill inte ha det så?

Många fler skulle kunna odla mat i sin trädgård. Det är kul, utmanande och gott. Jag odlar samtidigt som jag är mamma till tre fantastiska barn, fru och närmast heltidsarbetande. Kan jag, kan du.

Dessutom har jag fått en helt ny lekplats på köpet. Nu går jag och längtar efter att se hur årets skrotcykelspaljé ska kläs in av färgsprakande luktärter.
/Sara Bäckmo

Läs gärna också:
Veckans mat med egenodlade grönsaker 3
Förgro dina grönsaker
Grönsakssalt med kajplök, nässlor och libbsticka

3 svar till “Odla din mat hemma”

 1. Sara skriver:

  Åh, det låter fantastiskt! Har ingen villaträdgård ännu (längtar) men ett stort odlingssug och en innergård utanför hyreshuset jag får pröva på och lära mig mer. Där är just nu mest rabarber, gräslök, lite frösådda ätliga blommor och perenner, men det är så kul! Och jag lär mig på det med, om olika växter, jordmån, -förbättring, sol, vattning, gödsling. Så lycklig att vara igång, trots brist på egen trädgård! Läser din blogg för massa inspiration och för att rikta mig åt rätt håll! Tack! ??

 2. Gunilla Levinson skriver:

  Hej!
  Följer din blogg hela tiden sedan länge. Jätteintressant så jag delar ofta på min sida.
  Nu blir jag irriterad på Land som lägger en banderoll som följer med hela tiden när jag ska läsa sidan. Blir jättestöd då den förstör den vackra helheten på sidan och bilderna blir konstigt beskurna. Orkar inte med detta, så jag överväger att sluta titta. Tråkigt värre.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Gunilla,
   Tack för att du följer! Det är knivigt med reklam, fråga mig som har större delen av yrkesåren gjorda inom public service. Men just nu tänker jag att bannern är en del av finansieringen som gör det möjligt för mig att skriva om Skillnadens Trädgård i det här fantastiska forumet och i tidningen Land. Det gör det lite lättare. Hoppas du har överseende. Önskar dig en underbar odlingssäsong! Hälsningar Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *