25. oktober 2018

Odla eterneller i sommar

Vilken lycka att plocka fram stora korgen med färgsprakande eterneller. Jag har odlat dem själv i köksträdgården. Torkat och förvarat dem för att använda mellan fönsterbågarna i vinter. 

Ett fat med färgglada vackra blommor bredvid varandra.

Eterneller är blommor som torkas och används som dekoration.

 

Min mamma hade en stor glasburk, en sån där gammal medicinburk, i ett ännu större glasskåp i vår korridor hemma på Styrsö. Glasburken var fylld av prassliga eterneller. De fascinerade mig som liten. Tänk att man kunde ha blommor år ut och år in i en burk utan att de blev dåliga.

 

Läs mer: En blomstrande köksträdgård

 

Eterneller kallas också för evighetsblommor. Det finns flera olika sorter, där både blommor och fröställningar kan användas på olika sätt sedan de torkats. I år har jag odlat jätteeterneller. Det är en särskild sorts eternell med plantor i brösthöjd, som pryds av otroligt läckra blommor i olika färger. Blombladen är hårda och prassliga redan då de sitter på plantan.

 

 

Jag har odlat mina eterneller i en helt egen bädd i år, enkom för att kunna skörda massor av blommor. Av tradition brukar eterneller läggas mellan de yttre och inre fönsterbågarna i gamla hus med så kallade innanfönster. Då läggs blommorna på en vadd, som absorberar en del av fukten mellan fönsterbågarna. Vi har inte vadd mellan alla bågar, men i de fönster jag nu kan lägger jag åtminstone blommor. Det ser så fint ut!

 

Ett bord med blommor framför ett fönster. Mellan fönsterbågarna ligger färgglada blommor.

Nu har jag lagt eterneller mellan fönsterbågarna i vardagsrummet och det ser precis så fint ut som jag önskar.

 

I somras var jag i en blombutik i Växjö i ett ärende och såg då att de hade en skål fylld med jätteeterneller som såldes för två kronor styck. Världens bästa sommarjobb för barn, tänkte jag, att odla och sälja eterneller. Samma butik hade också en stor vas på disken som prytts med eterneller. Personalen berättade att de helt sonika limmat fast blommorna med en limpistol. Jag gick genast och köpte en limpistol och ska ägna en höstkväll åt något pyssel. Det får jag visa senare.

 

Bild på plantering med gröna växter med fägglada små blommor i toppen, de ser ut som bollar.

Blommorna har vuxit i en smal bädd i kvarteret uppe vid stenmuren.

 

En bild på en gul blomma och en knopp.

Blommorna varierar stort i färg. Allra vackrast är de då de ännu inte helt slagit ut.

 

Närbild på en rosa blomma.

Min dotter Alba ska få en stor del av blommorna som utsmyckning till sitt rum, perfekt för en sjuårig cool tjej som gillar vackra saker.

 

Eternellerna är lätta att odla och kräver ingenting särskilt. Plantorna är sådda i tråg och utplanterade på försommaren. Jorden gödslad med kissvatten emellanåt, men vattningen har varit sparsam den här torra sommaren. Skörden är enkel; jag bara klipper av blommorna - med eller utan stjälk. Bäst blir resultatet om blommorna är lite slutna vid skörden eftersom de vecklar ut sig och liksom mognar lite till då de skördats.

Jätteeterneller finns hos de flesta fröfirmor. Påsarna innehåller riktigt många fröer - som bäddat för en färgfest också mitt i vintern då blommorna torkats.
/Sara Bäckmo

5 svar till “Odla eterneller i sommar”

 1. susanneljungberg24 skriver:

  Hej Sara!
  Jag ska också odla olika sorters Eterneller..
  Har köpt på mig massor av olika blom fröer, så vet ej var mina grönsaker ska växa 🙂
  Vill ha massor av blommor som man kan njuta av i sommar..

  Tack Sara för allt 🙂

  Kram Susanne

 2. Ingrid skriver:

  Hei Sara!
  Har du et latinsk navn på disse? De heter ikke Eterneller på norsk! 😊

 3. tililaho skriver:

  De heter evighetsblomst på norsk. Kjempefine, og lever opp til navnet sitt! Supert tips å putte dem mellom vindusbladene!

 4. jeanette skriver:

  Där lärde jag mig ett norskt ord : )

 5. Elisabeth Roos skriver:

  Blir det fler blommor efterhand som jag skördar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *